Güncel

ÇEDES protokolü geri çekilsin!

ÇEDES projesinin iptali ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için İzmir'de düzenlenen mitingde, "ÇEDES'e ayrılan bütçe eğitime ve yoksuluğa ayrılsın, ÇEDES protokolü geri çekilsin" denildi.

17 Eylül 2023 Saat: 07:27
ÇEDES protokolü geri çekilsin!
ÇEDES protokolü geri çekilsin!

ARZU ÖZKAN


İzmir'de demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve sendikalar, Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü (MEB) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığında imzalanan Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesinin iptali ve zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle Gündoğdu Meydanında merkezi miting gerçekleştirdi.

"Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık" sloganıyla yapılan miting öncesi kurumlar, siyasi parti ve sendikalar, Cumhuriyet Meydanında bir araya gelerek, kortejler halinde 3 farklı koldan Gündoğdu Meydanına giriş yaptı. Türkiye ve  birçok ilinden mitinge katılan binlerce kişi ÇEDES'in iptal edilmesini, zorunlu din derslerin kaldırılmasını istedi. Mitinge, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) Genel Başkanı Nejla Kurul, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz, Alevi Birlikleri Federasyonu (ABF) Başkanı Mustafa Arslan, Yeşiller Sol Parti Eşbaşakanı İbrahim Akın, ve Yeşil Sol Parti ve CHP milletvekilleri katıldı.

'OKULUMUZDA İMAM İSTEMİYORUZ'
Miting alanında "ÇEDES'e hayır. Özgürlükçü, laik, eşit, demokratik, anadilde eğitim", "Her türlü asimilasyon son bulsun" "Laik bilimsel eğitim demokrasinin güvencesidir", "Okulumuzda imam istemiyoruz", "İmamın yeri cami, öğretmenin yeri okul", "Tarikat, cemaat hepsi kapatılacak", "Kız okullarını açtırmayacağız. Feminist laikliği kuracağız" pankart ve dövizleri açılarak, sık sık "İktidar elini çocuklardan çek", "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı.

'TARİKAT DÜZENİNİ REDDEDİYORUZ'
Miting Tertip Komitesi Başkanı Özcan Çetin, halkı selamlayarak, çocuklara onurlu bir gelecek bırakmak için mücadele kararlılığını vurguladı. Çetin, "Memleketin en yoksul köylerinde okullarının, ilçelerinde kamu yurtlarının kapatıldığı, Aladağlarda yoksulluktan, çaresizlikten cemaat, tarikat yurtlarına mecbur bırakılan, çocukların yaşamlarını, umutlarını çalan bu karanlığı, tarikat düzenini reddediyoruz" dedi.

EĞİTİM SEN: KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ
EĞİTİM SEN Genel Başkanı Nejla Kurul, laik bir eğitim, eşit bir yaşam istediklerini söyleyerek, "Laiklik demokrasi ve emek mücadelesi bir biriyle güçlü ilişkileri vardır. Biri olmadan diğeri olmuyor. Barış olmadan hiç bir şey olmuyor. Bütün kavramları bu alandan haykırmalı, Türkiye'nin her yerine yaymalıyız. Ayrımcı politikalarla bizleri parça parça ayıranlara ve karanlığa teslim olmayacağız" ifadelerini kullandı.

'ANADİLDE EĞİTİM'
Okulların açılmasına 2 hafta kala, eğitim programında köklü değişikliklerin yapıldığına dikkati çeken Kurul, zorunlu din derslerinin 2 kat arttırıldığını, buna hayır demek için mitingde olduklarını yineledi. ÇEDES'in arkasında tarikat ve cemaatlerin olduğuna işaret eden Kurul, "Okullarımıza bir tünel ve bir konu daha açıldı. Paralel bir eğitim sistemi oluşturulmak isteniyor. Buna hayır demeyecek miyiz? Milli eğitim bakanlığına sesleniyoruz. Görevini yap, karma eğitime, toplumsal cinsiyet eşitliğine dokunma. Eşitlik, demokrasi ve barış mücadelesi için buradayız. ÇEDES'e ayrılan bütçe eğitime ve yoksuluğa ayrılsın, ÇEDES protokolü geri çekilsin. Anadilde eğitim istiyoruz" dedi.

ABF: BİZİ YAKANLARI ÇEDES İLE YETİŞTİMEK İSTİYORLAR
ABF Başkanı Mustafa Arslan da laik, eğitim, eşit yurttaşlık isteyerek, "Bunların olduğu bir ülkede adalet, barış, eşitlik gelir. Eşit adil ve kardeşçe bir yaşam her canın hakkıdır. Her yaşam biçimi bu toprakların zenginliğidir. Kendimiz için ne istiyorsak, bütün herkese bunu istiyoruz. İnanç kimliğimizden kaynaklı asimile edilen, soykırımdan geçirilen, dili yasaklanan, sürgün edilen bir halkız. Devletin dilimiz inancımız ve kültürümüzden elini çekmesini istiyoruz. Bu ülkede yaşanan tüm inanç ve kimliklere sesleniyoruz. AKP kendisine benzemeyen herkese saldırıyor. Doğaya, inanca, kadına, kimliklere saldırıyor. Dayattığı karanlığı bu ülkenin halkları kabul etmiyor. İktidar araştıran, sorgulayan nesli ortadan kaldırıp, kindar ve dindar bir nesil yetiştirmek istiyor. ÇEDES protokolü, Dersim, Koçgiri, Roboskî ve Madımak gibi katliamlarda bizi yakanları bu proje ile yetiştirmek istiyorlar. AKP zihniyeti bunlardan besleniyor. Bunlara karşı gelin canlar bir olalım" çağrısında bulundu.

VELİDER: ÜLKEDE YAŞANAN YOKSULLUK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ENGEL OLUYOR
VELİDER Başkanı Ömer Yılmaz ise ÇEDES protokolü ile dayatılan karanlığı reddettiklerini vurgulayarak, buraya ayrılan bütçenin okullarda ücretsiz yemek öğünü verilmesini istedi. Ülkede yaşanan yoksulluğun eğitim ve çocukların gelişimine neden olan olumsuzluklara dikkati çekti.

Miting, sanatçı Haluk Tolga İlhan'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

(Etha)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız