Güncel

DİSK İzmir'de sokağa indi: Asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, siyasi iktidara çağrı yaparak, “Gelirde ve vergide adalet istiyoruz, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz.” dedi.

16 Aralık 2023 Saat: 01:10
DİSK İzmirde sokağa indi: Asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli
DİSK İzmir'de sokağa indi: Asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli

Fotolar: Berkcan ZENGİN


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı işçiler, gelirde ve vergide adalet ile insanca yaşanacak bir ücret için sokağa indi. İzmir’de Basmane Meydanı’ndan yürüyüşe başlayan emekçiler, Cumhuriyet Meydanı’nda taleplerini dile getirdi.

Eylem ve basın açıklamasına; DİSK yöneticileri, şube başkanları ve üyeleri katılırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Konak Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Abdül Batur da işçilere destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda binlerce işçinin katılımıyla yapılan eylemde; ‘Birleşen işçiler asla yenilmez’, ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’, ‘Vergide adalet istiyoruz’ ve ‘Hükümet istifa’ sloganları atıldı.

Milletvekillerine çağrı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi: “DİSK olarak adaletli bir vergi sistemi için hazırladığımız beş maddelik kanun teklifini İstanbul'dan Ankara'ya yaptığımız yürüyüş sonrasında meclise ana muhalefet partisi bu kanun teklifini meclise sundu. Ve bu sürecin takipçisi olmak için günlerdir yine yollara düştük. Meclis’teki bütün siyasi partilere altı yüz milletvekiline meclise sunduğumuz adil bir vergi sistemi için kanun teklifini oy birliğiyle meclisten geçirmeye çağırıyoruz.

AKP Hükümeti’ne seslenen Çerkezoğlu, “Ülkeyi yöneten siyasi iktidara buradan sesleniyoruz. O sermayeden şirketlerden vergi almayan, alamayan, yandaş şirketlerin vergi borçlarını bir gecede affedenlere sesleniyoruz. Vergi almak istiyorsanız artık işçinin, emekçinin cebine bakmaktan vazgeçin diyoruz. Yeter artık yeter. Çekin elinizi soframızdaki ekmekten. Çekin elinizi işçinin emekçinin, çocuğumuzun geleceğinden!” diye konuştu.

Asgari ücret gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan DİSK Genel Başkanı, " Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Milyonların gözü kulağı o masada. Ama yarım saat sürdü toplantı. Göstermelik masa başı pazarlıklarıyla milyonlarca işçinin, emekçinin, onların çocuklarının hakkında karar verilmesine hayır demek için, bir ortalama ücret olan asgari 15 kişinin bir masanın etrafında toplanıp milyonların hakkında karar verdiği bu sürece hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.

Enflasyona ilişkin hükümeti eleştiren Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Ülkeyi yöneten siyasi sürekli olarak, ‘çalışanları enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz’ diyor. Enflasyon doğru ölçülüyor mu sevgili arkadaşlar? TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına biz inanıyor muyuz? O nedenle buradan diyoruz ki TÜİK'in o düzmece akıl dışı, hukuk dışı enflasyon rakamlarıyla değil gerçek enflasyon karşısındaki kaybın giderilmesi lazımdır. DİSK olarak biliyorsunuz her yıl bir asgari ücret rakamı açıklarız ve bunu söyleriz. Bu yıl ilk kez rakam söylemiyoruz. Çünkü bizim aralık ayı başında açıklayacağımız bir rakam bir Şubat'ta zamlı asgari ücreti aldığımızda uçup gidecek. Bu yüksek enflasyon koşullarında artık biz asgari rakamların peşinde koşmak istemiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz ve enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini söylüyoruz.

Hükümet yetkililerinin asgari ücrete yılda tek zam yapılacağını içeren açıklamalarına tepki gösteren Çerkezoğlu, şunlarıbsöyledi:

Aralık ayı sonunda açıklayacakları asgari ücretin bir sonraki yıla kadar geçerli olacağını söylüyorlar. Buradan DİSK olarak çok açık ve net bir biçimde söylüyoruz. Bir kez belirleriz ve bu işi burada bitiririz diyenlere, asgari ücret artışını enflasyon karşısında hissetmeye çalışanlara diyoruz ki Türkiye işçi sınıfı için, DİSK için bu iş burada bitmez. Hep birlikte emeğimize ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Eylem halaylarla sona erdi.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız