Güncel

Cumartesi Anneleri İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi

976'ncı haftalarında İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın dosyasını kamuoyuyla paylaşan Cumartesi Anneleri, Demir ve Akipa'nın dosyasının zaman aşımıyla kapatıldığına dikkat çekti.

9 Aralık 2023 Saat: 13:04
Cumartesi Anneleri İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi
Cumartesi Anneleri İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 976'ncı haftasında Galatasaray Meydanı'nda yan yana geldi. Ellerinde karanfiller ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla polis ablukası altındaki meydan önünde açıklama yapan Cumartesi Anneleri'ne bu hafta Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı da eşlik etti.

Açıklamayı okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi başkanı Gülseren Yoleri, yarının 10 Aralık İnsan Hakları Günü olduğunu hatırlattı. Bir kez daha temel hak ve özgürlüklerin gerçek anlamda korunduğu bir ülke umudu ve insan haklarını savunma kararlılığını ifade eden Yoleri, gözaltında kaybedilen İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Demir ve Akipa'nın Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu köyünde yaşadığını dile getiren Yoleri, 12 Aralık 1991'de Demir ve Akipa'nın evlerine dönmek için bindiği traktörün askerler tarafından durdurulduğunu söyledi.

'GİRİŞİ TAŞLA ÖRTÜLEN BİR MAĞARADA, İŞKENCE GÖRMÜŞ HALDE BULUNDULAR'
Demir ve Akipa'nın Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı'na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındığını ifade eden Yoleri, karakol komutanının ailelere "Onları hiç görmedik" dediğini belirtti. Bir askerin ailelere gizlice "Mağaralara gidin" dediğini söyleyen Yoleri, "13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı" ifadelerini kullandı.

'ASKERLER HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ'
Olay hakkındaki soruşturmada başsavcılığın Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların "adam öldürme" suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdiğini dile getiren Yoleri, Dargeçit Kaymakamlığı'nın askerler hakkında soruşturma izni vermediğine dikkat çekti.

'DOSYA ZAMAN AŞIMI GEREKÇESİYLE KAPATILDI'
2011 yılında ailelerin avukatları Tahir Elçi aracılığıyla tekrar suç duyurusunda bulunduğunu belirten Yoleri, dosyaya ulaşmak için yapılan başvurulara; herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığının söylendiğini kaydetti. Yoleri, "Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmak'tan soruşturma başlattı. Ancak, yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı; dosya zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı" ifadelerini kullandı.

Yoleri, şöyle devam etti: "Gözaltında kaybedilişlerinin 31.yılında İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyasındaki cezasızlığa son verilmesi için yetkilileri sorumluluk almaya çağırıyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; İbrahim Demir ve Agit Akipa için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz."

Açıklamanın ardından Galatasaray Meydanı'na karanfiller bırakıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız