Güncel

Eğitim-Sen İzmir Şubeleri: ÖMK geri çekilsin

Eğitim-Sen üyeleri, dün Ankara'da gerçekleştirilen eyleme yönelik polis saldırısına tepki göstermek ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun geri çekilmesi talebiyle İzmir'de eylem yaptı.

9 Eylül 2022 Saat: 21:35
Eğitim-Sen İzmir Şubeleri: ÖMK geri çekilsin
Eğitim-Sen İzmir Şubeleri: ÖMK geri çekilsin

ERKAN SOYLU


Eğitim-Sen üyeleri İzmir'de eylem yaparak, Ankara'da Eğitim-Sen Genel Merkezi ve Milli Eğitim Bakanlığı önündeki eyleme yönelik polis saldırısına tepki gösterdi. Eylemde, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun geri çekilmesi istendi.

Konak YKM önünde bir araya gelen Eğitim-Sen İzmir Şubeleri "Eğitim-Sen ÖMK'nin iptali için direniyor! Bu abluka dağıtılacak emekçiler kazanacak" pankartı açtı. Eylemde Eğitim-Sen İzmir Şubeleri adına KESK Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş açıklama yaptı.

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na yönelik eleştirileri haklarını kullanmalarına, demokratik tepkilerini dile getirmelerine izin verilmediğini söyleyen Karakaş, dün Ankara'da yaşanan polis saldırısına tepki gösterdi. İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği ve polisin uluslararası sözleşmeler, anayasaya ve iç hukuk normlarına aykırı hareket ederek suç işlediğini kaydeden Karakaş, "Ben yaptım, oldu" anlayışının hem bu saldırıda hem de Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasında gözler önüne serildiğini belirtti.

Kanun düzenlemesinin konunun muhatabı öğretmenlerin iradesi dışında, talepleri dikkate alınmayarak hazırlandığına işaret eden Karakaş, yasa düzenlemesi Anayasa Mahkemesi sürece devam ederken yönetmelik yayınlanarak öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamaya konulduğunu hatırlattı.

Karakaş, "Öğretmenlik Meslek Kanunu, farklı branşlarda da olsa aynı okulda ve aynı sınıfta öğrencilerine emek veren öğretmenleri, farklı kariyerlere ayrıştırarak ve bu yapay ayrıştırmaya göre farklı maaş uygulamasını meşrulaştırmaya çalışarak öğretmenler arasında eşitsizliğe yol açan bir düzenlemedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ücretli öğretmen uygulamasına son verilmesini, sözleşmeli öğretmenlerin tüm hakları ile kadroya geçirilmesi beklenirken tersine bu kanun kadrolu öğretmenleri öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen hiyerarşisine tabi tutmuştur. Oysa tüm öğretmelerin asıl beklentisi, güvenceli iştir, eşit işe eşit ücrettir ve mesleki itibardır" diye ekledi.

Kariyer basamakları arasındaki geçiş sınavlarının ile öğretmenler, veliler ve öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkaracağına işaret eden Karakaş, "Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966'da kabul edilen 'Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı'na uygun şekilde düzenlenmelidir" talebini dile getirdi.

Bir 10 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve yazı görseli olabilir

Taleplerini sıralayan Karakaş, "Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerin bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesini" istedi.

Karakaş, üyesi oldukları Eğitim-Sen'in tüm eğitim emekçilerinin sesi olmaya devam edeceğini vurguladı, "Ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadelesini yükseltecektir" dedi.

"Susma haykır ÖMK'ya hayır", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarının atıldığı eyleme, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan, ESP ve SGDF yöneticileri ve Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER)de katıldı.


YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız