Güncel

Dr. Kıvılcımlı mezarı başında anıldı

Dr. Hikmet Kıvılcımlı ölümünün 50. yılında İstanbul Topkapı'daki mezarı başında anıldı.

12 Ekim 2021 Saat: 07:57
Dr. Kıvılcımlı mezarı başında anıldı
Dr. Kıvılcımlı mezarı başında anıldı

Dr. Kıvılcımlı'yı anan siyasi parti temsilcileri birleşik mücadelenin önemine dikkat çekti. Kıvılcımlı'nın teori ve pratiğin ayrılmaz olduğunu savunduğunu ve bu düşünceyle ömrünü mücadeleye adadığı kaydedilen konuşmalarda, yaşamı örnek alınarak devrim sözü verildi. 

Dr. Hikmet Kıvılcımlı ölümünün 50. yılında İstanbul Topkapı'daki mezarı başında anıldı. Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, TÖP Dönem Sözcüsü Pelin Kahiloğulları, SYKP Sözcüsü Mehmet Yücel, Halkevleri, Kaldıraç, Kıvılcımlı Enstitüsü, EHB üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

"Dr. Hikmet Kıvılcımlı devrimci kavgamızda yaşıyor" yazılı pankartla Topkapı Mezarlığı Fethi Kapı girişinden Kıvılcımlı'nın mezarına kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte, "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Selam olsun öndere Dr. Hikmet'e" sloganları atıldı. 

Kıvılcımlı şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı. 

'MİRASI DEVRİM VE SOSYALİZM YOLUNU AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR'
Basın metnini okuyan Mustafa Güler, Dr kıvılcımlı'nın hayatını ezilenlere ve işçi sınıfının mücadelesine adadığını hatırlattı. Güler, "Bu çetin mücadele yıllarının tam 22 yılı hapishanelerde geçti. Egemen sınıfların baskıları kendisini durduramadı. Cezaevinde de üretti hep mücadelenin içerisinde oldu. İşçi sınıfının kurtuluşunun imkanlarını Türkiye'nin orijinal Tarihinde, kültürel birikiminde aradı. Bu toprakların Marksizmi'ni yaratma çabasına koyuldu Bu uğurda mücadele etti" dedi.

Güler, Konuşmasına şöyle devam etti: "Bu mücadele dolu yaşamına binlerce sayfa teorik eser sığdırdı. Yabancı dildeki eserlerin Türkiye işçi sınıfının kurtuluşu için Birer kılavuz olmaları amacıyla onları Türkçeye çevirme çabasına girişti. Ömrünü işçi sınıfının kurtuluşunun üç koşullarını yaratmak için harcadı. 50 yıl önce 11 Ekim 1971 de yaşamını yitiren Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın bıraktığı Teorik ve pratik miras yolumuza ışık tutmaya, devrim ve sosyalizm yolunu aydınlatmaya devam ediyor."

AKDAĞ: KIVILCIMLI'YI MİRAS OLARAK GÖRENLER OLARAK BURADAYIZ
Söz alan SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ, anmaya katılanları işaret etti. Akdağ, "Türkiye devrimci hareketinin farklı mahallerinden, Kıvılcımlı'yı ortak miras, ilham kaynağı görenler olarak 1930'larda yol etüdlerinde 'Kürdistan sömürge' tespitinin ve bu gerçekliği görmeden Türkiye devriminin inşa edilemeyeceğinin tespitinin, tarihsel karşılığının buluşma zemini olan kurum temsilcilerinin yan yana gelişiyle bir aradayız" dedi. Akdağ, birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. 

KALE: BU BİRLEŞİK ANMA DR. KIVILCIMLI'NIN TA KENDİSİDİR
Türkiye sosyalistlerinin ortak bir etkinlik düzenleyerek gerçekleşen bu anmanın Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın ta kendisi olduğunu dile getiren Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği kurucusu Ahmet Kale, "Ölümüne yakın zamanlarda Türkiye sosyalist hareketinin birliğini sağlamak ve proletarya partisinde birleştirmek istedi. 69 yaşında öldü, 19 yaşında komünizmle tanıştı. Türkiye Komünist Gençler Birliği üyesi oldu. Bu yıl komünist harekete adım atışının 100. yılı" ifadelerini kullandı. 

BULDAN: KIVILCIMLI'NIN MÜCADELESİNİ EZİLENLERE TAŞIMAK SORUMLULUĞUMUZDUR
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın Türkiye sosyalist hareketinin öncüsü olduğunu kaydetti. Ömrünü devrim mücadelesine adayan Kıvılcımlı'nın büyük bedeller ödediğinin altını çizen Buldan, "Kıvılcımlı gibi büyük değerlerin, önderlerin bizlere bıraktığı mirasa sahip çıkmak, bu bedelleri ileriye taşımak; gençlere, kadınlara, işçilere ezilenlere, yok sayılanlara bu mücadeleyi taşımak bizlerin büyük bir görevi, sorumluluğudur" vurgusu yaptı. 

KAHİLOĞULLARI: KLASİK BİR LENİNİST
TÖP Dönem Sözcüsü Pelin Kahiloğulları da Kıvılcımı'nın bir davranış ve düşünce bütünlüğü önderi olduğunu kaydetti. Kıvılcımlı'nın klasik bir Leninist olduğunu belirten Kahiloğulları, hiçbir baskıya boyun eğmeden mücadeleye devam ettiğinin altını çizdi. 

YÜCEL: HATALARI YOK SAYMADI
SYKP Sözüsü Mehmet Yücel Kıvılcımlı'nın gözaltında uğradığı ağır işkencelerden her defasında başı dik çıktığını hatırlattı. Partisinde yaşanan ciddi hataları kapalı kapılar ardında konuşmaktansa teorik çalışmalara başladığına dikkat çeken Yücel, "Bundan sonra geçilecek yolları iyice bilince çıkarmak, politik yapının özelliklerini elle tutulur hale getirmek için Yol Dizisi diye adlandırdığı 10 eser çıkardı" ifadelerini kullandı.

ÖNEREN: DÜŞÜNCE VE DAVRANIŞI AYIRMADI
Devrimci Parti genel başkanı Elif Torun Öneren, Kıvılcımlı'nın teorik ve pratik mücadele insanı olduğunu söyledi ve ekledi: "Düşünce ve davranış ayrılmaz derken Marksizm'i yaşama uygularken, statükoya entegre olmamış, ideolojiyi bir dogma olarak almamıştır."

KARABULUT: O'NA SÖZÜMÜZ DEVRİM OLACAK
Halkevleri adına konuşan Samet Karabulut, Kıvılcımlı'nın devrimci hareketin en üretken kalemlerinden ve teorisyenlerinden olduğunu vurguladı ve "O'na sözümüz devrim olacak" diye ekledi. 

DİLMEÇ: KIVILCIMLI'NIN YAŞAMI BİZE ÖRNEKTİR
"Devrim ve sosyalizm mücadelesinde toprağa düşen tüm devrimciler, devrimci hareketin ortak mirasıdır" diyen Hakan Dilmeç Kaldıraç adına söz aldı. Dilmeç, "Ekim devriminden bu yana kapitalizm fazladan ömür sürüyor, biz böyle değerlendiriyoruz. Fazladan ömür sürerken insanı çürüterek ayakta kalmaya çalışıyor. kıvılcımlı'nın yaşamı bize aslında bir örnektir. Kapitalizmin insanı çürüttüğü bu toplumda, kendisi, yaşam mücadelesi bize örnektir" dedi. 

SEVİM: MİRASI DÜNYA MARKSİZM MÜCADELESİNE BÜYÜK BİR KATKI
EHB'den Nehir Sevim ise Kıvılcımlı'nın mirasının dünya Marksizm mücadelesine büyük bir katkı olduğunu kaydetti. Büyük bir devrimci olmak demenin bazı konularda tartışmalı görüşleri cesaretle dile getirmek olduğunu belirten Sevim, "Bu tartışmalı konular Kıvılcımlı'nın bıraktığı dev mirasa ufacık bir gölge düşürmüyor, mirasını güçlendiriyor" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız