Güncel

Çevre dernekleri: “İklim krizine yol açan termik santraller kapatılsın”

Çan Çevre Derneği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, tüm termik santrallerin kapatılması talebiyle Çanakkale Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi

9 Eylül 2020 Saat: 08:16
Çevre dernekleri: “İklim krizine yol açan termik santraller kapatılsın”
Çevre dernekleri: “İklim krizine yol açan termik santraller kapatılsın”

Çan Çevre Derneği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, tüm termik santrallerin kapatılması talebiyle Çanakkale Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 16 kurum adına verilen dava dilekçesinin içeriği hakkında Avukat İsmail Atal halkı bilgilendirdi.

İklim krizine yol açan etmenlerden en önemlilerden birisinin termik santrallar olduğunu belirten Atal, “Bir sürü ülke termik santrallarını kapatıyor veya kapatmayı programına alıyor. Ancak bizim ülkemizde ise bu konuda alınmış hiçbir önlem olmadığı gibi yeni termik santralların açılması için üretim lisansları veriliyor ve ÇED süreçleri başlatılıyor.  Oysa bırakın yenisini açmayı, tüm termik santralların adil bir dönüşüm programı ile acilen kapatılması gerekiyor” dedi.

Biga yarımadasında halihazırda çalışan ikisi Çan’da, 3’ü Biga-Karabiga’da olmak üzere 5 adet termik santralinin, ÇED süreci devam eden, üretim lisansı almış yaklaşık 10 adet termik santral projesinin daha olduğu bilgisi veren Atal, sözlerini “Çan’da ve Biga’daki termik santralların bölgedeki insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri konusunda bilimsel çalışmalar varken hala yeni santralların açılması konusundaki ısrar kabul edilemez bir durumdur” diye sürdürdü.

Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde COVID-19 ölümlerinin daha fazla olduğunun bilimsel olarak saptandığına da vurgu yapan Atal şunları kaydetti:

COVID-19 virüsü termik santrallardan çıkan partikül maddelere yapışarak canlı kalabiliyor ve bulunduğu yerden daha da uzaklara taşınabiliyor. Bu konudaki bilimsel çalışmalar var. Nitekim pandemi başlangıcında sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller arasına Zonguldak İlinin de alınması boşuna değildi. Zonguldak ilinde yaşayan halk termik santrallar nedeniyle sağlığını zaten kaybetmişti.

Davacı olan kurumlar ise şöyle:Adana Tabip Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Çevre ve Tüketici Koruma  Derneği-Adana, EGEÇEP Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Erzin Ziraat Odası, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Ordu Çevre Derneği,Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Yeşil Artvin Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız