Güncel

Cumartesi Anneleri davası ertelendi

Aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişinin yargılandığı dava yine ertelendi.

24 Mart 2022 Saat: 07:24
Cumartesi Anneleri davası ertelendi
Cumartesi Anneleri davası ertelendi

Aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişinin yargılandığı dava yine ertelendi. 700. haftaya yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, mücadelenin süreceğini kaydetti. 

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetini soran ve faillerin cezalandırması için eylemlerini sürdüren Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700. hafta oturumuna yönelik polis saldırısında aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi işkenceyle gözaltına alınmıştı. "İzinsiz toplantı ve gösteri yapmak" suçlamasıyla 46 kişi hakkında açılan davanın 4. duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya yargılananların bir kısmı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Hüda Kaya, Murat Çepni, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, çok sayıda avukat ve hak savunucusu katıldı.

'HAK ARAYANLAR TERÖRİST İLAN EDİLİYOR'
Duruşma kimlik tespiti ile başladı. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Volkan Uyar, Galatasaray Meydanı'nda yıllardır bu eylemin yapıldığını ancak iktidar ve çevresinin meydanı hedef göstermesinin ardından meydanın hak savunucularına kapatıldığını söyledi. Uyar, gözaltında katledilen ve kaybedilen kişilerin, onların akıbetini soranların "terörist" ilan edildiğinin altını çizdi ve "İddiaların hiçbiri doğru değildir, asılsızdır" dedi. 

KARAKOÇ: KAYIPLARIMIZ İÇİN ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİM
Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç, annesi Asiye Karakoç'un Galatasaray Meydanı'na çıkan ilk insanlardan olduğunu hatırlattı. Karakoç, annesinin oğlunu kaybedenlerin cezalandırıldığını görmeden yaşamını yitirdiğini belirtti. Devletin annesini duymadığını ve görmediğini dile getiren Karakoç, "Kayıp yakınlarına bütün kapılar kapatıldığı için Galatasaray Meydanı'na çıktık. Ağabeyimi aramam annemden bana kalan mirastır. Etkin soruşturma yapılsın istiyoruz. Kimseye rahatsızlık vermedik, bizden kaynaklı sorun yaşanmadı. Cezalandırılacaksam da kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğim" diye belirtti.

TÜRKDOĞAN: DAVA BERAAT İLE SONUÇLANMALI
Hasan Karakoç'un avukatı Öztürk Türkdoğan, dönemin Başbaşkanı Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri'ni kabul ettiğini ve araştırma komisyonu kurduğunu ancak daha sonra soruşturmanın sürüncemede kaldığını hatırlattı. Türkdoğan, "Adaleti ve hakikati istemek bu kadar zahmetli olmamalı. Beyoğlu Valiliği  kararı almış ama Süleyman Soylu 'ben yasakladım' diyor bu nasıl oluyor? Oturma eylemleri önümüzdeki günlerde devam edecek. Davanın beraat kararı ile sonuçlanacağının kanaatindeyiz. Ayrıca iddianamede polislerin yaralandığına dair bir veri yoktur, onun için bu sorunun sorulmamasını talep ediyorum" dedi.

'BİZİ GÖZALTINA ALINANLAR YARGILANMALI'
Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun'un gözaltına alındığını ifade eden Murat Akbaş, yargılanmalarının nedeninin devlet politikası olduğunu söyleyerek gözaltında kaybedilenler adına karanfil bıraktı. Akbaş, "Demokratik eylemi bastırma kararını verenler şimdi kaçak. Yürüyüş hakkını engelleyenler yargılanmalı, biz değil. Benim talebim Galatasaray Meydanının serbest bırakılması ve bizi gözaltına alanlarının yargılanmasıdır" dedi.

Savunmaların ardından söz alan savcılık eksik hususların giderilmesini talep etti.

EYLÜL AYINA ERTELENDİ
Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, savunması alınmayanların duruşma gününe ilişkin bilgilendirilmesine  ve savunması alınanların duruşmadan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 21 Eylül tarihine erteledi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız