Çevre

Danıştay onadı: Melen’in yanına çöp dökülemez

Düzce’de Melen Çayı kenarına kurulan katı atık tesisinin ÇED olumlu kararının iptalini Danıştay onadı.

6 Nisan 2016 Saat: 18:29
Danıştay onadı: Melen’in yanına çöp dökülemez
Danıştay onadı: Melen’in yanına çöp dökülemez

Yerel mahkemenin iptal kararına rağmen tesise çöp dökmeye devam eden belediyeye karşı 10 Ocak’tan bu yana tesis önünde nöbet tutan köylüler, kararın uygulanıp tesisin tamamen kapatılmasını istiyor.

Düzce’de, İstanbul’un su kaynakları arasında bulunan Melen Çayı kenarına kurulan katı atık bertaraf tesisinin ÇED olumlu kararının iptalini Danıştay onadı. Yerel mahkemenin iptal kararına rağmen tesise çöp dökmeye devam eden belediyeye karşı 10 Ocak’tan bu yana tesis önünde nöbet tutan Esençam ve Hasanlar köylüleri, kararı sevinçle karşıladı. Köylüler, Danıştay kararının uygulanıp tesisin tamamen kapatılmasını istiyor.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise Danıştay’ın onama kararını Danıştay Dava İdareleri Genel Kurulu’na taşıyacaklarını söyledi. 10 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İSKİ ile bir araya gelerek tesisi yapma kararı aldıklarını belirten Keleş, alternatif bir yer olmadığını, tesisin çevreye zarar vermediğini iddia etti.

Düzce Belediyesi, Çilimli içesi Esençam Köyü mevkiinde Melen Çayı’na 200 metre uzakta katı atık tesisi kurmak için 2011 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu kararı alarak katı atık tesisi yapımına başladı. Katı atık tesisinin temiz çevrede yaşam haklarını ihlal ettiğini savunan köylüler, ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme davayı reddetti. Danıştay’ın bozma kararı üzerine, aynı mahkeme 6 Kasım 2015 tarihinde ÇED olumlu kararını hukuka aykırı bularak ÇED olumlu kararını iptal etti.İptal kararında İstanbul’a içme suyu temin edilen havza ve dereleri gösteren Melen Havzası ve Hasanlar Havzası içinde Melen Çayı’na da yer verildiği, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre, içme ve kullanma suyu rezervuarının kenarındaki 300 metrelik kara alanının ‘mutlak koruma alanı’ olduğu ve bu alanda içme ve kullanma suyu projesine ait mecburi tesisler hariç hiçbir yapının yapılamayacağı belirtildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız