Güncel

'Demokratik Türkiye' mitingi: Karanlığa teslim olmayacağız

Alevi örgütlerinin çağrısıyla İstanbul Kadıköy'de, "Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik cumhuriyet" mitingi düzenlendi.

10 Aralık 2023 Saat: 22:33
Demokratik Türkiye mitingi: Karanlığa teslim olmayacağız
'Demokratik Türkiye' mitingi: Karanlığa teslim olmayacağız

İSTANBUL

Demokratik Alevi Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu , Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Cem Vakfı ve Anadolu Alevi Canlar Federasyonu, Kadıköy'de "Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik Türkiye” şiarıyla miting düzenledi. 

Mitingde, "Eşit yurttaşlık, insanca yaşam temel haktır. Bir avuç azınlığın milyonların yokluğundan beslendiği zalimin talim ettiği yola minnet eylemem" ve "Diyanet kaldırılsın" pankartları açıldı. Ayrıca, "Laik eğitim", "Eşitlik yurttaşlık istiyoruz", "Zorunlu din dersine hayır" ve "ÇEDES Protokolü çöpe" dövizleri taşındı. 

Çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve kuruluş mitinge destek verdi.

Demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından deyişler seslendirildi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, cumhuriyetin demokratikleşmesi gerektiğini vurguladı. Aslan, "Biz tekçi değiliz. Özellikle son günlerde 'Aleviler ülkeyi bölüyorlar' diyorlar. Biz tekçi, cinsiyetçi, hırsız değiliz. Biz bü ülkeyi herkesin inancını, rengini ifade edebileceği bir çiçek tarlasına dönüştürmek istiyoruz. Biz eğitim laik olsun istiyoruz. Ama Diyanet İşleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı  gibi çalışıyor. Devlet okullarda bir inancı bize dayatamaz. Biz anayasada laik yazıyorsa, 'öyle davran' diyoruz. 'Haddini bil' diyoruz. Diyanet kaldırılsın derken ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Birileri kendi kültürünü, polisini, Alevisini yaratmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Ardından PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ile AKD Genel Başkanı Seher Şengül Yılmaz, ortak basın açıklamasını okudu. Ülkeyi yönetenlerin toplumu kutuplaştırdığı ve yoksullaştırdığı belirtilen açıklamada, " AKP/MHP hükümetinin ve tekçi ve inkarcı siyasal iktidarın baskılarına boyun eğmiyor ve karanlığa teslim olmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Omuz omuzayız’ denildi. 

Alevilerin amasız fakatsız mazlumların yanında, zalimlerin karşısında olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle Filistin topraklarında süren kirli savaşa bir an önce son verilmesini talep ediyoruz”denildi..

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız