Güncel

Çimsataş direnişine destek I 'Çimsataş işçilerinin direnişini tüm fabrikalara yayalım'

MESS ile imzalanan sözleşmeye tepki göstererek iş bırakma eylemi yapan ve işten atma saldırısıyla karşılaşan Çimsataş işçilerine İstanbul'dan destek verildi.

15 Ocak 2022 Saat: 12:07
Çimsataş direnişine destek I Çimsataş işçilerinin direnişini tüm fabrikalara yayalım
Çimsataş direnişine destek I 'Çimsataş işçilerinin direnişini tüm fabrikalara yayalım'

İSTANBUL


MESS ile imzalanan sözleşmeye tepki göstererek iş bırakma eylemi yapan ve işten atma saldırısıyla karşılaşan Çimsataş işçilerine İstanbul'dan destek verildi. Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri Çimsataş Genel Merkezi önünde yaptığı eylemde, "Direnen Çimsataş işçilerinin yanındayız" denildi.

Mersin'de MESS dayatmalarına karşı üretimi durduran ve fabrika içinden polis zoruyla çıkartılan Çimsataş işçileri ile dayanışmak için İstanbul'da eylem yapıldı. Fabrika önünde direnişlerini sürdüren Çimşataş işçileriyle dayanışmak için Çimsataş Genel Merkezi önünde bir araya gelen Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri, "MESS dayatmalarına ve işçiyi aldatan sendikal anlayışa son vereceğiz! Direnen Çimsataş işçilerinin yanındayız" dedi.

PİROĞLU: ÇİMSATAŞ İŞÇİLERİ YAPILMASI GEREKENİ GÖSTERİYOR
Açıklamada ilk olarak HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu konuştu. Çimsataş işçisinin Türkiye işçi sınıfına yapılması gerekeni gösterdiğini vurguladı.

İşçiler ne zaman harekete geçse karşılarına polis barikatları kurulduğunu, devletin yasaklarının çıkarıldığını belirten Piroğlu, "Çimsataş işçisi Türkiye işçi sınıfına yapılması gerekeni gösteriyor. Çimsataş işçisinin yanındayız"

Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri adına açıklama yapan Murat Yıldırım, MESS toplu sözleşmesi sürecinde yaşananlara ilişkin bilgi verildi. Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarının ihanet sözleşmesine imza attığı belirtilen açıklamada, "Sendika bürokratları bir kez daha birbirlerinden farkları olmadığını gösterdiler. Metal işçilerinden yükselen revize talepleri, metal işçilerinin iradesi hiçe sayıldı. MESS patronlarının taleplerine uygun bir sözleşme imzalandı. Böylece MESS patronları servetlerine servet katıp, işçilerden çaldıkları ile zenginleşmeye devam edecekler" dedi.

Yıldırım, MESS sözleşmesi kapsamındaki fabrikaların bazılarının Temmuz, Ağustos, Eylül aylarındaki net karlarına ilişkin bilgiler paylaştı: "Ford Otosan: 1 milyar 89 milyon TL, Türk Traktör: 830 milyon TL, Arçelik: 651 milyon 376 bin TL, Borusan: 64 milyon TL, Sarkuysan: 61 milyon 162 bin TL, Prysmian: 20.8 milyon TL."

'ÇİMSATAŞ İŞÇİLERİ YOL GÖSTERİYOR'

Açıklama yok.
Çimsataş işçilerinin sendikaların imzaladığı sözleşmeye karşı üretimden gelen gücünü kullandığını vurgulayan Yıldırım, Çimsataş işçilerinin Birleşik Metal-İş Sendikası'na toplu sözleşme teklifini revize etmesini Eylül ayında önerdiği hatırlatıldı.

İşçilerin talebinin sendika tarafından görmezden gelindiğine dikkat çeken Yıldırım, "İşçiler direnmekten başka bir seçeneklerinin olmadığını ifade ediyorlar. Haklı ve meşru talepleri için direnen Çimsataş işçileri polis tehditleriyle, TOMA'larla korkutulmaya, işten atma saldırısıyla yıldırılmaya çalışılıyor. Ama tüm bu baskılara rağmen Çimsataş işçileri fabrika önünde direnmeye devam ediyorlar" diye vurguladı.

"İsyan, grev, direniş" sloganıyla direnişe geçen Çimsataş işçilerinin başta metal işçileri olmak üzere tüm işçi ve emekçilere izlenmesi gereken yolu gösterdiğini kaydeden Yıldırım, "Sermayenin ve onların temsilciliğini yapan iktidarın saldırılarına, işçilerin iradesini hiçe sayan sendikal bürokrasiye karşı verilmesi gereken yanıtı veriyorlar" diye konuştu.

'SENDİKA BÜROKRASİSİNE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Çimsataş işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulunan Yıldırım şunları söyledi: "Bizler de bugün Çimsataş Genel Merkezi önündeyiz. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Çimsataş işçilerinin haklı taleplerinin arkasındayız. MESS patronlarının dayatmalarına ve işçilerin elini kolunu bağlamaya çalışan sendikal bürokrasiye karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Gün Çimsataş işçilerinin yaktığı direniş ateşini büyütme, tüm fabrikalara, işyerlerine yayma günüdür. Fabrika-işyeri komitelerimizi kuralım, örgütlülüğümüzü güçlendirelim. Haklılığımız ve meşruluğumuzdan aldığımız güçle mücadele edelim. Pandeminin ve krizin faturasını ödememek, asgari değil insanca yaşayabilmek için birlik olalım."

"Yaşasın Çimsataş işçilerinin direnişi", "Yaşasın işçilerin birliği", "İşten atılan işçiler geri alınsın", "Kahrolsun sendika ağaları", "Zafer direnen işçilerin olacak" sloganlarının atıldığı eyleme Validebağ Dayanışması'da katılarak destek verdi.

Basın açıklamasının tam metni ise şöyle: 

MESS DAYATMALARINA VE İŞÇİYİ ALDATAN SENDİKAL ANLAYIŞA SON VERECEĞİZ!

DİRENEN ÇİMSETAŞ İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ!

Pandeminin ve krizin faturası işçi ve emekçilere kesilmeye devam ediyor. AKP-MHP iktidarının asgari ücrete %50 zam şovunun etkisi kısa sürede sonlandı. %80’i geçen gerçek enflasyon rakamları karşısında asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı açıktır. Asgari ücrete yapılan sefalet zammının ardından Metal İşkolunda grup toplu sözleşmesi de imzalandı. Türk Metal, Birleşik Metal ve Özçelik İş bürokratları bir gece yarısı operasyonu ile ihanet sözleşmesine imza attılar. AKP-MHP iktidarından güç alan MESS patronlarına sendika bürokratları da desteklerini sundular.

Sendika bürokratları bir kez daha birbirlerinden farkları olmadığını gösterdiler. Metal işçilerinden yükselen revize talepleri, metal işçilerinin iradesi hiçe sayıldı. MESS patronlarının taleplerine uygun bir sözleşme imzalandı. Böylece MESS patronları servetlerine servet katıp, işçilerden çaldıkları ile zenginleşmeye devam edecekler.İşçilere sefalet koşullarını kabul ettirmeye çalışanların 2021 yılının Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında elde ettikleri net kârlar ise şu şekilde: Ford Otosan: 1.89 milyar TL, Türk Traktör: 830 milyon TL, Arçelik: 651 milyon 376 bin TL, Borusan: 64 milyon TL, Sarkuysan: 61 milyon 162 bin TL, Prysmian: 20.8 milyon TL

Sermayenin maşası Pevrul Kavlak başta olmak üzere sendika bürokratları “tarih yazdık” deyip, rakamları çarpıtarak %65’lik zam aldık diye şov yapıyorlar.Fabrikalardan yansıyankutlama görüntüler gerçeği yansıtmamaktadır. İşçilerin aklıyla dalga geçmeye çalışan sendika bürokratlarının ihanet sözleşmesine imza attıkları ortadadır. Metal işçileri %27’lik zamla sefalete mahkum edilmeye çalışılmaktadır. İşçilerin ücretleri asgari ücret düzeyine çekilmeye çalışılmaktadır. Sendika ağalarına ve imza attıkları ihanet sözleşmesine karşı pek çok fabrikadan tepkiler yükselmektedir.

Çimsetaşişçileri ise ihanet sözleşmesine karşı direniş ateşini yaktılar. Metal fırtına ruhunu kuşanarak üretimden gelen güçlerini kullandılar, eyleme başladılar.Çimsetaşişçileri Eylül ayından beri revize taleplerini dile getirdiklerini ancak bu taleplerinin görmezden gelindiğini ifade, direnmekten başka bir seçeneklerinin olmadığını ifade ediyorlar. Haklı ve meşru talepleri için direnen Çimsetaş işçileri polis tehditleriyle, tomalarla korkutulmaya, işten atma saldırısıyla yıldırılmaya çalışılıyor. Ama tüm bu baskılara rağmen Çimsetaş işçileri fabrika önünde direnmeye devam ediyorlar.

“İsyan, grev, direniş” sloganıyla direnişe geçen Çimsetaş işçileri başta metal işçileri olmak üzere tüm işçi ve emekçilere izlenmesi gereken yolu gösteriyorlar. Sermayenin ve onların temsilciliğini yapan iktidarın saldırılarına, işçilerin iradesini hiçe sayan sendikal bürokrasiye karşı verilmesi gereken yanıtı veriyorlar.

Bizler de bugün Çimsetaş Genel Merkezi önündeyiz. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Çimsetaşişçilerinin haklı taleplerinin arkasındayız. MESS patronlarının dayatmalarına ve işçilerin elini kolunu bağlamaya çalışan sendikal bürokrasiye karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Gün Çimsetaş işçilerinin yaktığı direniş ateşini büyütme, tüm fabrikalara, işyerlerine yayma günüdür. Fabrika-İşyeri komitelerimizi kuralım,örgütlülüğümüzü güçlendirelim. Haklılığımız ve meşruluğumuzdan aldığımız güçle mücadele edelim. Pandeminin ve krizin faturasını ödememek, asgari değil insanca yaşayabilmek için birlik olalım.

Direnen Çimsataş işçileri yalnız değildir!

Çimsetaş işçilerinin talepleri derhal kabul edilsin:

-Sözleşmenin üstüne % 35 ek zam

-Mesai ücretleri hafta içi % 100, hafta sonu % 300 olsun

-Sosyal haklara % 100 zam

-Tamamlayıcı sağlık sigortası (tüm aile için)

-Eksik yatırılan banka promosyonları tam yatırılsın

İşten atılan işçiler geri alınsın!

Kahrolsun sendika ağaları!

Zafer direnen işçilerin olacak!

Yaşasın Çimsetaş işçilerinin direnişi, yaşasın işçilerin birliği!

BİLEŞENLER: 

4. Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Zemini, Birleşik İşçi Kurultayı, DEV TEKSTİL, Devrimci İşçiler, Dostluk ve Kültür Derneği, Emekçi Hareket Partisi, Emek ve Adalet Platformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçinin Kendi Partisi, İstanbul KHK’lılar Platformu, Kaldıraç, Kırmızı Gazete, Proleter Devrimci Duruş, SODAP, Sosyalist Emekçiler Partisi, Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız