Güncel

Cumartesi Anneleri 581. Haftalarında soracak: Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy nerede?

Galatasaray Meydanı’nda 581. Haftasında anneler Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy dosyasında hakikatin açığa çıkarılmasını faillerin hakkaniyete uyun yargılanmasını isteyecek.

4 Mayıs 2018 Saat: 11:33
Cumartesi Anneleri 581. Haftalarında soracak: Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy nerede?
Cumartesi Anneleri 581. Haftalarında soracak: Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy nerede?

Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 581. Haftalarında Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy dosyasında hakikatin açığa çıkarılmasını faillerin hakkaniyete uyun yargılanması taleplerini dile getirecek.

İnsan Hakları İstanbul Şubesi kayıplara karşı komisyon tarafından verilen bilgiye göre, 12 Mayıs 1994 gecesi 37 yaşındaki Halil Alpsoy, eşi ve 40 günlük bebeğiyle birlikte akraba ziyaretinden dönüyordu. İstanbul Kanarya’daki evinin önünden kimliklerini gösteren silahlı ve telsizli sivil polisler tarafından gözaltına alındı. ‘Bizimle karakola geleceksin’ denilerek beyaz bir Toros’a bindirildi.Eşi itiraz edince polisler ‘Korkulacak bir şey yok, ifadesini alacağız, yarım saat içinde eve döner’ dedi ve altı çocuğu olan Halil Alpsoy bir daha evine dönemedi. Eşi Fikriye Alpsoy, civardaki tüm karakollara ve Gayrettepe’deki Terörle Mücadele Şubesi’ne başvurdu. Halil Alpsoy’un gözaltına alındığı inkar edildi. Halil Alpsoy, 18 gün sonra tek kurşunla ensesinden vurulmuş halde İstanbul’a 530 km uzaklıktaki Kırıkkale’de ormanlık bir alanda bulundu. Gördüğü ağır işkenceler sonucu tanınmaz hale gelen bedenini kardeşleri elindeki yara izinden teşhis edebildi.

Halil Alpsoy’un gözaltına alınmasından bir hafta sonra polisler amcasının oğlu Kasım Alpsoy’un Adana’daki evine baskın yaptı. Uzun menzilli silah taşıyan çelik yelekli, maskeli polisler 18 Mayıs 1994 günü sabaha karşı 30 yaşındaki Kasım Alpsoy’u gözaltına aldı. Adana İstihbarat Dairesi’ne götürdü. Gözaltına alındığı günün akşamı kendisini serbest bırakıp kimliğini alıkoydular. ‘Yarın gel kimliğini al’ dediler.Eve geldiğinde işkenceden perişan haldeydi. Ertesi gün kimliğini almak üzere bir akrabasıyla MİT binasına gitti. Akrabası tüm gün kapıda bekledi ancak Kasım Alpsoy o kapıdan bir daha çıkamadı.Türkçe bilmeyen hamile eşi 12 yaşındaki oğlu Mehmet’in tercümanlığıyla savcılığa başvurdu. Savcı, ‘gözaltına alınmamış, gözaltında kaydı yok’ diyerek dilekçesini yırtıp fırlattı. Beş çocuğu olan Kasım Alpsoy’dan bir daha haber alınamadı.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:  "12 Mayıs ve 18 Mayıs 1994 tarihinde bir hafta arayla göz altına alınan iki kuzen bir daha evlerine dönemedi. Gözaltına alındıkları inkar edilen Halil ve Kasım Alpsoy’ un aileleri üç kuşaktır hakikat ve adalet talebiyle Galatasaray’dalar.684. haftamızda Alpsoy'ların "Gerçeği bilmeye, adalete ulaşmaya hakkımız var!" diyen sesine sesimizi katmak için buluşacağız.Sizi de kırmızı bir karanfille Galatasaray’a çağırıyoruz.

5 Mayıs 2018 (Cumartesi) Saat: 12:00 Galatasaray

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, yazı
Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, yazı
Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, gülümseyen insanlar, yazı
Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar
Foto: Kerim Eren
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız