Kültür

Demos Araştırma Merkezi'nden "Kolombiya Barış Süreci” konulu söyleşi

Nisan Alıcı ile Güneş Daşlı ve diğer araştırmacıların katılımıyla bir tarafından “Barış ve Toplumsal Cinsiyet: Kolombiya Barış Süreci” konulu söyleşi gerçekleştirilecek.

29 Ağustos 2018 Saat: 13:44
Demos Araştırma Merkezi'nden "Kolombiya Barış Süreci” konulu söyleşi
Demos Araştırma Merkezi'nden "Kolombiya Barış Süreci” konulu söyleşi

Haber/ Sultan Güner

Demos Araştırma Merkezi araştrmacılarından Güneş Daşlı, Nisan Alıcı,Julia Poch Figueras  tarafından, dünyada en çok konuşulan konulardan biri olan  Kolombiya’daki  ‘barış’  görüşmeleri  yerinde araştırmalar sonucu  rapor haline dönüştürüldü. 50 yıldan fazla süren bir iç çatışmanın ardından barış anlaşmasıyla sonuçlanan sürece  ilişkin izlenim ve değerlendirmeler, Demos Araştırma Merkezi tarafından  “Barış ve Toplumsal Cinsiyet: Kolombiya Barış Süreci” kitap olarak yayınlandı. 

Şimdi ise, Demos Araştırma Merkezi’nin organizasyonu ile Nisan Alıcı ile Güneş Daşlı ve diğer araştırmacıların katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşi, 1Eylül Cumartesi günü, Cumartesi 14:00 – 17:00 arasında Nippon Hotel / Topçu Cad. No:6 Taksim, Beyoğlu adresinde yapılacak. 

Güneş Daşlı, Nisan Alıcı,Julia Poch Figueras  tarafından hazırlanan raporun  giriş kısmında şu satırlara yer veriliyor: 

Söyleşisi yapılacak araştırma raporunun giriş kısmında yer alan satırlar:

Bu rapor, toplumsal cinsiyeti daha önceki tüm barış süreçlerinden daha fazla dahil etmiş olan Kolombiya barış süreci üzerine yapılan kapsamlı bir araştırmanın bulgularını sunmaktadır.

Kadınların ve LGBTQİ+ kesimin barış inşacısı olarak daha önceki hiçbir örnekte bu derece tanınmamış olması, Kolombiya barış sürecini öne çıkarmaktadır. Bu doğrultuda, uzun süredir barış kampanyası yürütmekte olan ve son barış sürecinde doğrudan ya da dolaylı rol almış kadın ve LGBTQİ+ örgütlerinin yorumlarına ve eleştirel önerilerine odaklanmıştır.

Kolombiya’da iç savaş yarım asırdan uzun sürmüş, geride 220.000 ölüm ve sivil halka karşı işlenmiş olan çok ciddi insan hakları ihlalleri bırakmıştır. Afro-Kolombiyalı ve yerli nüfusa uygulanan tarihsel ayrımcılığa bir de zorla yerinden edilme eşlik etmiştir. Kırsal kesimde kayıp şahıs sayısı çok yüksek, yoksulluk çok yaygındır. Ayrıca kadınlar ve LGBTQİ+ nüfus çatışmaya bağlı cinsel şiddet, zorla kaybetme, işkence, zorla yerinden edilme, yoksulluk, ayrımcılık ve şiddet gibi ihlallerden büyük zarar görmüştür. Kolombiya hükümeti ile FARC-EP arasındaki müzakereler Eylül 2012’de başlamış, Kasım 2016’da Havana’da barış anlaşmasının imzalanması ile sona ermiştir. Anlaşmada, ele alınacak altı gündem başlığı belirlenmiştir: Kırsal kalkınma, siyasi katılım, yasadışı ekinler, mağdurlar, çatışmanın sona erdirilmesi ile barış anlaşmasının uygulanması ve teyit edilmesi. Müzakerelere paralel olarak bu başlıkların tartışılması için ülkenin çeşitli yerlerinde beş ayrı yurttaş forumu düzenlenmiştir.

Bu forumlarda 66.000 öneri hazırlanmış ve Havana’daki heyetlere gönderilmiştir. Bu süreç mağdurların barış sürecine katılımını mümkün kılmış, bu da Kolombiya örneğinin ayırt edici özelliklerinden biri olmuştur.

Sürecin bir diğer yenilikçi yaklaşımı ise toplumsal cinsiyet perspektifinin benimsenmesidir. Kadınlar ve LGBTQİ+ topluluklar müzakere masasında doğrudan yer almış, bu da anlaşma hükümlerini toplumsal cinsiyet bakış açısıyla teyit etmekle sorumlu bir toplumsal cinsiyet alt komisyonu kurulmasını mümkün kılmıştır. Bu alt komisyon kadın ve LGBTQİ+ örgütlerinin çaba ve baskılarıyla elde edilen başat bir kazanımdır. Bu gruplar müzakerelerde yer alabilmek için ortak bir strateji oluşturmak üzere Barış İçin Ulusal Kadın ve Barış Zirvesi’nin de aralarında bulunduğu çeşitli platformlar kurmuşlardır. Bu tür ittifaklar barış görüşmelerine toplumsal cinsiyet perspektifinin dahil edilmesinde ve özellikle referandumdan sonra LGBTQİ+ haklarındaki vurgunun korunması mücadelesinde çok etkili olmuştur…

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız