Güncel

Direnişteki TÜVTÜRK işçileri: Dayanışma bekliyoruz

Tüvtürk Muğla Taşıt Muayene İstasyonlarında direnen işçilere destek için kitlesel basın açıklaması yapıldı.

15 Ekim 2018 Saat: 09:03
Direnişteki TÜVTÜRK işçileri: Dayanışma bekliyoruz
Direnişteki TÜVTÜRK işçileri: Dayanışma bekliyoruz

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Sendikamız,  Muğla Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.’de örgütlenmiş ve yasal çoğunluk sağlanmıştır. Bu süre içerisinde işveren sendikamıza üye olan işçilerden 18 işçiyi işten atmıştır. İşten atılan üyelerimiz Muğla Araç Muayene İstasyonunda işe geri dönüş mücadelesi için 21 gündür direniş yapıyorlar.

Bu günde Muğla’da konu ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına  CHP Muğla Milletvekilleri, CHP İl Başkanı, Yöneticileri, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları üyeleri, HKP İzmir İl Yöneticileri, Genel-İş Muğla Şube Başkanı, yöneticileri ve temsilcileri, Türk-İş İl Temsilcisi, Tes-İş Sendikası Şube Başkanı, Maden-İş Sendikası Şube Başkanı, KESK Dönem Sözcüsü ve SES Şube Başkanı yöneticileri ve üyeleri katıldılar. Direnişçilerin ailelerinin de katılımı ile yüzün üzerinde katılımcı ile basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasının yapılacağı yere yakın bir mesafeden kortej oluşturup sloganlarla yürüyüşe geçen kitleyi bir süre sonra polis engellemek istedi. Ancak yapılan tartışmalar sonucunda yürüyüşe tekrar devam edildi ve alana gelindi.

  

  

Basın açıklamasında ilk olarak Sendikamız Eskişehir Anadolu Şube Başkanı Ali Özçelik açılış konuşması yaptı. Kısaca direniş sürecini anlatan Özçelik daha sonra basın açıklamasını yapmak üzere sözü Sendikamız Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’na verdi.

  

Küçükosmanoğlu basın açıklamasına gelenleri selamlayarak işçilere yönelik yapılan haksızlığı ve kanunsuzluğu protesto etmek için toplandıklarını belirterek  işçilerin sadece anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten atıldıkların ve işsizlik cehennemine atıldıkların söyledi. İşverenin işçilerin sendikalı olmalarının hazmedemediğini ve hatta işçilere silah göstererek, tehdit ederek, üyelerin e-devlet şifrelerini alarak, korkutarak sendikadan istifaya zorladığını ve istifa etmeyenleri işten çıkarttığını belirtti. Küçükosmanoğlu Muğla’nın kurtuluş savaşının ilk kıvılcımlarının atıldığı yer olduğunu ve bu vatan evlatlarını hiçbir işverenin, hiçbir gücün teslim alamayacağını belirterek karşılarında teslim alınacak bir sendikanın da olmadığını vurguladı. İşçilere yönelik işverenin yaptığı silah gösterme ve tehditlerle ilgili olarak da Cumhuriyet Savcılarını göreve çağıran Küçükosmanoğlu sendikanın da bu konuda gerekli suç duyurularını yaptığını belirtti. Nakliyat-İş Sendikasının tarihinin direnişlerle, işgallerle, grevlerle yazıldığını, Nakliyat-İş’i teslim almaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini, bu kanunsuzluğa karşı teslim olmayacaklarını ve sonuna kadar direneceklerini belirtti. Ekmek devasının dünyadaki en haklı ve meşru dava olduğunu belirten Küçükosmanoğlu Muğla Halkına da çağrı yaparak işçilere yapılan haksızlık karşısında susmamalarını ve işçilere destek olmalarını istedi. Bu ekmek davasının, hak alma mücadelesinin er yada geç başarıya ulaşacağını belirten Küçükosmanoğlu işverene de çağrı yaparak işçilerin anayasal haklarına, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına saygı göstermeye çağırdı. Bu mücadelenin de Muğla Halkının ve basın açıklamasına katılan kurumların desteği  ve işçilerin mücadelesi ile  başarıya ulaşacağını belirterek sözlerini bitirdi.

Basın açıklamasına CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan, Burak Erbay ve Süleyman Girgin katıldı. Konuşma yapan Süleyman Girgin’de atılan işçileri 15 gün öncede direniş yerinde ziyaret ettiklerini o gün sorunun çözümü için Çalışma Bakanını aradıklarını, ancak bir türlü ulaşamadıkların belirterek Çalışma Bakanlığını görevini yapmaya davet ederek, işçilere yönelik haksız ve hukuksuz uygulamanın bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. İktidarı da eleştiren Girgin, Türkiye’nin bir çok yerinde işçilere yönelik haksızlıkların yaşandığını ve iktidarın özellikle de Çalışma Bakanlığının bunları görmezden geldiğini belirtti. Türkiye’de ki yasalara göre sendikalaşmanın bir suç olmadığını, bir hak olduğunu ancak uygulamada tam tersi olduğunu, haksızlığı hukuksuzluğu yapan işverenlerin korunduğunu belirterek Çalışma Bakanını göreve çağırdı. Sorunun çözümü için CHP Muğla Milletvekilleri olarak aracı olmaya hazır olduklarını belirterek Muğla’da bulunan bütün emek örgütleri ile birlikte sorunu çözüme kavuşturmak istediklerin vurgulayarak, bu konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. Girgin, atılan işçilerin her zaman yanında olacaklarını ve Muğla Halkını da işçilerle dayanışmaya davet ederek sözlerini bitirdi.

Daha sonra direnişte olan biri kadın iki işçi söz alarak 10 yıldır çalıştıkların bu zamana kadar bir çok sorun yaşadıklarını ve en sonunda Nakliyat-İş sendikasında örgütlenmeye karar verdiklerini belirtiler.  İşverenin işçileri silah göstererek tehdit ederek baskı uyguladığını ve istifa etmeyen işçilerin işten atıldığını söyleyerek İşverenin, attığı üyelerin yerine başka illerden eleman getirerek işi yürütmeye çalıştığını ancak işi yürütemediklerini bu konuda Muğla Halkından da destek ve dayanışma beklediklerin, atılan işçiler geri alınıncaya kadar ve toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar mücadelenin devam edeceğini belirtiler.

  

   

  

Yapılan konuşmaların ardından atılan sloganlarla eylem bitirildi. 03.09.2018

  • Tüvtürk Muğla Taşıt Muayene İstasyonunda Atılan İşçiler Geri Alınsın
  • Sendikaya Üye Olmak Anayasal Haktır Engellenemez.
  • Yaşasın Muğla Tüvtürk Direnişimiz, Mücadelemiz

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız