Güncel

Diyanet bizi şekillendiremeyecek

Kadın Platformuna bağlı üyeler, 2015 yılı ile Aralık ayında erkek şiddetine maruz kalan kadın sayılarını, Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirdikleri kamuoyuna duyurdu.

20 Ocak 2016 Saat: 12:30
Diyanet bizi şekillendiremeyecek
Diyanet bizi şekillendiremeyecek

Kadın Platformuna bağlı üyeler, 2015 yılı ile Aralık ayında erkek şiddetine maruz kalan kadın sayılarını, Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu

Kadın Platformu üyeleri, Belediye İş Hanı önünde Yürüyüş Yolu üzerinde bir araya gelerek 2015 yılında ve sadece Aralık ayında erkek şiddetine maruz kalarak öldürülen, tacize, tecavüze, cinsel istismara ve emek sömürüsüne uğrayan kadınların sayılarını paylaştı. Bu şiddetin de devletin uyguladığı politikalardan doğduğunu belirten kadınlar, sloganlar eşliğinde erkek-devlet şiddetine karşı mücadelelerini sürdüreceklerinin mesajını verdiler. Kadın Platformu adına basın açıklamasını yapan SES Kadın Sekreteri Leyla Sakın, “Kadına yönelik şiddete, tecavüze son” diyerek başladığı açıklamasında şiddete maruz kalan kadınların sayısal verilerini paylaştı. 

EN AZ 278 KADIN ÖLDÜRDÜ

SES Kadın Sekreteri Leyla Sakın, “2015’te erkekler en az 278 kadın öldürdü, 133 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 370 kadını yaraladı, 208 kadını taciz etti. Sadece Aralık ayında 19 kadın öldürüldü, 27 kadına şiddet uygulandı, 11 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu, 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel-ticari sömürüye maruz bırakıldı, 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Kadına yönelik taciz, tecavüz, cinsel istismar, kadın cinayeti, kasten yaralama, emek sömürüsü oranının en yüksek olduğu kentlerden birisi Kocaeli’de son bir haftada 3 olay yaşandı” dedi.

SADECE SON 10 GÜNDE YAŞANANLARA BAKIN

Sakın, devamında “Olayların ilki; Gebze Yavuz Selim Mahallesi’nde oturan 64 yaşına C.Ü. aynı mahallede oturan 14 yaşında erkek çocuğa 2015 Şubat ayından beri tecavüz etmiştir. Olayın ortaya çıkması üzerine tecavüzcü C.Ü. çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştır. C.Ü’nün tanıdıkları olayı ortaya çıkaran aileyi tehdit ederek susturmaya çalışmaktadır. Bir diğer olay, Körfez Güney Mahallesi’nde yaşayan H.K. 6 aylık çocuğuyla birlikte boşanmak istediği için kendi evinden ayrılıp ailesinin yanına yerleşmiştir. Eşi Sinan Korkmaz’a uzaklaştırma cezası çıkartılmıştır. Buna rağmen Sinan Korkmaz H.K’nin ailesinin evine gelerek H.K’yi silahla başından yaralamıştır. H.K’nin tedavisi kaldırıldığı hastanede devam etmektedir. Bir diğer olay ise hırsızlık suçundan kaynaklı Kandıra Açık Cezaevi’nde kalmakta olan Göksal Okutan cezaevinden kaçarak eşi Hülya Okutan’ı silahla katletmiştir. Sadece son 10 günde yaşanan bu olayların tesadüf olmadığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

ÇİRKİN ÖNERİLER

Erkek-devlet şiddetinin ve AKP iktidarının uzun zamandır yürüttüğü kadına yönelik politikalarının bir sonucu olduğunu dile getiren Sakın, “Kadın bedenini kürtaj yasaklarıyla, çocuk sayılarıyla denetlemeye çalışan, kadın emeğini değersizleştiren, kadın yaşamını hiçe sayan AKP iktidarı ağzını her açtığında yeni bir kadının şiddete uğramasına sebep olmaktadır. ‘Alevilerle evlenilmez’, ‘Nişanlılar baş başa kalamaz, el ele tutuşamaz’ açıklamalarından sonra Diyanet’in birkaç gün önce verdiği ‘Öz babanın kızına şehvet duymasında bir sakınca yoktur’ fetvasından sonra gelen cinsel istismar haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Bolu’da 13 yaşındaki kızına tecavüz ederken yakalanan babanın kızını hamile bıraktığı ortaya çıkarken, Erzincan’da ve Trabzon’un Akçaabat ilçesinde babanın öz kızına tecavüzü olayları gündeme geldi. Bu fetvalar ve yaşanan olaylar Diyanet’in kadın bedenine saldırılarını en çirkin biçimiyle göstermiştir” şeklinde konuştu.

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son dönemde büyük tepkiler alan kadına yönelik fetvalarına da değinen Sakın, “Biliyoruz ki iktidarın ve onun gerici politikalarının uygulayıcısı haline gelen Diyanet’in söylediği tek bir söz dalga dalga yayılmakta, bu zihniyetten beslenen erkeklerin meşru dayanağı haline gelmektedir. Hayatlarımızı çevreleyen gerici politikalarının Diyanet’in fetvalarıyla yaşamımızı şekillendirmesine izin vermeyeceğiz. Bizler kadına yönelik her türlü şiddette, erkekleri hiçbir şey olmamış gibi serbest bırakan savcıları, ‘Biz buna alıştık, siz karışmayın’ diyen polisleri, cinsel istismarı, tecavüzü meşrulaştıran Diyanet’i iyi biliyoruz. Kadına şiddete, tacize, tecavüze ve her türlü baskıya karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Erkek-devlet şiddetine son, yaşasın kadın dayanışması” diyerek sözlerini noktaladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız