Güncel

Direnenler kazandı...Kazanan “Karaelmas”ın büyük cehverleri Madenciler...

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocaklarında özelleştirme başlayan eylem 21 saat sonra sona erdi.

7 Kasım 2017 Saat: 09:30
Direnenler kazandı...Kazanan “Karaelmas”ın büyük cehverleri Madenciler...
Direnenler kazandı...Kazanan “Karaelmas”ın büyük cehverleri Madenciler...

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocaklarında başlayan eylem 21 saat sonra sona erdi. Ankara'daki görüşmelerinden olumlu cevaplarla geri döndüklerini dile getiren GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay sabah saatlerinde GMİS binası önünde açıklama yaptı.

Türk-İşGenel Başkanı Atalay, 58.maddede değişikliğe gidileceğini dile getirdi. Atalay, "Zor şartlarda 24 saat geçirdiniz. Bulunduğunuz yerlerin çok soğuk olduğunu biliyorum. Dün gece 2'ye kadar enerji ve çalışma bakanlığı açıktı. İki bakanlığın bu 58'nci madde ile ilgili bir sıkıntı olmamasını söylemesine rağmen sizin ve bizim bir talebimiz vardı. Dedik ki 58'nci maddenin Türkiye taşkömürü kurumunun devlet eliyle işletilen sahaları hariç tutulacak. Sabaha karşı 3 buçukta bunu anlaştık. Perşembe günü meclis gündemine getirecekler."
Bakanlıkların TTK'yı özelleştirme gibi bir çalışmaları olmadığını vurgulayan Atalay, 'Maden işçilerinin eyleminin ardından sendika başkanımız Ahmet Demirci Ankara'ya geldi ve enerji ve çalışma bakanlığı bürokratlarıyla görüştük. Bize, 'Siz nasıl rahatlarsınız? Ne istiyorsunuz? dediler. Biz torba yasadaki maddeye 'Türkiye taşkömürü kurumunun devlet eliyle işletilen sahaları hariç' diye bu iki kelimeyi koyun dedik. Tamam dediler. Yani TTK sahalarıyla ilgili 58'nci maddede kapsam dışında olacak." diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Binlerce madenci, torba yasa tasarısında Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun özelleştirilmesinin önünü açan maddenin geri çekilmesi için basın açıklaması yapmıştı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Torba Yasa Tasarısı’nın madenleri ilgilendiren ve TBMM Genel Kuruluna sevk edilen metinde yer alan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) özelleştirilmesinin önünü açan 58’inci maddesinin kaldırılmasını istemişti.

Madenci Anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklaması Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci tarafından yapılmış ve şöyle denilmişti: 

“Paneller, toplantılar düzenledik ve kendi çözüm önerilerimizi anlattık. 14 Temmuz 2016 tarihinde buradan, Madenci Anıtı’ndan hep birlikte seslendik. Ancak 15 Temmuz hain darbe girişimiyle, vatan ve millet olarak daha büyük bir belaya karşı mücadele vermek zorunda kaldık. Bu dönem içinde de her fırsatta TTK ve Zonguldak sorunlarını Ankara’ya aktarmaya çalıştık. Sorunlarımızı Ankara’ya taşıması gereken özellikle iktidar partisi milletvekillerimiz, ne yazık ki başarılı olamadılar. Halktan kopuk siyasetçiler sorunlarımızın Ankara’ya taşınmasını engelliyor. Hatta bazen yanlış bilgiler veriliyor. İşte böyle zamanlarda, biz çeşitli etkinlikler ve eylemler yaparak sesimizi Ankara’ya, siyasi iktidara, Hükümete ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne doğrudan duyurmaya çalışıyoruz. İşte böyle bir dönemde yine buradayız”.

Torba Yasa tasarısının 58. maddesini hatırlatan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “58. Madde şöyle demişti: ‘Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir.’ Bakınız yetki TTK Genel Müdürlüğü’ne veriliyor. Ruhsat küçük parçalara bölünüyor ve maden sahaları satılıyor. Yasa metninde “ihale etmek” deniliyor. Birincisi, kurum yönetimi ile işçiler ve sendika karşı karşıya getiriliyor. Bizim kavga etmemiz isteniyor. İkincisi sahalar küçük parçalara bölünüyor.Yani daha küçük şirketlerin alıcı olması isteniyor. Çünkü bizim yıllardır söylediğimiz gibi bu sahaları müessese veya işletme bazında işletebilecek, yeraltı tecrübesi olan ve kurumsal yapısı güçlü maden şirketleri yok.

Şimdi, özelleştirme için sıradan şirketlerin önü açılıyor. Üçüncüsü, ruhsatlar verildiği için sahalarda TTK’nın hiçbir sorumluluğu kalmıyor. Yani TTK, sahaları ve şirketleri denetleyemeyecek. Devletin başka birimleri, yani bu sahaları hiç tanımayan kurumlar bu şirketleri denetleyecek. TTK ve TKİ gibi kurumlar, şirketleri ve sahaları denetlerken yaşadığımız faciaları düşünün. Şimdi bundan daha kötüsünü yani bize doğrudan ölümü dayatıyorlar”

MADENCİLER KENDİNİ MADENE KAPATTI

Madenciler, dün tasarıya tepki için maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. Kuruma bağlı müessese müdürlüklerine ait maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiysında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Gündüz 08.00.16.00 vardiyası için iş yerlerine giden madenciler, arkadaşlarının yukarıya çıkmaması üzerine ocak önünde beklemeye başladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız