Güncel

Eğitim Sen’in Kocaeli’deki laiklik mitingi yasaklandı I 'Alanda olacağız'

“Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” çağrısıyla Kocaeli'de gerçekleştirilmesi planlanan miting İzmit Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

14 Eylül 2023 Saat: 20:52
Eğitim Sen’in Kocaeli’deki laiklik mitingi yasaklandı I Alanda olacağız
Eğitim Sen’in Kocaeli’deki laiklik mitingi yasaklandı I 'Alanda olacağız'

ATİLLA YÜCEAK


Kocaeli’de Eğitim Sen, Alevi Kültür Derneği ve Veli-Der şubelerinin “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” çağrısıyla gerçekleştireceği miting İzmit Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. 16 Eylül Cumartesi günü İzmit Belediye İşhanı önünden başlayacak yürüyüşle İzmit Kent Meydanı’nında gerçekleştirilecek olan miting; belirlenen alanın miting yeri olmaması gerekçesiyle yasaklandı.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri yasak kararının ardından gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla hukuk dışı yasaklama kararlarına rağmen alanda olacaklarını belirterek İzmit halkına da çağrıda bulundu.

Eğitim Sen Kocaeli Şube binasında yapılan basın toplantısında kurumlar adına basın metnini Eğitim Sen Şube Başkanı Suphi Yıldırım okudu. Yıldırım, siyasi iktidar eliyle eğitimin ve toplumsal yaşamın dini kurallara göre biçimlendirilmesine yönelik uygulamaların, eğitimin bütün kademelerinde ve toplumsal yaşamın her alanında etkisini arttırarak sürdürdüğünü belirtti.

ÇEDES projesi kapsamında Kocaeli’de de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullara gönderilen yazılarla ÇEDES protokolünün “gereğinin yapılması” istendiğini belirten Yıldırım “Maalesef ruhban sınıfına açılan bu alanla, finansmanı merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak olan yeni bir dinci kadrolaşmanın yolu açılmıştır. Protokol, bir süre içermediği gibi ÇEDES uygulamalarının kısa bir süre sonra tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması planlanmaktadır” dedi.

Siyasal iktidarın laikliği ve laik yaşamı doğrudan hedef aldığını belirten Yıldırım “Türkiye’de işsizlik, yoksulluk, açlık, enflasyon karşısında halkın susması için dini söylemlerle şükür, tevekkül, sabır telkin edilmektedir. Türkiye’de dinselleştirmenin, din istismarının, insanların samimi dini duygularının sömürülmesiyle, ekonomik eşitsizlikler arasında maalesef güçlü bir bağlantı vardır. Dolayısıyla laiklik sınıfsal eşitsizlikleri örtbas etmeye çalışan ikiyüzlü iktidar politikalarına karşı mücadelemizin en önemli dayanaklarından da birisidir” dedi.

Suphi Yıldırım, 16 Eylül’de Kocaeli’de de Eğitim Sen, Veli Der ve Alevi Kültür Derneği olarak kentimizdeki emek ve demokrasi güçlerinin de desteğiyle miting düzenlemek üzere İzmit Kaymakamlığı’na bildirimde bulunduklarını ve günlerdir işyerlerinde, okullarda, kentimizin dört bir yanında miting çağrısı yaptıklarını belirtti.

Açıklama yok.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bizler laik eğitim, laik yaşam ve eşit yurttaşlık için kentimizin dört bir yanında çağrılarımızı yükseltirken Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz ise dün, yani 13 eylül Çarşamba günü kentimizde bazı okulları yeni eğitim ve öğretim yılı vesilesiyle ziyaretinde maalesef laikliği hedef alan, öğretmenlerimizi aşağılayan, kutuplaştırıcı ve açıkça Anayasaya aykırı ifadeler sarfediyor. Sayın Vali, öğretmenler odalarında ve müdürler toplantılarında “….devletin dini islamdır,….okullarda dini eğitim gereklidir, …bu devletten maaş alıp devlete karşı olan bazı öğretmenler var biliyoruz, gereği yapılacak, vb.” çirkin ifadelerle açıkça suç işliyor! Bu siyasi tutumu, ayrıştırıcı dili ve laiklik karşıtı suç içeren ifadeleri protesto ediyoruz! Ayrıca suç duyurusunda da bulunuyoruz!

Diğer yandan İzmit Kaymakamlığı da bugün itibariyle miting tertip komitemizi arayarak cumartesi günü yürüyüş ve miting başvurumuzun uygun görülmediğini yazılı olarak bildiriyor yani mitingimizi bugün itibariyle fiilen yasaklıyor! Üstelik İzmit Kaymakamlığı mitingimizi başka bir tarihte veya başka bir yer ve güzergahta yapabilmemiz için herhangi bir bilgi dahi vermemiştir. Yani İzmit Kaymakamlığı bu şekilde sadece mitingimizi değil laik eğitim, laik yaşam ve eşit yurttaşlığı da yasaklamaya cüret etmiştir!

Hayır! Buna izin vermeyeceğiz!

Kocaeli’de tarikat ve cemaatlere toplumsal yaşamın her alanında yer açanlar, yol verenler aynı zamanda laikliği de doğrudan hedef almaktadırlar!

Bizler, cumhuriyet değerlerini, laikliği, demokrasiyi, cinsiyet eşitliği ve özgürlüğünü hedef alan, haklarımızı yok sayan, eşitsizliği derinleştirmek isteyen ve ekonomik krizi ve sömürüyü perdelemek isteyenlerin karşısında, bulunduğumuz her alanda direneceğimizi belirtmek istiyoruz. Karma eğitimi kaldırmak isteyenlerin, eğitimi ve toplumsal yaşamı dini kurallara göre dizayn etmek isteyenlerin cüretini örgütlü mücadelemizle alaşağı edeceğiz! Laik ve bilimsel eğitimi yok sayanlara haklarımızı, hukuku ve pedagojiyi biz öğreteceğiz! Kısacası sinmeyecek, yılmayacak ve çocuklarımıza, haklarımıza, yarınlarımıza sahip çıkmak için elimizden geleni sonuna kadar yapacağız!

Bizler, laiklikten, demokrasiden, özgürlüklerden ve eşit yurttaşlıktan yana olan tüm Kocaeli halkını, tüm kurumlarımızı İzmit kaymakamının bu hukuk dışı yasağını protesto etmeye çağırıyoruz. Herkesi “Laik Eğitim, Laik Yaşam, Eşit Yurttaşlık” talebimizle 16 eylül 2023 Cumartesi günü saat 17:00’de belediye işhanı önünde toplanmaya gücümüze güç katmaya laiklik mücadelemizi yükseltmeye davet ediyoruz.

Laiklik yaşamsaldır, laiklik savunulmalıdır!

16 Eylül cumartesi günü saat 17:00’da belediye İşhanı önündeyiz!

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız