Güncel

Dört kadın hasta tutsak için 'acil tahliye' çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Sincan Kadın Hapishanesi'nde tutuklu bulunan dört ağır hasta tutsağın durumlarına dikkat çekerek, "acil tahliye" çağrısı yaptı.

8 Ağustos 2020 Saat: 14:49
Dört kadın hasta tutsak için acil tahliye çağrısı
Dört kadın hasta tutsak için 'acil tahliye' çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 309. haftasında Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde kalan hasta tutsakların durumuna dikkati çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde 4'ü ağır olmak üzere 18 hasta tutsağın bulunduğunu kaydederek, ağır hasta tutsaklar Pınar Tikit, Dilber Tanrıkulu, Rihan Kavak Özbek ve Canan Utangaç'ın durumunu aktardı.

Nuray, tutsaklara dair şu bilgileri paylaştı: 
 Pınar Tikit: Beyninde Araknoid kist bulunmaktadır. Kist şu an 8 santimetre ve bayılma, kriz şeklinde ataklar yaşıyor. Doktorlar hapishane koşullarında ameliyat etmek istemiyorlar. Kist 10 santimetre olduğunda ameliyat olmazsa kist sinir damarlarına zarar verecek.
 Rihan Kavak Özbek: Kas ve sinir erimesi var. Bel fıtığı var ve ilerlemiş düzeyde. Bundan ötürü bazen bacakları tutmuyor. Göğüslerinde kitle var, yılda bir kez Mamografi çektiriyor. Astım (nefes darlığı) rahatsızlığı var ve iki farklı sprey kullanmak zorundadır. Ayrıca hapishanede kaldığı süre içinde hipertiroid (zehirli guatr) hastalığına yakalanmıştır.
 Dilber Tanrıkulu: Omzunda ve ayağında açık yaralardan kaynaklı, Diyarbakır Dicle Hastanesi'nde 3 ayrı operasyon geçirmiştir. Bir ayağına protez ve metal parçalar takılmış (kalıcı protez) ve sonra da taburcu edilmiştir. Kolundan da bir sefer yine aynı hastanede ameliyat olmuştur. Kolundan kaynaklı sorun devam etmektedir. Bacağından geçirdiği operasyon sonrası taburcu edildiğinde doktorlar ‘hapishanede kalamaz' raporu yazmış ancak tutukluluk hali devam etmiştir. Daha sonra Ankara'ya gönderilmiştir. Kolundaki parça duruyor ve bacağındaki platinin de kalıcı olduğu söylenmiştir. Ayrıca midede reflü, böbrekte taş ve kalp kapağında da basıklık bulunmaktadır.
 Canan Utangaç: 4 Aralık 2018'de ranzadan beton yere sırtüstü düşmüştür. Hiç itina göstermeden portatif demir parmaklıklı sedyeyle revire oradan kampüs içindeki hastaneye daha sonra Sincan Devlet hastanesine götürülmüş aynı gün akşam Numune Hastanesi'ne sevk edilmiş ve acil olarak ameliyata alınmıştır. Ameliyata alınırken 'boyundan aşağı felç kalabilirsin bunun için sorumluluğu kabul ettiğine dair belge imzalaman gerek' denilmiştir. Ailesine ancak ertesi gün haber verilmiştir. Ameliyat 7-8 saat arası sürmüş, bu ameliyatta beline iki çubuk o çubukları tutturmak için 8 vida ve 2 platin takılmış ve 60-70 dikiş atılmıştır. Taburcu ettikleri gün cezaevine ambulansla götürmeleri gerekirken acı içinde otobüsle götürülmüştür. Ameliyatın üstüne 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hala arkadaşlarının desteği ile yaşamını idame ettirebiliyor. Belinde sürekli olarak ödemler meydana gelmektedir. Kaldığı koğuşta bakımını yapan arkadaşlarından hükmü kesinleştiği için ayırmışlardır.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'ndeki hasta tutukluların tetkik ve tedavileri zamanında ve aksatılmadan yapılması gerektiğini belirten Nuray, "Kelepçeli muayene ve tekli ring araçlarından kaynaklanan sağlık hakkı ihlallerine son verilmeli, cezaevinde kalamayacak tutsakların acil olarak tahliyeleri sağlanmalıdır" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız