Güncel

Deniz, Yusuf, Hüseyin…

Bugün Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamının 50. yıldönümü....

6 Mayıs 2022 Saat: 08:04
Deniz, Yusuf, Hüseyin…
Deniz, Yusuf, Hüseyin…

Hüseyin İnan idam öncesi son sözlerini söylerken, “Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım! Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım! Bundan sonra bu bayrağı Türkiye halkına emanet ediyorum!” demişti. Bu emanet, devrimcilerin, sosyalistler tarafından yere düşüürülmedi.

Türkiye’nin bağımsızlığı için savaştığını söyleyen, Türk ve Kürt halklarının kardeşliğini haykıran Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Türkiye devriminin sembolleri haline geldi.

Kuşkusuz Türkiye’de devrimci mücadeleler tarihi eskidir, devrimci mücadele yakın tarihimizde Paramazlardan Suphilere nice devrimci önderlere ve mücadelelere tanıklık etmiştir ancak 168-72 süreci başka ve keskin bir dönüşümü, atılımı ifade eder.

1960’ların sonunda gençlik hareketinde öne çıkan devrimciler 1971’e gelindiğinde silahlı mücadeleye yönelerek sosyalist hareketin kaderini değiştirecek devrimci bir kopuşa imza atmıştı. THKP-C’nin ideolojik, politik tesbitleri ve yalnızca teori de değil pratikte bizzat tarih sahnesine çıkması, THKO’nun 50-60 yıllık reformizin ve fasifizmden kopuşu devrim tarihimizin dönüm noktası olmuştur.

Bu kopuşun bir ayağında ise Kaypakkaya gerçekliği vardır.

Hiç kuşkusuz Denizler, Mahirler devrimin kahramanları olarak tarihte yerini aldılar ancak bunu ideolojik politik çizgisi, devrim ve sosyalizm inancı ve pratiklerinden kopuk olarak ele alamayız.

6 Mayıs 1972’de idama yürürken şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkın mutluluğu ve Türkiye’nin bağımsızlığı için savaştığını söyleyen, Türk ve Kürt halklarının kardeşliğini haykıran Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Türkiye devriminin sembolleri haline geldi.

İdamlarının engellenmesi için THKP-C ve THKO kadrolarının 30 Mart 1972’de Kızıldere’de sergiledikleri direniş aynı zamanda devrimci hareketin bir dayanışma destanı olarak da tarihimizde yerini almıştır.


İşte Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idama giderken söyledikleri son sözleri:

Deniz Gezmiş:

Yaşasın tam bağımsız Türkiye!

Yaşasın Marksizm Leninizmin yüce ideolojisi!

Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi!

Kahrolsun emperyalizm!

Yaşasın işçiler, köylüler!


Yusuf Aslan:

Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum! Sizler bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz! Biz halkımızın hizmetindeyiz! Sizler Amerika’nın hizmetindesiniz!

Yaşasın Devrimciler!

Kahrolsun Faşizm!


Hüseyin İnan:

Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım! Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım! Bundan sonra bu bayrağı Türkiye Halkına emanet ediyorum!

Yaşasın İşçiler, Köylüler ve Yaşasın Devrimciler.

Kahrolsun Faşizm!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız