Güncel

Celalettin Can'dan Adalet Bakanlığı'na çağrı

78'liler Girişimi sözcüsü, gazeteci ve yazar Celalettin Can KHK'yla kapatılan Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi yayın yönetmenliği görevini üstlendiği için 45 gündür tutsak.

13 Ekim 2023 Saat: 22:20
Celalettin Candan Adalet Bakanlığına çağrı
Celalettin Can'dan Adalet Bakanlığı'na çağrı

Denetimli serbestlik hakkının gasp edildiğini ifade eden tutsak 78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, Adalet Bakanlığı'na seslenerek "Sorumluluğunuz altında olan cezaevlerindeki hukuksuzluklara son verin. Siyasi mahpuslara rehine muamelesi yapmaktan vazgeçin" dedi.

78'liler Girişimi sözcüsü, gazeteci ve yazar Celalettin Can KHK'yla kapatılan Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi yayın yönetmenliği görevini üstlendiği için 45 gündür tutsak. Can, tutsak edildiği Silivri L Tipi Hapishanesi'nden Adalet Bakanlığı'na açık çağrıda bulunarak tahliyesini istedi.

Hapishanede çok sayıda hukuksuz uygulamanın yer aldığını ifade eden Can, "Silivri Cezaevinde, cezaevi idare ve gözlem kurulu ile diğer yetkili ve görevlilerce, 'Tarafsız koğuşa git ve tüm haklardan yararlan. Yoksa bitene kadar cezanla yaşa' tehdidi ile rehin tutuluyorum" ifadelerini kullandı.

İdare ve gözlem kurullarının kendilerini "ikinci bir yargılama merci" yerine koyduğunu ifade eden Can, çok sayıda siyasi tutsağın hukuksuzca özgürlüğüyle tehdit edildiğini vurguladı.

"Yargıtay'ın bu konudaki 'taraflı olma, denetimli serbestlikten yararlanma önünde bir engel teşkil etmez' yönündeki bir emsal kararını yazılı olarak kendilerine belirtmeme rağmen, insan hakları, ulusal ve uluslararası hukuk yok sayılarak, yaşam hakkım ihlal ediliyor. Yazdığım tüm dilekçelerime olumsuz yanıt verilerek çözüm merci olarak, Adalet Bakanlığı gösteriliyor" diyen Can, çok ciddi sağlık sorunları yaşamasına rağmen serbest bırakılmadığını kaydetti.

31 Ağustos'ta tutuklanmasından bu yana işkence olarak tanımladığı fiziksel ve psikolojik saldırılarla var olan rahatsızlıklarının tetiklendiğini ifade eden Can, pek çok kez baş dönmesi gibi nedenle düştüğünü ve başını yaraladığını, ayrıca kolda uyuşma ve göğüs ağrısı gibi sebeplerle hastaneye götürüldüğünü ve ellerinin bu esnada kelepçelendiğini aktardı.

Rahatsızlıklarının sürdüğünü belirten Can, "Geçmiş sağlık durumumla ilgili öyküm bilinmesine ve raporlarım ellerinde olmasına rağmen, üstelik mevcut şikâyetleri de yaşamama rağmen, tam teşekküllü bir hastanede tutulmam gerekirken hâlâ cezaevinde tutuluyorum. Ayrıca 4 Ekim 2023 açık görüş hakkım saat değişikliği nedeniyle yaptırılmamış, 5 No'lu Cezaevi savcısıyla yapılan tüm görüşmelere rağmen 'kriterlere' uygun olmadığı için görüşemeyeceklerini söyleyerek, yakınlarıma bilgi verme hakkım engellenmiştir" dedi.

Denetimli serbestlik hakkının gasp edildiğini ifade eden Can, Adalet Bakanlığı'na seslenerek, şöyle devam etti: "Sorumluluğunuz altında olan cezaevlerindeki hukuksuzluklara son verin. Siyasi mahpuslara rehine muamelesi yapmaktan vazgeçin. Sorun alanlarını tespit edin. Kötü muameleden vazgeçin. Bana ve tüm mahkumlara kazanılmış haklarımız karşısında dayatılan yasal hakkım olan denetimli serbestliği sağlık koşullarımı da dikkate alınarak acilen uygulayın… Siyasi mahpusları 'ıslah' etme mantığından vazgeçin. Haklarımı tehdit aracı olarak kullanmayın! Doğabilecek yaşamsal risklerden sizler sorumlusunuz!"

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız