Güncel

DİSK Ege Temsilcisi: Asgari ücret 3 bin 200 TL olmalı

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin 3 bin 200 TL olması ve vergi dışı bırakılması gerektiğini söyledi.

16 Aralık 2019 Saat: 22:17
DİSK Ege Temsilcisi: Asgari ücret 3 bin 200 TL olmalı
DİSK Ege Temsilcisi: Asgari ücret 3 bin 200 TL olmalı

İZMİR -  

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 2020 yılı asgari ücretine dair Konak Meydanı’nda açıklama yaptı. Asgari ücretin bu ülkede yaşayan milyonların yurttaşında sorunu olduğunu söyleyen Sarı, son bir yılda elektrik, doğalgaz ve resmi kağıtlara yapılan zamları sıralayarak, “Bizler krizle boğuşuyoruz, çarşıda pazarda fiyatlar uçuyor. Yıllardır büyümeden pay alamayan çalışanlar, emekliler zamlarla ve vergilerle krizin faturasını ödüyor” dedi.  
‘ÜCRETLER DÜŞÜRÜLÜYOR’ 
2016 yılında asgari ücretin 430 Dolar olduğunu ancak 2019 yılında 357 Dolar’a düştüğünü belirten Sarı, alım gücünün her geçen gün zayıfladığını söyledi. İşçi ücretlerinin hedeflenen enflasyona göre arttırılması gerektiğinin altını çizen Sarı, “Yıllardır ekonomi büyüdü diye övünen, büyümeden payımızı vermeyenler; şimdi kriz kapıya dayandığında işçilerin emekçilerin ücretini düşürmeye çalışıyorlar” diye belirtti.  
Sarı, asgari ücret hesaplanırken işçi ve ailesinin esas alınması gerektiğini söyledi. Sarı, ayrıca asgari ücretin toplu pazarlık yoluyla saptanması, uyuşmazlık halinde grev hakkının da tanınması gerektiğini sözlerine ekledi.  
‘VERGİ DIŞI BIRAKILMALI’ 
İşverenlerin, “Asgari ücret artarsa işçi çıkarmak zorunda kalırız” tehditlerine atıfta bulunan Sarı, ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmek istendiğini ifade etti. Ücret artışına dayalı ekonomik büyümenin mümkün olduğunu savunan Sarı, “Asgari ücret net 3 bin 200 TL olmalıdır. Çünkü bu ülkede yandaş medya ve basının tozpembe tablo çizmesi, gözün gördüğünü, cebin hissettiğini, mutfaktaki yangını gizleyemez. Her ne kadar gerçekler hasıraltı edilmeye çalışılsa da mahkemelerdeki icra dosyaları, toplu intiharlar, intihar girişimlerini gizleyemezsiniz. Asgari ücret gerçeğini yaşam koşulunun zorluklarını örtbas etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir” diye konuştu.  
Sarı, asgari ücretle ilgili taleplerini şöyle sıraladı:  
“*Asgari ücret net 3200 TL olmalıdır.
 *Asgari ücret tamamen vergi dışı bırakılmalıdır. 
*AGİ hariç hesaplanmalıdır. 
*Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız