Güncel

Cumartesi Anneleri: Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz

Eylemlerinin 28'inci yıldönümünde polis saldırısına tepki gösteren Cumartesi Anneleri, mücadelelerinin süreceğini ve Galatasaray'dan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

28 Mayıs 2023 Saat: 10:19
Cumartesi Anneleri: Galatasaraydan vazgeçmeyeceğiz
Cumartesi Anneleri: Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz

ARZU ÖZKAN


Cumartesi Anneleri, her hafta Galatasaray Meydanı'nda düzenledikleri eylemin 28'inci yıl dönümünde bir kez daha polis şiddetiyle gözaltına alındı. Cumartesi Anneleri, gözaltı saldırısı sonrası İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Şevin Çelik, hakikat ve adalet arayışı için Galatasaray Meydanında başlattıkları eylemlerinin bugün 28. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "28 yıldır söylüyoruz: Devletin zorla kaybetme politikası kişinin yok edilmesi ile sınırlı kalmaz. İşlenen suçu ispatlayacak izlerin ve tüm kanıtların yok edilmesi ile devam eder. Bu yüzden suça ve geçmişe işaret eden her türden söz ve eylem yasaklama ile karşı karşıya kalır" dedi.

Tüm engelleme ve gözaltılara rağmen Galatasaray'da ısrar edeceklerinin altını çizen Çelik, AYM'nin ihlal kararını hatırlatarak, hukukun üstünlüğünün yok sayıldığını vurguladı. Çelik, taleplerini şöyle sıraladı:

"Gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri açıklansın.
Gözaltında kaybetme suçunun failleri üzerindeki cezasızlığa son verilsin; adalet sağlansın.
Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin.
Türkiye, imzalamaktan kaçındığı Birleşmiş Milletlerin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme'yi imzalasın, onaylasın ve uygulasın.
Galatasaray'daki keyfi yasağa son verilsin."

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK' 
Hasan Ocak'ın ağabeyi Hüseyin Ocak, 28 yıl önce Galatasaray'da başlattıkları adalet mücadelesinin devam edeceğini söyledi. Ocak, "Bizim için adaletin sağlanması bir kaç kişinin yargılanması değil, yaşadığımız bu coğrafyada bir daha gözaltında kayıp yaşanmaması isteğimiz ve mücadele kararlılığımızdı. Ama görüyoruz ki devlet kendi geçmişiyle yüzleşeceğine tam tersi sesimizi kısmaya çalıştı. Özellikle 2018 yılında 700'üncü haftamızda büyük bir baskıyla yakınlarımız gözaltına alındı. O günden bu güne nerede olursa olsun, Türkiye sınırları içerisinde düşüncelerimizi ifade etme özgürlüğümü elimizden alındı. Biz de son kaybımız kalıncaya kadar mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

'TERK ETMEYECEĞİZ'
Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun, bir çok kayıp yakını gibi kendi çocuklarını Galatasaray Meydanı'nda büyüttüğünü belirterek, "Dönemin Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı olan Erdoğan bizi çağırıp 'sizin sorunuz benim kabinemin sorunudur' diyen kişi, şimdi bize Galatasaray Meydanını yasaklıyor. Galatasaray Meydanı bizimdir, bizim kalacak. Cumartesi Annelerinin heykeli Galatasaray Meydanı'nda dikilecek. Ya bize bir mezar taşı göstereceksiniz ya da annelerin heykelini oraya dikeceksiniz. Son kayıplarımız bulununcaya kadar biz bu mücadeleden vazgeçemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız