Güncel

Dostluk ve Kültür Derneği: Sivas katliamını unutmadık

Dostluk ve Kültür Derneği, Sivas katliamının Kahramanmaraş, Malatya ve Çorum katliamları gibi, egemen sınıflar, kontrgerilla ve gerici güçlerin tezgahladığı, vahşet içeren katliamlardan biri olduğunu söyledi.

3 Temmuz 2020 Saat: 01:46
Dostluk ve Kültür Derneği: Sivas katliamını unutmadık
Dostluk ve Kültür Derneği: Sivas katliamını unutmadık

İSTANBUL


Dostluk ve Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Tarihe kara bir leke olarak geçen ve insanlık tarihinin utanılacak olaylarından biri olan 02 Temmuz 1993 Sivas Katliamı, hiç kuşkusuz Kahramanmaraş, Malatya ve Çorum katliamları gibi, egemen sınıflar, kontrgerilla ve gerici güçlerin tezgahladığı, vahşet içeren katliamlardan biridir. Özellikle tarihte, Alevilere karşı yapılan saldırı ve kıyımların bir parçası, bir uzantısıdır. Çünkü, olayın tarihsel arka planı görülmeden salt güncel siyasal konjonktür ile açıklamak kötü niyetli bir yaklaşım değilse, saflıktır.

Vahşetin ve aydın kıyımının boyutlarını görmek bakımından 02 Temmuz 1993’te yaşananları anımsamakta ve hafızalarımızı tazelemekte fayda var.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, pek çok yazar, sanatçı ve aydın bu kente geldi.

Dört gün sürecek şenliklerde söyleşiler düzenleyecek, kitaplarını imzalatacak ve şarkılar söyleyecek olan grup sadece ilk gün etkinliklerini gerçekleştirebildi. Şenliğin ikinci günü olan ve Cuma gününe denk gelen 2 Temmuz’da namaz çıkışı toplanan bir grup provakatörler öncülüğünde etkinliğin yapıldığı alana yürümeye başladı.

"Sivas laiklere mezar olacak" sloganlarıyla yapılan yürüyüş sırasında ‘Halk Ozanları’ heykeli yıkıldı ve yerde sürüklendi. Dikkat edilecek bir husus, sayıları giderek artan gruba herhangi bir müdahale olmazken, akşam saatlerine doğru kalabalık 15 bin kişiyi buldu.

Hükümet Konağını taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden 33 aydın ve yazar, iki otel görevlisi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu.

Ne var ki, katliama gerçekleşip 33 can yaşamını yitirdikten sonra, akşam saatlerinde ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, sokakta hakimiyet sağlandığı açıklandı.

Tüm yaşananlar, katliamın boyutunu ve kimler tarafından tezgahlandığını açıkça gösteriyordu.

Tutuklamalar ve davalar açıldıysa da Sivas Davası 2014 yılında zaman aşımına uğradı ve tüm dava kapatıldı. Bu olay sonrası sivil toplum kuruluşlarının ve partilerin “insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılması” talebinde bulunması üzerine mahkeme başkanı, “İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ama bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verilmiştir.” şeklinde açıklama yaparak tarihe ibretlik bir kararı geçirdi.

Açıkçası, katliamın gerçek sorumlularından hesap sorulmadığı gibi, dava da zaman aşımına uğratıldı.

33 can... Kimisi nişanlıydı, kimisi üniversiteliydi, doktordu, eczacıydı, mimardı, mühendisti, öğrenciydi onlar. Anadolu, Rumeli, Karadenizli, Akdenizli, Egeli, Aleviydiler, Sünniydiler ve Dünyalıydılar.

Sivas katliamında hayatını kaybedenleri unutmadık!

Muhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan – (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan – (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır - (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik –(19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör), NesimiÇimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,), Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin– (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz - (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair), Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin – (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi).

Katliamda Yaşamını Yitirenleri Saygıyla Anıyoruz!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız