Güncel

Cumartesi Anneleri 665.Hafta İsmail Bahçeci Nerede?

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 665. haftasında, 23 yıl önce kaybedilen İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu.

23 Aralık 2017 Saat: 17:19
Cumartesi Anneleri 665.Hafta İsmail Bahçeci Nerede?
Cumartesi Anneleri 665.Hafta İsmail Bahçeci Nerede?

Fotoğraflar: Kerim Eren

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 665. haftasında, 23 yıl önce kaybedilen İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen/katledilenler için her Cumartesi Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdiği eylemin 665. haftasında; 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınarak kaybedilen Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu.

Eylemde ilk sözü Bahçeci’nin kardeşi Umut Bahçeci aldı. Bahçeci, abisinin gözaltına alınarak kaybedilme sürecini ve ailesinin onu bulmak için yürüttüğü mücadeleden bir sonuç alamadıklarını anlattı. Abisinin devrimci olduğu için defalarca gözaltına alındığını ve tutuklandığını söyledi. 665 haftadır oturma eyleminin sürdüğünü hatırlatarak “Biz daha ne kadar oturacağız” sözleriyle 15 yıldır hükümet olan AKP'ye seslendi. Mücadelelerinin kararlılıkla süreceğini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını ise Meryem Bars okudu.

Açıklamada, devletin gözaltında kaybetme ve katletme gibi insanlık suçları ile yüzleşmek yerine aynı tutumu yıllardır devam ettirmesi teşhir edildi. Bu tutumun yeni suçlar işleneceği anlamına geldiği ifade edilerek, buna karşı 665 haftadır eylemlerini sürdürdükleri belirtildi.

Açıklamanın devamında ise 23 yıl önce İstanbul'a gözaltına alınarak kaybedilen İsmail Bahçeci dosyası hakkında bilgi verildi.

Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu öğrencisi olan Bahçeci'nin defalarca gözaltına alındığı ve işkence gördüğü belirtilerek şunlar anlatıldı:

“1993 yılından itibaren polis tarafından aranmaya başladı. Bahçeci Ailesinin Avcılar’daki evine polis baskınlar düzenledi. Bu nedenle İsmail evden ayrıldı. Kardeşi İsmail’e acil durumlarda kendisine haber ulaştırması için bir arkadaşının işyeri telefonunu verdi.

24 Aralık 1994 tarihinde Bahçeci Ailesi’ni telefonla arayan ve kendisini İsmail’in arkadaşı olarak tanıtan bir kişi, İsmail’in siyasi şube polisleri tarafından gözaltına alındığı haberini verdi. Baba Şehmus Bahçeci hemen Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak İsmail’in gözaltına alındığı inkar edildi.

24 Aralık’tan sonra Bahçeci Ailesi’nin evine bir daha polis baskını yapılmadığı belirtilerek arkadaşının işyerine ise baskın yapıldığı “Yakalanan bir örgüt mensubunun üzerinde telefon numaranız çıktı” denilerek işyeri sahibinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ayrıca karakolda sorgulananların “Seni de İsmail Bahçeci gibi kaybederiz” diye tehdit edildiklerini açıklandı.

Ailesinin tüm girişimlerine rağmen Bahçeci’nin gözaltına alındığını inkar eden devlet yetkililerinin 23 yıldır bu tutumunu sürdürmesi teşhir edildi ve Bahçeci'yi aramaktan vazgeçmeyecekleri vurgulanarak açıklama sonlandırıldı.

Açıklamanın ardından ETHA çalışanları İsminaz Temel ve Havva Cuştan’ın Bakırköy Hapishanesi'nden gönderdiği mektupla Cumartesi Anneleri’ni selamladığı belirtilerek tutuklu olan bütün gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız