Güncel

Cinsel istismar yasasına karşı mor kurdeleli eylem...Ankara, İzmir, Aydın, Muğla, Hatay, İskenderun...

Ankara Kadın Platformu, olası cinsel istismar yasasına karşı gerçekleştirdikleri mor kurdeleli eylemde, “Bugün de yarın da, çocuk istismarının meşrulaştırılmasına, bir tek çocuğun bile zarar görmesine göz yummayacağız” açıklaması yaptı.

21 Mayıs 2020 Saat: 09:07
Cinsel istismar yasasına karşı mor kurdeleli eylem...Ankara, İzmir, Aydın, Muğla, Hatay, İskenderun...
Cinsel istismar yasasına karşı mor kurdeleli eylem...Ankara, İzmir, Aydın, Muğla, Hatay, İskenderun...
Ankara Kadın Platformu, bir süredir gündemde tutulan “olası istismar yasasına karşı" Çankaya Belediyesi önünde mor kurdelelerle eylem gerçekleştirdi. Kadınlar fiziki mesafe kurallarına uyarak, mor kurdelelerle çember oluşturuldu. "İstismarın affı olmaz", “Erken yaşta evlilik şiddettir" ve "Çocuk istismarını aklama yargıla" dövizlerinin taşındığı eylemde, Ankara Kadın Platformu’ndan Dilek Yıldız konuştu. 
Siyasi iktidarın bir süredir çocuk istismarı faillerinin “evlilik affı” adı altında tahliye etmeyi amaçladığını ifade eden Yıldız, “Her seferinde var gücümüzle karşı çıkarak durdurduğumuz yasa tasarısı, şimdi de bayramdan sonra Meclis gündemine getirilmeye hazırlanıyor. Yasa tasarısı, bir çocuk cinsel istismar failiyle evlendirildiyse, çocuğu istismar eden kişi çocuğun kocası olarak eve döner diyor. Çocuk ve istismar faili arasında 15 yaş fark olabilir diyor. Yani; 30 yaşında bir erkek 15 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz etti ve çocuk, tecavüz edenle evlendirildiyse, tecavüz faili artık çocuğun kocası olduğu için suçsuzdur diyor" ifadelerini kullandı. 
TÜRKİYE DÜNYADA 3'ÜNCÜ 
Tasarının tecavüzcüleri koruduğunu ve cinsel istismara maruz bırakılmış çocukları cezalandırdığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Bu tasarının Meclis’ten geçmesi, çocukların devlet eliyle sistematik olarak tecavüze mahkûm edilmesi anlamına geliyor. Türkiye, çocuğa yönelik cinsel istismarda dünyada 3'üncü sırada. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye'de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı son 10 yılda 3 kat arttı. Türkiye'deki cinsel suçların yüzde 46'sı, çocuklara karşı isleniyor. 2002'den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara uğratılarak doğum yapan çocuk sayısı 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti. Bakanlık tarafından duyurulan bu veriler bile, bu topraklarda yaşanan çocuk istismarı vakalarının korkunç boyutlarda olduğunu gösterirken, bizler bu verilerin gerçek sayıların çok altında olduğunu biliyoruz. Kısa zaman önce İstanbul’da bir devlet hastanesinde, bir kadın hastane çalışanının ortaya çıkardığı, hastaneye bir yılda 376 çocuğun hamile olarak getirildiği ve tutanak dahi tutulmadığı gerçeklerini ortaya koyan liste bunun en yakın kanıtıdır.” 
Yıldız, TV programlarında da çocuk istismarının meşrulaştırılmak istendiğini belirterek, “AKP’nin kirli zihniyetinin yansıması, AKİT TV’de açık açık istismarı destekleyen açıklamalar ile nabız yoklanmaya çalışılıyor. İstanbul Sözleşmesi uygulanmazken, yasalar çocukları ve kadınları korumazken, maruz kaldığımız şiddet, bizim için sokaktaki virüsten daha tehlikeli. Güvenle evimizde kalabilmek için, evlerde de sokakta da çocukların ve kadınların güvenli olacağı zamanlar için virüse rağmen bugün buradayız” dedi. 
'GÖZ YUMMAYACAĞIZ' 
Yıldız, "Evlenmek ya da çocuk yapmak çocukların değil, yetişkinlerin kendi rızalarıyla verebileceği kararlardır. Çocukların çocukluklarını çalmanıza izin vermeyeceğiz! Bu yasanın bir sefere mahsus olacağını söylüyorlar. Bugün de yarın da çocuk istismarının meşrulaştırılmasına, bir tek çocuğun bile zarar görmesine göz yummayacağız" diye konuştu 
Yıldız, şu talepleri sıraladı: “Yasa tasarısı, yalnızca akran ilişkisinden kaynaklı yaşanan mağduriyetleri giderecek biçimde düzenlenmeli, cinsel istismarı önlemek için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, aile rızasıyla 17, mahkeme kararıyla 16 olan evlilik yaşı, hiçbir gerekçeyle esnetilemeyecek biçimde 18 yaş altına yasaklanmalı, devletin sorumluluğunun, tecavüzcüleri değil çocukları korumak olduğu unutulmamalıdır." 
Kadınların eylemi, "İstismarı aklama suçluları yargıla", “İstismarcı AKP elini çocuklardan çek", “Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla son erdi.
İSKENDERUN

İskenderun Kadın Platformu da, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Boyacılar Parkı'nda mor çember eylemi gerçekleştirdi. İskenderun Kadın Platformu üyesi Ayten Kılınç, 15 yaş altı her çocuğa yönelik cinsel davranışın cinsel istismar olup, suç ve affedilemez olduğunu söyledi.
"Endişeliyiz! 13 yaşındaki kız çocuklarını istismar eden erkekler affedilmeye çalışılırken, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılar da gün geçtikçe büyüyor" diyen Kılınç, "evden çıkmayın" diyenlerin aynı zamanda kadınların ev içinde maruz kaldığı şiddete yönelik tedbir almadığına işaret etti. Kılınç, "Cinsel istismar failleri affedilmeye çalışılırken, İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasası uygulanmazken evlerimizde maruz kaldığımız şiddet, bizim için sokaktaki virüsten daha tehlikeli. Güvenle evimizde kalabilmek için, şiddete maruz kalmadığımız bir dünya için, evlerin de sokakların da kadınlar için güvenli olacağı zamanlar için virüse rağmen bugün fiziksel mesafemizle buradayız. İstismarı aklama, İstanbul Sözleşmesi'ni uygula. Yaşasın kadın dayanışması" diye konuştu.

HATAY

Hatay’da da Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar,  kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Uğur Mumcu Meydanı’nda  mor çember eylemi gerçekleştirdi. Açıklamada, "Çocuk istismarının affı olmaz" pankartı ve "Çocuk tanımını değiştiremezsiniz", "Evlilikle istismarı aklayamazsınız" ve "Erkek şiddetine karşı 6284'ü uygula" dövizleri açıldı. Platform adına konuşan Mutlu Aymaz, çocuk istismarının affının olmayacağını belirterek, erkek şiddetine karşı 6284'ü uygulanmasını istedi. 

MUĞLA

Kadınlar Birlikte Güçlü çağrısıyla Sınırsızlık Meydanı Karşısı Menteşe Garanti Bankası önünde bir araya gelen kadınlar, çıkarılmak istenen yasaya karşı tepkilerini dile getirdi. “Kadınlar Birlikte Güçlü” pankartının açıldığı açıklamada, “İstismarın affı olmaz çocuk konuşur sen dinle”, “İstanbul sözleşmesini uygula”, “Çocuk tanımını değiştiremezsiniz”, “Erkeklik koronadan daha tehlikeli” ve “Kadın dayanışması yaşatır” dövizleri taşındı. Kadınlar adına açıklamayı Şengül Yüksel okudu.

Çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla affın, bayram sonrası meclis açıldığında ilk gündeme gelecek konulardan biri olduğunu belirten Yüksel,  “Getirilmek istenen bu yasayla kız çocuklarının çocukluğunu ellerinden alınarak evlilik yaşını fiilen 13’e indirecek. Bu yasayla 15 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz edildi ve çocuk, tecavüz edenle evlendirildiyse, tecavüz faili artık çocuğun kocası olduğu için suçsuzdur diyor. Ancak evliliklerde dahi partnerin rızası yoksa böylesi bir davranış amansız fakatsız tecavüzdür” dedi.

AYDIN

Aydın Didim Kadın Platformu, cinsel istismar ve tecavüz faillerinin serbest bırakılmasına ilişkin Kent Meydanı’nda düzenlemek isteği basın açıklamasına polis, pandemi sürecini  gerekçe göstererek izin vermedi.

Bunun üzerine kadınlar, Kibele Kadın Derneği önünde bir araya gelerek mor kurdele zinciri oluşturdu. Fiziki mesafenin korunarak yapıldı eylemde "Yaşasın Kadın Dayanışması” ve ”Susmuyoruz, korkmuyoruz, İtaat etmiyoruz" sloganları atıldı. Ardından kadınlar açıklama yapmadan dağıldı.

İZMİR

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü, cinsel istismar ve tecavüz faillerine serbest bırakılmasına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka Çarşısı girişinde yapılan açıklamaya kadınlar 1 buçuk metrelik mor kurdelelerle fiziki mesafe oluşturdu.  Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın yanı sıra çok sayıda kadın destek verirken, “Erken Yaşta evlilik şiddettir”  ve “İstanbul sözleşmesi yaşatır” dövizleri taşındı.

Kadınlar adına açıklamayı Deniz Uslu okudu. “Çocuk istismarının meşrulaştırılmasına izin vermedik, vermeyeceğiz” diyen Uslu, pandemi günlerinde kadınların sokakta buluşmasının çok önemli bir sebebinin olduğunu söyledi.

SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Açıklamanın ardından konuşan CHP’li Vekil Sevda Erdan Kılıç, hem sivil toplum kuruluşları hem muhalefet milletvekilleri olarak yasa tasarısının karşısında olacaklarını söyleyerek, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

‘KAYYIMCI ZİHNİYET ÇOCUKLARIN BEDENİNE GÖZ DİKTİ’

HDP’li Vekil Serpil Kemalbay ise, iktidarın koronavirüs salgınını fırsata çevirerek baskı politikalarını arttırdığını söyledi. Kemalbay, “Bir erkek iktidarla karşı karşıyayız. Bu erkek iktidar, bu kayyımcı darbeci zihniyet bugün gözlerini çocukların bedenine dikmiş görünüyor. Sadece tecavüz yasası olarak almamız da yeterli olmaz. 12 yaşındaki çocukların bedenini emeğini kimliğini sömüren bir anlayışı getirmek istiyorlar. 12 yaşında çocuğa çocuk doğurma görevi vererek ve onları evlere mahkûm ederek, çocukluklarını yaşayabilecekleri kendilerini geliştirebilecekleri ortamlardan uzaklaştırmak başka bir Türkiye yaratmaktır” diye konuştu. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız