Güncel

Ekoloji Birliği: ‘Demokratik hak yargılanamaz!’

Sinop Nükleer Karşıtları Platformu üyeleri, “toplantı ve gösteri yasasına muhalefet ettikleri” iddiasıyla haklarında açılan dava nedeniyle 21 Ocak tarihinde yargı karşısına çıkacaklar.

16 Ocak 2020 Saat: 12:02
Ekoloji Birliği: ‘Demokratik hak yargılanamaz!’
Ekoloji Birliği: ‘Demokratik hak yargılanamaz!’

SİNOP

Sinop Nükleer Karşıtları Platformu üyeleri, “toplantı ve gösteri yasasına muhalefet ettikleri” iddiasıyla haklarında açılan dava nedeniyle 21 Ocak tarihinde yargı karşısına çıkacaklar. Ekoloji Birliği, bileşeni olan Sinop Nükleer Karşıtları Platformu üyelerinin eylem ve söylemlerine sahip çıkıp destek vererek, “demokratik hak yargılanamaz” sözleriyle de platform üyeleri hakkında dava açılmasına tepki gösterdi.

Açıklamasında bu şekilde açılan dava ile Sinop halkına bir gözdağı verilmeye de çalışıldığını vurgulayan Ekoloji Birliği, Sinop’ta kurulmak istenen nükleer santral projesinde halkın tüm ÇED sürecinin dışında bırakıldığını da hatırlatarak, bu nedenle Sinop halkının mağdur edildiğini belirtti ve “asıl davacı olan; doğasına, yaşamına ve geleceğine sahip çıkan Sinop halkıdır” dedi. Konuyla ilgili iktidarın tutumunu kınayarak eleştiren Ekoloji Birliği, bir hukuksuzluk süreci yaşandığını ve 21 Ocak tarihinin “adaletsizlik günü” olarak tarihte yer alacağını belirterek, davanın düşmesi gerektiğini bildirdi.

Ekoloji Birliği‘nin konuyla ilgili olarak bugün basın ve kamuoyuna yaptığı açıklaması şöyle:

DEMOKRATİK HAK YARGILANAMAZ!

Ekoloji Birliği bileşenlerinden olan Sinop Nükleer Karşıtları Platformu üyeleri, 06 Şubat 2018 tarihinde Sinop’ta yapılmak istenen Sinop NGS projesinin “halkın bilgilendirilmesi toplantısı”na katılmak istemelerine rağmen, toplantının yapılacağı yere gidiş yolu güvenlik güçleri tarafından barikatla kesilmiş, çıkartılan bu türden zorlukla halkın toplantıya katılımı ve bir demokratik-yasal hakkı engellenmişti.

EUAŞ İnternational ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop NGS projesi yalnızca Sinop’a değil, başta Karadeniz ve ülkenin aleyhine olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.

Nükleer santral projesi için yapılan “halkı bilgilendirme toplantısı”nın yapılması yasal bir zorunluluk olduğu gibi, projeye karşı olanların da tepkilerini ve eleştirilerini dile getirilmesi de bir demokratik haktır. Halkın görüşünü-tepkisini dile getirmesi demokratik-yasal bir hak iken, güvenlik güçlerinin engellemesi nedeniyle bu hak kullanılamamıştır. Nükleer santral felaketlerinin yaşanmışlıklardan dolayı tepki gösterilmesi olağan bir tavırdır. Ancak iktidar ve yerel yöneticiler halkın demokratik tepkilerinden korktukları için toplantıya katılımı engellediler. Yani toplantıya katılımı engellemekle SUÇ işlediler.

İDK TOPLANTISINDA DA AYNI ENGELLEYİCİ TAVIR

!

Bundan başka 10 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da yapılan İDK toplantısını izlemek için gelen STK temsilcileri salona alınmadı. Bunun üzerine de  Sinop NKP, bu nedenle uygulanan anlayışı ve karşılaşılan tutumu protesto ederek, “Halkın ÇED ile ilgili bütün süreçlerin dışında bırakıldığı” açıklamasında bulundu. Çünkü yetkililer ve siyasi iktidarın bu tutumu, çıkartılan zorluklarla halkın ÇED ile ilgili bütün süreçlerin dışında bırakıldığı ve böylelikle çıkartılan zorluklarla Sinop Nükleer Santral projesinin zorla uygulanmaya çalışıldığını göstermektedir.

Asıl yargılanması gerekenler; “yasal-demokratik bir hakkın kullanılmasını” ve “halkın toplantıya katılım hakkını engelleyenler” olması gerekirken, halk yargılanıyor. Bileşenimiz Sinop Nükleer Karşıtları Platformu üyeleri “toplantı ve gösteri yasasına muhalefet etmekten” yargılanacaklar. Ancak, duruşmanın yapılacağı 21 Ocak 2020 tarihi, Türkiye yargı tarihinde bir “adaletsizlik günü” olarak yerini alacaktır. Biliyoruz ki, bileşenimiz NKP üyeleri mahkeme salonunda “toplantıya katılım hakkını engelleyenler”i yargılayacaklardır.

ASIL DAVACI OLAN; SİNOP HALKIDIR

Olayın üzerinden 18 ay sonra Sinop NKP üyesi 17 arkadaşımıza dava açılması düşündürücü. Bu tutum, Sinop NGS projesine karşı gösterilecek her türlü tepkinin bastırılması ve yok edilmesi amaçlı bir “gözdağı” anlamına gelmektedir. Oysa vurguladığımız gibi asıl davacı olanlar; toprağına, suyuna, geleceğine sahip çıkan Sinop halkıdır.            

Ekoloji Birliği olarak 21 Ocak 2020 tarihinde görüşülecek davanın düşülmesini ve halkın toplantıya katılım hakkını yasaklayan-engelleyenler hakkında dava açılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Sinop halkı yalnız değildir. Sinop NKP’in yanındayız. Yargılanan değil, yargılayan olacağız.”

Demokratik hak yargılanamaz!
Nükleer Santrale hayır!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız