Güncel

Cumartesi Anneleri 657.Haftasında soruyor: Düzgün Tekin Nerede?

657 Haftadır Galatasaray Meydanında toplanan Cumartesi Anneleri Düzgün Tekin dosyasında cezasızlığa son verilmesini ve adalet istediler.

29 Ekim 2017 Saat: 00:46
Cumartesi Anneleri 657.Haftasında soruyor: Düzgün Tekin Nerede?
Cumartesi Anneleri 657.Haftasında soruyor: Düzgün Tekin Nerede?

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
657. Kez Galatasaraydayız.
657 haftadır Galatasaray’dan hakikat ve adalet çağrısı yapıyoruz.
657 haftadır zorla kaybetmenin hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlüklere yapılmış en ağır saldırı olduğunu söylüyoruz. 
657 haftadır hükümetleri gözaltında kaybetme fiillerinde sorumluluğu bulunan kişilerin yargılanarak cezalandırılması yükümlülüğünü yerine getirmeye çağırıyoruz.
657 haftadır bu çağrımız karşılık bulmuyor. Gözaltında kaybetme suç sayılmazken gözaltında kaybedilenleri anmak ve Cumartesi Anneleri’nin haberini yapmak mahkeme kayıtlarına bir suçlama olarak giriyor. 
Hukuk yok sayılarak hak savunucuları ve gazeteciler için verilen tutukluluk kararları; Hak aramanın, adalet istemenin ve hak ihlallerinin kamuoyunca görünür olmasının engellenmesidir.
Bugün gözaltında kaybetmenin 22 yıldır suç sayılmadığı Düzgün Tekin dosyasını kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Sosyalist kimliğiyle bilinen 21 yaşındaki Düzgün Tekin, sendikal mücadelenin içerisindeydi; DİSK Tekstil –İş Sendikası 2 No’lu Şube delegesiydi.
Ailesine bir haftadır polis tarafından takip edildiğini söyleyerek, kendisini takip eden araçlardan birinin plakasının 34 F 6676 olduğunu kağıda yazarak eve bıraktı. Evdekiler de içinde sivil giyimli şahısların bulunduğu bir otomobilin günlerdir evlerinin önünde beklediğini gördü.
Düzgün Tekin 21 Ekim 1995 tarihinde, İstanbul Güneşli Evren Mahallesi’ndeki akrabasının evinden Bayrampaşa’daki işyerine gitmek için çıktı. Bir daha kendisinden haber alınamadı.O günden sonra evin önünde bekleyen otomobil de bir daha gelmedi.
Düzgün Tekin'in Ailesi avukatlarıyla birlikte tüm resmi kurumlara başvurdu. İnsan Hakları Derneği yasal girişimlerde bulundu, Af Örgütü devreye girdi. Ancak Düzgün Tekin'i günlerce takip eden güvenlik birimleri onun nerede olduğunu bilmediğini söyledi.
Olaydan 18 ay kadar sonra, JİTEM’le bağlantılı itirafçı Kasım Açık, Düzgün Tekin ile ilgili açıklamalarda bulundu. Basına da yansıyan itiraflarda Açık, Düzgün Tekin’in kendisinin de içinde bulunduğu itirafçılar, polis memurları ve askerlerden oluşan JİTEM birimi tarafından sorgulanarak öldürüldüğünü söyledi. Düzgün Tekin’in bedeninin de Edirne yakınlarındaki askeri alan içinde bulunan Çadırkent çöplüğüne gömdüklerini anlattı. Düzgün’ün eşkal bilgilerini ve üzerindeki giysilerini tarif eden Kasım Açık, olay yeri ile ilgili bir kroki de çizdi.
Bu gelişme üzerine 27 Mayıs 1997 tarihinde arama faaliyetinde bulunmak için Düzgün’ün ailesi, arkadaşları ve insan hakları savunucuları Çadırkent’e gitti. Ailenin ve avukatların tüm ısrarlı taleplerine rağmen yetkililer göstermelik bir arama çalışması yaptı ve sonuç alınamadı.
Kasım Açık’ın itirafları kendi el yazısı ve imzası ile savcılığa verilse de etkin bir soruşturma yürütülmedi. Bugüne kadar yetkili makamlardan Düzgün Tekin’in akıbetine yönelik hiçbir açıklama yapılmadı, hukuk işletilmedi ve dosya cezasızlık zincirinin bir halkasına dönüştürüldü.
Çadırkent’teki çöplükte elleriyle oğlunun kemiklerini bulmaya çalışan baba Veli Tekin, oğluna kavuşamadan aramızdan ayrıldı. Annesi Elif Tekin hala oğluna kavuşmayı bekliyor. Onun “dağlar, taşlar, kuşlar bana yön verin, ben oğluma kavuşayım” haykırışını unutmayacağız. 
Gözaltında kaybedilişinin 22. Yılında Düzgün Tekin dosyasında cezasızlığa son verilene kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.

fotoğraflar: Kerim Eren

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız