Güncel

ÇGD’den medya izleme raporu: “Gazeteciye ‘çakal’ diyenler, yalanın düzenini inşa edenlerdir”

Çağdaş Gazeteciler Derneği 2022 Nisan ayına ait sansür, tehdit-şiddet, gözaltı-yargılama, özlük haklarında yaşanan kayıplar ile haberlerde yapılan manipülasyonların kayıt altına alındığımedya izleme raporunu yayımladı.

9 Mayıs 2022 Saat: 10:42
ÇGD’den medya izleme raporu: “Gazeteciye ‘çakal’ diyenler, yalanın düzenini inşa edenlerdir”
ÇGD’den medya izleme raporu: “Gazeteciye ‘çakal’ diyenler, yalanın düzenini inşa edenlerdir”

Çağdaş Gazeteciler Derneği 2022 Nisan ayına ait medya izleme raporunu yayımladı. Sansür, tehdit-şiddet, gözaltı-yargılama, özlük haklarında yaşanan kayıplar ile haberlerde yapılan manipülasyonların kayıt altına alındığı raporun yanında açıklama da yayımlayan ÇGD, şunları ifade etti:

Basın özgürlüğü mücadelesi adeta yalın ayak çakıl taşlı bir yolda yürümek gibidir ve ayaklar kanasa avuçlar yaralansa da bilinir ki eşit, özgür ve emeğin dayanışması için verilmektedir. Bu yolu tüm baskılara karşı yürüyen gazeteciler, hem mesleğimizin hem de halkın temel dayanaklarından oldu, olmaya devam ediyor.

Raporda öne çıkan bazı olaylar şöyle:

-Gazete Duvar muhabiri Ardıl Batmaz Elazığ’da haber takibi sırasında ilin üst düzey sorumlularından Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın sözlü hakaretinin ardından Belediye görevlilerinin fiziki saldırısına uğradı. Depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarında incelemelerde bulunmak üzere Elazığ’a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Murat Kurum’un programını takip eden gazeteci Batmaz, bir yurttaş ile Belediye Başkanı Şerifoğulları arasında geçen diyaloğu kaydederken hedef oldu. Yurttaşın konutlara ilişkin “Bir duşakabine giremiyoruz” demesine, gülerek “Senin duşa kabinin mi vardı? Bakanımız büyük bir müjde verdi, buna dua etmezsiniz zaten hiçbir şeye dua etmezsiniz” ifadelerini sarf etti. Yurttaş, “İmza atıyorum ne ödeyeceğimi bilmiyorum” tepkisi gösterdi. Bu anları görüntüleyen Ardıl Batmaz, Şerifoğulları’nın, “Dostum onu indir, bana ne kardeşim gazeteciliğinden” dedikten sonra alandan uzaklaştırıldı. Şerifoğulları’nın “Oğlum şu çakalı…” sözünün ardından darp başladı.

-Nisan ayında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çocuk istismarına ilişkin gelişmeyi duyuran yayın kuruluşlarına ceza yağdı. Erzurum’da Diyanet’e bağlı Kur’an Kursu’nda çocuklara yönelik istismarı haberleştirdiği gerekçesiyle Halk TV’ye, KRT’ye ve TELE 1’e yüzde 2 idari para cezası verdi.

-Ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan bir haber nedeniyle 4 yıldır yargılanan gazeteciler nihayet beraat etti. Bloomberg finans muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç ile gazeteciler Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ ile Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin “ekonomiye zarar vermek” suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme, sanıklara yöneltilen “piyasa dolandırıcılığı” suçlaması yönünden suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek tüm sanıkların beraatına hükmetti.

Raporun tamamına ulaşmak için tıkayınız.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız