Güncel

Cumartesi Anneleri, 658. Kez Galatasaray’da...1995'de kaybedilen 7 kişinin akıbetini soracak

Cumartesi Anneleri 04 Kasım 2017 (Cumartesi), Saat: 12.00'de, 658 kez Galatasaray Meydanı'nda toplanarak, kayıplarının akıbetini soracaklar.

3 Kasım 2017 Saat: 23:25
Cumartesi Anneleri, 658. Kez Galatasaray’da...1995'de kaybedilen 7 kişinin akıbetini soracak
Cumartesi Anneleri, 658. Kez Galatasaray’da...1995'de kaybedilen 7 kişinin akıbetini soracak

Foto: Kerim Eren

Anneler bu kapsamda,29 Ekim 1995 tarihinde Dargeçit'te  gözaltına alındıktan sonra kaybedilen 7 kişinin akıbetini soracaklar.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

29 Ekim 1995 tarihinde ağır silahlı askerlerin Mardin/Dargeçit’te başlattığı ev baskınlarında üçü çocuk, ikisi lise öğrencisi 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Dargeçit Jandarma Taburuna götürüldü. Ağır işkence ile sorgulandı.

Onları soran ailelerine “Sorgu sonrası serbest bıraktık.” cevabı verildi. Tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı.

İHD’nin ve ailelerin ısrarlı takibi sonucunda Dargeçit Cumhuriyet Savcılığı 2009 yılında yeniden soruşturma başlattı.
2012 – 2015 tarihleri arasında yapılan kazılar sonucunda gözaltına alınan kişilerin ağır işkence izlerini taşıyan kemiklerine ulaşıldı. Sorusturma sonrasında Mardin Jandarma Komutanı Hurşit İmren ve Dargeçit Jandarma Komutanı Mehmet Tire'nin de içinde olduğu cok sayıda kişi hakkında "birden fazla kişiyi taammüden öldürme" suçlamasıyla dava açıldı. 6’ncı duruşması gerçekleşen davanın seyri mahkemenin insanlığa karşı işlenmiş bu ağır suçun faillerini hakkaniyete uygun bicimde cezalandıracak istek ve iradede olmadığı yönündeki kaygılarımızı güçlendirdi.

658. haftamızda "Dargeçit'te kaybedilenler için adalet istiyoruz" diyerek buluşacağız. Sizi de kırmızı bir karanfille Galatasaray’a; adalet talebimize ses katmaya çağırıyoruz.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız