Güncel

Denizlerin Halit abisi 6 yılında anılıyor

Devrimci hukukçu ve Denizlerin avukatı Halit Çelenk ölümünün 6. yılında anılıyor. 5 Mayıs 2011’de Deniz, Yusuf ve İnan'ın yakınında bir yer gömülmüştü.

5 Mayıs 2017 Saat: 12:20
Denizlerin Halit abisi 6 yılında anılıyor
Denizlerin Halit abisi 6 yılında anılıyor

5 Mayıs 2011’de 89 yaşında hayata gözlerini yuman, ‘68 gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatı Halit Çelenk’in bugün ölüm yıl dönümü.Çelenk, Deniz'lerin Halit abisi olarak anılıyor.

3 fidanın idam edilmesinin yıl dönümünden bir gün önce Ankara’daki evinde yaşamını yitiren Halit Çelenk hayatını sosyalizm mücadelesine adamıştı. 

Çelenk, 1922 Antakya doğumlu. 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Halit Çelenk, meslek hayatı boyunca hak arama mücadelesindeki işçilerin, gençlerin ve aydınların avukatlığını yaptı.1962’de, Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu ve aktif görev aldı.Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu İkinci Başkanlığı yaptı. İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı. 12 Eylül darbesinin ardından Aziz Nesin’in öncülüğünü yaptığı Aydınlar Dilekçesi’ni kaleme alanlar arasıdaydı.

6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın avukatıydı. Bu davada avukatlık yapan Halit Çelenk idamları engellemeye çalıştı. İdam sırasında da yanlarında bulundu.Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in idam sehpasındaki son sözlerini kamuoyuna duyurdu.

Meslek yaşamı boyunca kendisi de çeşitli davalarda yargılandı, gözaltına alındı. 

Halit Çelenk, 5 Mayıs 2011 Perşembe günü Ankara’da evinde hayata gözlerini yumdu. Vasiyeti üzerine enternasyonal marşı eşliğinde Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a yakın bir yere gömüldü. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız