Güncel

DİSK’li emekliler İzmir’den haykırdı: Emekliler artık ölüm sınırı altında yaşıyor

DİSK Emekli-Sen İzmir Şubeleri ve Ege Bölge Temsilciliği, AKP iktidarının emekli politikalarını protesto etmek için Konak SGK önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

24 Mart 2024 Saat: 07:19
DİSK’li emekliler İzmir’den haykırdı: Emekliler artık ölüm sınırı altında yaşıyor
DİSK’li emekliler İzmir’den haykırdı: Emekliler artık ölüm sınırı altında yaşıyor

ERKAN SOYLU


DİSK Emekli-Sen İzmir Şubeleri ve Ege Bölge Temsilciliği, AKP iktidarının emekli politikalarını protesto etmek için Konak SGK önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilciliği, Bandima, Edremit, Aliağa, Bornova, Buca şube, Balçova, Çeşme, Karsıyaka, Karabağlar, Kemalpaşa, Konak, Narlıdere şubeleri katılım sağladı. Eyleme  Dostluk ve Kültür Derneği DKDER’ de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasında önce konuşan DİSK Emekli-Sen Yürütme Kurulu Üyesi Ercan Çınarlı, “Emekliler artık açlık sınır altında değil ölüm sınırı altında yaşıyor” dedi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, emeklilerin 31 Mart’ta sandığa gideceğini hatırlatarak, “Ekonomi büyürken emekliyi yoksullaştıranlara karşı buradayız. Emekliye milli gelirden pay verilmemesine; istatistik uydurma kurumu tarafından açıklanan ve ertesi gün eskiyen enflasyon oranlarında yapılan sözde zamlara karşı buradayız. İşçiden, emekçiden, emekliden alıp sermayeye aktarılan kaynakları haykırmak için buradayız. Harçlıktan farkı kalmayan üç bin liralık bayram ikramiyesinin, ramazan ayı boyunca, seçime yatırım yapmak için altın kâselerde sundukları iftar yemeklerinin kaçta kaçı olduğunu sormak için buradayız” dedi.

Konak meydanında bugün buluşan emekliler basın açıklaması yaptı. DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe basın metnini okudu. Yeşiltepe açıklamasında şunları söyledi:

"TÜİK tarafından yıllık enflasyon oranı yüzde 38,21; Ocak-Haziran 2023 dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı. Bu oran, ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtan bir orandır. Bu oran, bilimsel değerlendirmelerden tümüyle uzaktır. Diğer yandan TÜİK’in Haziran 2023 dönemi için açıkladığı gıda enflasyonu oranı yüzde 53,92 iken; Konfederasyonumuz DİSK’in araştırma merkezi DİSK-AR, emeklilerde ve dar gelirlilerde gıda enflasyonunun yüzde 66 ila 85 aralığında olduğunu ortaya koydu. Ne var ki TÜİK’in halkın ekmeğini korumak değil küçültmek için dört işleme takla attırarak açıkladığı ve işçilerin, memurların, emeklilerin sürekli biçimde yoksullaşmasına neden olan gerçek dışı enflasyon oranları neticesinde biz emeklilerin Temmuz-Aralık 2023 dönemi zammı da refah payı adı altında yapılan birkaç puanlık ekleme ile yüzde 25 olarak belirlendi. Bugün resmi enflasyon ile gerçek enflasyon oranları arasındaki bu derin fark, yoksulluğun da derinleşmesine neden olmaktadır. Artık eskiyen ve anlamını tümüyle yitirerek boş bir vaat haline gelen ‘emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ söylemlerinin ardında milyonların açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği bir ekonomik ortam bulunmaktadır. Bu koşullarda emekliler için yüzde 25 zam, zammın kelime anlamının aksine, akıllara boş buzdolaplarını, alınamayan ilaçları, karşılanamayan kira ve faturaları getirmektedir”.

Bugün dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 10 bin 373 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 33 bin 789 TL iken emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşlarının zamlı hali dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağını ifade eden Yeşiltepe,  éÜlkemiz; asgarinin altında yaşam koşullarının ortalamayı yansıttığı, devletin adeta bir işletme mantığıyla hareket ederek emek gelirlerini ve emekli maaşlarını kısmaya yönelik uygulamaları sürekli hale getirdiği, emeklilerin yaşam hakkının tanınmadığı bir ülke görünümündedir. Bu şartlar altında emeklilere düşen, tüm talep ve haklarını daha güçlü savunmak; örgütlenmek ve mücadele etmektir. DİSK Emekli-Sen, emeklilerin sesi olmaya devam edecek; ne enflasyon ne deneysel ekonomi politikaları ne de iktidarın layık gördüğü karşısında teslim olmadan emeklilikte insan onuruna yakışır bir yaşam mücadelesini sürdürecektir. Yaşam hakkımızın gaspı anlamına gelen bu zam oranlarını kabul etmiyoruz"dedi.

"Kaynak var niyet yok" şiarıyla gerçekleşen eylemde, Avrupa ve Türkiye'de emeklilerin durumuna ilişkin açıklanan ve DİSK-AR tarafından hazırlanan raporda şu veriler yer aldı:

????Türkiye'de ortalama emekli aylığı merkez Avrupa ülkelerinin 6'da biri: Ortalama emekli aylığı İspanya'da bin 417, Fransa'da bin 485, Almanya'da bin 552, İtalya'da bin 582, Belçika'da bin 717, Hollanda'da 2 bin 003 avro iken Türkiye'de 237 avro!

????Avro cinsinden emekli aylığı Türkiye'de 2012 ve 2021 arasında yüzde 33,6 azaldı.

????Avrupa'da Türkiye'den daha düşük aylığına sahip ülke sayısı 2012'de 9 iken 2021'de 1'dir.

????Avrupa'da 2012'de Türkiye'den daha düşük yaşlılık aylığına sahip 11 ülke varken 2023'te yalnızca 2 ülke vardır.

????2012'de 447 avro olan Türkiye'de ortalama yaşlılık aylığı, 2021'de yüzde 37,2 gerileyerek 281 avroya düştü.

????Emekli aylıklarına Türkiye'de Avrupa'nın yarısından daha az kaynak ayrılıyor: Emekli ödemelerinin GSYH'ye oranı AB-27 ortalamasında yüzde 9,5 iken Türkiye'de yüzde 4,1'dir.

????Türkiye'de aktif/pasif oranının çok düşük olduğu iddiası doğru değildir: 2021 itibarıyla Avrupa ülkelerinde aktif/pasif oranı ortalama 1,6 iken Türkiye'de bu oran 1,9'dur.

????2002 yılında Türkiye'de ortalama emekli ve hak sahibi aylık ve geliri asgari ücretin yüzde 22 fazlası iken 2023'te yüzde 26 altına düştü.

????2002'de ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH'ye oranı yüzde 46,4 iken 2024'te yüzde 27,7'ye geriledi.

????2002 yılında yüzde 36,6 olan çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı Aralık 2023'te yüzde 55,3'e yükseldi.

????Bütçede emeklilerin payı düşüyor: 2008-2024 arasında SGK'ye yapılan bütçe transferlerinin oranı 5,2 puan azaldı.

????SGK'de emekliler için yeterince kaynak var: Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranı 2002'de yüzde 61 iken 2023'te yüzde 76,4'e yükseldi.

Bir 6 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Bir 4 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 8 kişi ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız