Güncel

Cumartesi Anneleri, Ahmet Demiray'ın akıbetini sormak için buluşacak

Cumartesi Anneleri, bu hafta 21 Temmuz 1994 tarihinde Diyarbakır Seyrantepe’de gözaltına alınan ve öldürülen Ahmet Demiray'ın akıbetini sormak için buluşacak.

27 Haziran 2019 Saat: 23:06
Cumartesi Anneleri, Ahmet Demiray'ın akıbetini sormak için buluşacak
Cumartesi Anneleri, Ahmet Demiray'ın akıbetini sormak için buluşacak
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:
21 Temmuz 1994 tarihinde 29 yaşındaki dört çocuk babası Ahmet Demiray Diyarbakır Seyrantepe’de gözaltına alındı.Baba Demiray oğlunun hayati tehlike altında olduğunu belirterek Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne başvurdu. Aynı gün savcı, Ahmet’in Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nda gözaltıda tutulduğunu bildirdi.
25 gün sonra 15.08.1994 tarihinde Lice Cumhuriyet Savcılığı Lice Belediye Başkanlığına gönderdiği yazıda Lice İlçesine bağlı Dibek Köyünde öldürülen Ahmet Demiray’ın sahipsiz olan cenazesinin belediye tarafından defin edilmesi talimatı verdi.
Ahmet Demiray’a otopsi yapılmadı, cenazesi ailesine verilmedi, gözaltında bulunan bir kişinin ölümünün gerçekleştiği koşullara yönelik etkin bir soruşturma yapılmadı.
AİHM’e taşınan davada hükümet Demiray’ın gözaltındayken yer gösterme sırasında tuzaklı bir mayın patlaması sonucunda öldüğünü açıkladı. Mahkeme, hükümetin Ahmet Demiray’ın ölümü ile ilgili yaptığı açıklamanın makul olmadığı sonucuna vardı ve 21 Kasım 2000 tarihinde Türkiye’yi mahkum etti. (Başvuru no.27308/95)
744. haftamızda “25 yıllık inkar ve cezasızlık son bulsun; Ahmet Demiray’ın gözaltında ölümü ile ilgili hakikat açıklansın. Onu gözaltına alanlar, öldürenler ve bedenini kaybedenler yargılansın ve cezalandırılsın!” diyerek buluşacağız.
29 Haziran 2019 (Cumartesi) Saat : 12.00 Galatasaray

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız