Güncel

Cihan Durmuş I Mutluluk raporları ve ülkemiz!

2012 Yılından günümüze kadar Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk raporu düzenleniyor.

11 Ocak 2022 Saat: 22:02
Cihan Durmuş I Mutluluk raporları ve ülkemiz!
Cihan Durmuş I Mutluluk raporları ve ülkemiz!

CİHAN DURMUŞ


2012 Yılından günümüze kadar Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk raporu düzenleniyor. Mutluluk raporu değerlendirmesinde Gayrisafi yurtiçi hasıla, sosyal destek, ortalama sağlıklı yaşam süresi, vatandaşların kendi hayatlarıyla ilgili karar alabilme özgürlüğü, cömertlik ve ülkedeki yolsuzluk düzeyi yer almıştır.

2021 Yılı için 149 ülkeden insanlarla görüşülerek hazırlanan rapora göre ülkemiz geçen yıl 93.sırada iken 104. sıraya gerilemiştir. İlk sırada Finlandiya alırken son sırada Afganistan yer almaktadır.

Ülkelerin mutluluk sıralamasında o ülkenin Toplumsal eşitliğe verdiği değeri kısmi olarak anlayabilmek mümkün. Ancak Değerlendirmede yer alan Gayrisafi yurtiçi hasıladan (yıl içersinde üretilen tüm ürünlerin ve hizmetlerin belirlenen para birimi karşılığındaki değeri) emek gücünün ne oranda pay aldığı önemli olmalı. Hasılanın paylaşımında eşitsizlik var ise toplumsal eşitsizlik oluşturur.

Toplumsal eşitsizlik nedir? Toplumdaki kaynakların eşit olmayan bir şekilde dağıtılmasıdır. Toplumdaki kaynaklar güç, din, ırk, etnisite, akrabalık, prestij, cinsiyet, yaş, cinsel yönelim ve sınıf farklılığına göre paylaşıldığında sosyal hizmet ve maddi malların erişiminde farklılık yaratır.Toplumsal eşitsizlik toplumda mutsuzluk ile birlikte huzursuzluk yaratır.Toplumun eşitsizlik mağdurları eşitsizliğe karşı içgüdüsel tepki oluşturur.


İçgüdüsel tepkiler örgütsüz ve deneyimsiz tepki olduğundan bireysel dışa vurum olarak genellikle başarısız karşı çıkış olarak kalır.Toplumlar değişik şekillerde görülen haksızlıkları örgütlü bir mücadele ile kazanabilmiştir. Örgütlü bir toplumsal muhalefet oluşturulmadığında sistem baskı veya ufak tefek rötüşler ile topluluğun tepkisini sonlandırabilmektedir.Toplumsal eşitlik ancak ve ancak sınıf mücadelesi ile sınıfsız bir toplum ile mümkündür.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız