Güncel

EHB'ye yönelik saldırılar Av. Kaya'nın tutuklanması protesto edildi

İzmir Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, savunmanlık pratiğine yönelik saldırılara tepki gösterdi.

21 Haziran 2023 Saat: 08:17
EHBye yönelik saldırılar Av. Kayanın tutuklanması protesto edildi
EHB'ye yönelik saldırılar Av. Kaya'nın tutuklanması protesto edildi

EHB'ye dönük operasyonda avukatların mesleği faaliyetleri nedeniyle hedef alındığı belirtilen eylemde Av. Kaya'nın bu gerekçelerle tutuklandığı ifade edildi. Tutsak tüm avukatların derhal tahliyesi istenen eylemde, savunmayla dayanışma çağrısı yapıldı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Ezilenlerin Hukuk Bürosuna (EHB) yönelik saldırılara ve Avukat Gülhan Kaya'nın tutuklanmasına tepki gösterdi. İzmir Adliyesi C Kapısı önünde yapılan açıklamada "Tutsak avukatlar onurumuzdur" yazılı pankart taşınan açıklamada sık sık "Savunma susmadı susmayacak" sloganı atıldı.

Söz alan ÖHD üyesi İmdat Ataş, 12 Haziran'da Kaya'nın mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklandığını anımsattı. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukat Mustafa Taylan Savran'ın serbest bırakıldığını, avukat Sezin Uçar'ın evine baskın yapıldığını belirten Ataş, avukat Kader Tonç'un ise gittiği savcılık tarafından ifadesinin alınmayarak, hakkında gözaltı işlemi yapıldığını dile getirdi.

Gözaltına alınıp tutuklanan avukatların toplumsal baskıya maruz kalan ve ezilen halkların avukatı olduğunu ifade eden Ataş, müvekkillerini savundukları için baskılara maruz kaldıklarını söyledi. Gözaltına alındıklarında uygulanması gereken yasaların askıya alındığını belirten Ataş, "Avukat görüş kısıtlamaları, dosya gizliliği, kan ve saç örneği alma gibi onur kırıcı muamelelere maruz bırakılıyoruz. Egemenler bu soruşturmalara hukuk ve yasa kılıfı giydirmeye çalışsalar da soruşturulan her şeyin yaptığımız avukatlık faaliyetinin kendisi olduğunu görüyoruz. Neden cezaevine gittiğimiz, neden müvekkilimizle görüştüğümüz, neden tutuklu meslektaşlarımızla ilgili paylaşımlar yaptığımız gibi iddiaların bu soruşturmaların konusu yapıldığına şahit oluyoruz" dedi.

Ataş, şöyle devam etti: "Bu saldırıların tüm topluma yönelen faşist baskılardan ayrı olmadığını biliyoruz. Her bir meslektaşımıza yapılan saldırıya karşı birleşik ve örgütlü bir mücadele vermediğimizde, bu gözaltı ve tutuklama saldırılarının artarak devam edeceğini de biliyoruz. Avukatları hedef gösteren ve soruşturmaları yürütenler bilmelidir ki gözaltına alınsak da, tutuklansak da, bildiğimiz yoldan ve avukatlıktan daha farklı bir avukatlık yapmayacağız. Bu hukuksuz saldırılara karşı direneceğiz. Yaratılmak istenen faşist karanlığa teslim olmayacağız."

Ataş, son olarak tutsak meslektaşlarının derhal tahliyesini istedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız