Güncel

Çok sayıda ilden yükselen ses: Yaşam hakkı torbaya sığmaz...Yasa tasarısını geri çek!

Bugün saat 16.00’da ekolojik yıkıma karşı çok sayıda ilde ve İstanbul'da ortak metnin okunduğu eylemler vardı.

31 Ekim 2020 Saat: 23:58
Çok sayıda ilden yükselen ses: Yaşam hakkı torbaya sığmaz...Yasa tasarısını geri çek!
Çok sayıda ilden yükselen ses: Yaşam hakkı torbaya sığmaz...Yasa tasarısını geri çek!

Bugün saat 16.00’da ekolojik yıkıma karşı çok sayıda ilde  ve İstanbul, Kadıköy, Karköy İskelesi önünde ortak metnin okunduğu eylemler vardı.

TBMM’nin ilgili Komisyonu’nda onaylanan ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeye açılacak, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifi” ile ekonomik büyüme adı altında ekolojik yıkım ve talan dayatılıyor.

Bu yasa teklifine karşı bir çok ilde saat 16.00’da aynı zamanda açıklamalar yapıldı.

Açıklama yok.

Yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

DOĞA KATLİAMLARINA DEVAM

Ne yazık ki gerek ülkemizde gerekse dünyada doğa katliamlarının, ekolojik yıkımın ve ulusal-uluslararası şirketlerce gerçekleştirilen talanın giderek arttığı bir dönemdeyiz. Geçen yıl Kazdağları’nda Kanadalı bir şirketin altın madeni projesi için gerçekleştirilen ağaç katliamının sebep olduğu toplumsal üzüntü ve öfke hala dinmedi. Bu üzüntü ve öfkenin toplumun farklı kesimlerini bir araya getirmesi sonucunda halkın gücü sayesinde ilgili şirketin ruhsatını yenilemesinin önüne geçildi.

Yine de son bir yılda bu kitlesel iradeye rağmen, maden ve enerji şirketlerinin çıkarları uğruna Türkiye’nin dört bir yanında doğa katliamlarına devam edildiğini gözlemledik ve gözlemlemeye devam ediyoruz: Nükleer santral için 650.000 ağacın kesildiği Sinop, Rus doğalgaz boru hattı ve 3. köprü gibi mega rant projelerinin tahribi altında can çekişen Kuzey Ormanları, 40 yıl ekonomik ömrü olan bir baraj için 10 bin yıllık tarihin yok edildiği Hasankeyf, çevre duyarlılığında simge olan buna rağmen yüzde 80’ine maden ruhsatı verilen Kazdağları, imara açılmaya çalışılan doğal cennetler Salda Gölü, Munzur Gözeleri, tüm itirazlara rağmen ısrarla sürdürülen Rant Kanalı Projesi ve daha niceleri…

ÇED RAPORLARINDA GERÇEK DIŞI İFADELER HAVADA UÇUYOR

Şu an; ÇED raporlarında gerçek dışı ifadelerin havada uçuştuğu, ruhsat alanlarının ve proje kısıtlarının keyfi olarak aşıldığı, canlılara-doğal varlıklara zehir ve ölüm saçtığı herkesçe bilinmesine rağmen ilgili işletmelerin faaliyetlerine izin verildiği, üstelik faaliyetlerini bitirip çekip gittikten sonra ortada enkaz bıraktıkları, ormanların ve diğer ekosistem parçalarının Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünce adeta babasının malıymışçasına tahsis edildiği, ülkenin kolluk kuvvetlerinin özel bir şirketin güvenlik birimiymiş gibi kullanılarak işletmeye kalkan yapıldığı, hatta insanları yerlerde süründürdüğü koşulları yaşıyoruz.

BİR AVUÇ ENERJİ ŞİRKETİNE YENİ İMTİYAZLAR

Toplumda demokrasi ve hukukun gereklerini insan hakları prensiplerine dayalı olarak yerine getirmek, halkın sağlığı ve mutluluğunu korumak milletvekillerinin esas görevi olmalıdır. Buna rağmen doğa talanına karşı açıkça ortaya koymuş olduğumuz irademiz AKP’li milletvekilleri tarafından yok sayıldı. 5 Ekim tarihinde doğa talanının önünü vahşilik derecesinde açacak bir torba yasa teklifi AKP’li milletvekilleri tarafından meclis gündemine sunuldu. TBMM’nin ilgili Komisyonu’nda onaylanan ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeye açılacak, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifi” ile ekonomik büyüme adı altında ekolojik yıkım ve talan dayatılıyor. Birçok kanunda değişiklik öngören bu Torba Kanun Teklifi, havayı, suyu, toprağı, ormanları, gıdayı, yaban hayatını, tarım ve yaşam alanlarını sömürerek yok eden bir avuç maden ve enerji şirketine yeni imtiyazlar ve teşvikler sağlarken, tüm canlıların yaşam hakkına yönelik saldırıları, şu anki yağma düzenini ve denetimsizliği dahi fersah fersah aşacak bir düzeye getirmeyi hedefliyor.

Açıklama yok.

TORBA YASA NELERE YOL AÇACAK?

Bu torba yasa onaylandığı takdirde,

- Asgari ücretlilerden zorunlu gelir vergisi alınırken, yaşam hakkını ihlal eden bir avuç enerji şirketi çeşitli vergilerden muaf tutulacak, maden şirketlerine ceza indirimleri uygulanacak...

- Maden ve enerji şirketleri, faaliyet gösterdikleri ruhsat alanları dışına taşıp ekosisteme geri dönülmez zararlar verebilecek…

-Köylülerin arazileri yok pahasına şirketlere devredilecek…

- Enerji şirketlerinin yatırım bölgelerinde yer alan araziler, tarım alanları mevcut durumda zaten çoğunlukla kötüye kullanılan ‘kamu yararı kararı’ bile olmaksızın istimlak edilerek bu şirketlere peşkeş çekilecek…

- Gaz dağıtım şirketlerinin maliyetlerini düşürmek için, şebeke kurarken alt yapıda yarattıkları tahribatın düzeltilmesi yerel yönetimlere yüklenecek...

- Orman ve tarım atıklarının, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan maddelerin ve belediye çöpünün yakılmasıyla elde edilen enerji ‘yenilenebilir’ sayılacak ve şirketler teşviklerden yararlanacak. Bununla birlikte, halihazırda Avrupa’nın dağ gibi çöp yığınlarıyla boğuşan Türkiye, özellikle lastik atıkların boca edildiği, dünyanın atık imha depolarından biri haline gelecek. Havaya salınacak zehirli kimyasallar geri dönülmez şekilde halk sağlığı sorunlarına neden olacak…

- Kanunda tüketicilere düşük maliyetli enerji sağlama sözü verilse de enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin hiçbir düzenleme yapılmamakla birlikte kayıp-kaçak bedellerinin hukuksuz bir şekilde tüketicilere yüklenmesine devam edilecek…

Açıklama yok.

MECLİSE BİR MESAJ VERMEK İSTİYORUZ!

Yürütülen kampanyalar sonucunda tüm canlıların yaşam hakkına saldırı anlamı taşıyan ve Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik yıkımları daimi hale getirecek bu torba yasanın TBMM komisyonlarında tartışılması sürecinde 2 maddede kötünün iyisi diyebileceğimiz değişiklikler yapıldı. Diğer yandan teklifin ilk halinde bulunmayan daha olumsuz bir düzenleme, teklif metnine eklendi. Bu süreç bize gösterdi ki, sesimizi birlikte ve daha etkili bir şekilde yükselttiğimizde sonuç alabiliyoruz. O yüzden bugün Türkiye’nin birçok şehrinde bu eş zamanlı basın açıklamasını yaparak meclise bir mesaj vermek istiyoruz: Doğa katliamının, ekolojik felaketlerin, biyoçeşitlilik kaybının, iklim krizinin ve sömürünün önüne geçmek için Torba Yasayı geri çek! Çünkü doğada ahenkli bir şekilde varlıklarını sürdüren canlıların yaşam hakkı torba yasaya sığmaz.

Esasen, bu yasa teklifi, teklifi sunan milletvekillerinin de çok rahat ve açık bir şekilde belirttiği gibi, sadece özel sektör kurumlarının faaliyetlerini daha hızlı, kolay ve denetimlere takılmadan yapabilmelerini sağlamak amacını taşımaktadır. Biz ise enerji demokrasisini, sosyal adaleti ve doğanın haklarını gözeten ve uygulamaya geçiren politikaların bir an önce kanunlaştırılmasını talep ediyoruz. Enerji gereksinimi ve tüketimi sorgulanmadan, gerekliymiş gibi sunularak faaliyete sokulan HES’lerden geriye tükenmiş ormanlar, vadiler, köyler kaldı. Doğayla uyumlu ve sağlıklı bir toplumsal yaşamın, ekolojik prensiplerle inşa edilebileceğini biliyoruz. Bunun için tek eksiğimiz toplumsal irademizin siyasetin gündemine yansıması.

YAŞAM HAKKI TORBAYA SIĞMAZ!

Gündelik hayatımızın her anında yüzleşmek zorunda kaldığımız Covid-19 krizinin doğanın tahrip edilmesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle hep birlikte sesleniyoruz, duyun bizi, duyun ve bizlerle birlikte haykırın: Yaşam Hakkı Torbaya Sığmaz!

Açıklama yok.

İstanbul-Kadıköy-Karaköy İskelesi

Açıklama yok.

Ankara Kent ve Ekoloji Örgütleri

Açıklama yok.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri

Açıklama yok.

Divriği

Açıklama yok.

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri

Açıklama yok.

Kemaliye

Açıklama yok.

Mersin Nükleer Karşıtı  Platform

Açıklama yok.

Sinop Nükleer Karşıtı  Platform

Açıklama yok.

Yeşil Artvin Derneği

Açıklama yok.

MUÇEP Bodrum Meclisi

Açıklama yok.

Muğla Çevre Platformu

Giresun Emek ve Demokrasi Güçleri

Açıklama yok.

Trabzon


 

İSTANBUL İMZACILAR LİSTESİ:

 

SIRA

KURUM/İNSİYATİF ADI

1

AVCILAR KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ

2

AVRUPA ALEVİ DÜŞÜNCE DERNEĞİ

3

BAHÇEŞEHİR GÖLET GÖNÜLLÜLERİ

4

BEYKOZ KENT DAYANIŞMASI

5

BEYKOZ HALKEVİ

6

ÇMO-İSTANBUL ŞUBESİ

7

DİS DOĞA İÇİN SANAT

8

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ(DKDER)

9

DOĞANIN HAKLARI VAR PLATFORMU

10

DOĞANIN ÇOCUKLARI

11

EŞİK PLATFORMU

12

İKLİM KRİZİ ÇALIŞMA GRUBU

13

İSTANBUL HALKEVİ

14

İSTANBUL BAROSU

15

İSTANBUL ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

16

İSTANBUL MİMARLAR ODASI

17

İSTANBUL TABİP ODASI

18

KADIKÖY  KENT DAYANIŞMASI

19

KADIN SAVUNMA AĞI

20

KEMALİYE VE KÖYLERİ ÇEVRE PLATFORMU İST

21

KİD KAZDAĞLARI İSTANBUL DAYANIŞMASI

22

KOS KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI

23

MALATYA ÇEVRE PLATFORMU

24

MALTEPE SOKAK KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ

25

MUNZUR KORUMA KURULU DEDEF İST

26

MUNZUR ÇEVRE DERNEĞİ  MÇD

27

ÖMMSP

28

ÖZGÜRLÜKÇÜ MÜHENDİS MİMAR ŞEHİR PLANCILARI PLATFORMU

29

POLEN EKOLOJİ

30

POLİTEKNİK

31

ŞDM ŞİŞLİ DEMOKRASİ MECLİSİ

32

ŞİŞLİ KENT KONSEYİ

33

TÜKODER  TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ

34

VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ

35

VALİDEBAĞ SAVUNMASI

36

YEŞİL DÜŞÜNCE DERNEĞİ

37

YERYÜZÜ KOOPERATİFİ

38

YKYİ YA KANAL YA İSTANBUL KOORDİNASYONU

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız