Güncel

Cumartesi Anneleri: “Zulmün kıskacında gençliğini yaşayamayan çocuklar içimizi yakıyor” VİDEO

İSTANBUL-Cumartesi Anneleri, 786. haftasında, 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, gözaltında kaybedilen çocukları unutma!” dediler.

18 Nisan 2020 Saat: 11:40
Cumartesi Anneleri: “Zulmün kıskacında gençliğini yaşayamayan çocuklar içimizi yakıyor” VİDEO
Cumartesi Anneleri: “Zulmün kıskacında gençliğini yaşayamayan çocuklar içimizi yakıyor” VİDEO

TÜRKER DEMİRCİ


“ZULMÜN KISKACINDA GENÇLİĞİNİ YAŞAMAYAN ÇOCUKLAR İÇİMİZİ YAKIYOR” VİDEO

https://www.youtube.com/watch?v=oB4EyIHULeY&feature=youtu.be


Bu topraklarda onlarca çocuğun yaşam hakkı,gözaltında kaybetme yöntemiyle ellerinden alındı.

Çocukların nasıl gözaltına alındıkları, nasıl kaybedildikleri tanık ifadelerinde, savcılık iddianamelerinde, mahkeme tutanaklarında ve AİHM kararlarında yer alsa da iç hukukta sonuçsuz bırakıldı.

Cumartesi Anneleri, 786. haftasında, 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, gözaltında kaybedilen çocukları unutma!” dediler.
Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 786 haftasında gözaltında kaybedilen çocukların akıbetini sormak için  @CmrtesiAnneleri Twitter hesabından kamuoyuna sesllendiler.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Yaşamımızı ciddi bir şekilde tehdit eden koronavirüs salgını nedeniyle 786. haftamızın basın açıklamasını sosyal medya hesabımızdan canlı olarak gerçekleştiriyoruz. Salgın riskinin bizi kapattığı evlerimizi hakikat ve adalet talebimizin mekânı haline getiriyoruz. 

Ölümcül hastalıkla mücadelede devletin insanlar arasında ayrımcı uygulamalara başvurması kabul edilemez. Kayıp yakınları ve hak savunucuları olarak bu mücadelenin insan hakları merkezli, eşitlikçi, adil ve şeffaf bir biçimde yürütülmesini talep ediyoruz. 

Unutulmasın ki; devletler yurttaşlarını hiçbir ayrım gözetmeden sağlık ve esenlik içinde yaşatmak için vardır. Bulaşıcı hastalık bakımından aynı risk altındaki insanlar arasında ayrım yapamazlar. 

Bir kez daha devleti yönetenlere sesleniyoruz: Yurttaşlar olarak koronavirüsün ölümcül etkilerinden korunmaya hakkımız var. Bu korumayı ayrımsız sağlamak sizin görevinizdir.

786. haftamızda 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, gözaltında kaybedilen çocuklar gerçeğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Çünkü umudun, iyiliğin ve dayanışmanın düşmanı olan kayıtsızlığı aşmak, hatırlamakla mümkündür. 

Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu, çocukların yaşam hakkının korunmasını güvence altına almıştır. Çocukların korunması, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınması devletlerin görevidir. Her çocuğun şiddete karşı korunmaya hakkı vardır. 

Ancak bu topraklarda onlarca çocuğun yaşam hakkı, devlet şiddetinin vardığı son nokta olan gözaltında kaybetme yöntemiyle ellerinden alındı. 

Bu çocukların nasıl gözaltına alındıkları ve nasıl kaybedildikleri tanık ifadelerinde, savcılık iddianamelerinde, mahkeme tutanaklarında, AİHM kararlarında ve TBMM Raporu’nda yer alsa da iç hukukta cezasız bırakıldı.

Tunceli Mirik Mezrası'nda ailesiyle birlikte kaybedilen 3 yaşındaki Dilek Serin, Mardin Dargeçit’te kaybedilen 12 yaşındaki Davut Altunkaynak, 13 yaşındaki Seyhan Doğan, Şırnak Uludere’de kaybedilen 12 yaşındaki İlyas Diril, Hakkari Yüksekova’da kaybedilen 13 yaşındaki Münir Sarıtaş, Diyarbakır Lice’de kaybedilen 14 yaşındaki Metin Budak, 15 yaşındaki Servet İpek, 15 yaşındaki Çayan Çiçek ve kaybedilen 25 çocuğun gözaltına alındıkları reddedildi.

Onların akıbetleri karanlıkta bırakıldı, failleri cezasızlıkla korundu. Kısacası gözaltında kaybedilen çocuklar için bugüne kadar adalete erişmek mümkün olmadı.

Adalet arayışındaki ailelerin ve insan hakları savunucularının tüm başvurularına, tanıklara ve delillere rağmen, AİHM mahkumiyetlerine rağmen, hatta TBMM raporuna rağmen ilgili makamlar “Bu çocukları biz kaybetmedik” cevabını verdi. 

Çocukları şiddetten korumakla görevli adli ve siyasi makamlara sesleniyoruz; bizim iddialarımızı reddediyorsunuz, tanık beyanlarını, AİHM mahkumiyetlerini dikkate almıyorsunuz, TBMM Raporu’nu göz ardı ediyorsunuz. O zaman söyleyin; bu çocukları kim kaybetti? Bu vahşi uygulamaları kim gerçekleştirdi? 

Biz hakikat adına, adalet adına, vicdan adına bu soruları sormaya devam edeceğiz. Gözaltında kaybedilen çocukları hatırlamaktan/hatırlatmaktan, onlar için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. 87 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz. 

“ZULMÜN KISKACINDA GENÇLİĞİNİ YAŞAMAYAN ÇOCUKLAR İÇİMİZİ YAKIYOR” VİDEO

https://www.youtube.com/watch?v=oB4EyIHULeY&feature=youtu.be

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi

Fotoğraf: Kerim Eren

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız