Güncel

Emek, meslek örgütleri: Şebnem hoca onurumuzdur, sahip çıkacağız

Gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yla dayanışmak için TTB'nin çağrısıyla basın toplantısı düzenlendi.

27 Ekim 2022 Saat: 00:38
Emek, meslek örgütleri: Şebnem hoca onurumuzdur, sahip çıkacağız
Emek, meslek örgütleri: Şebnem hoca onurumuzdur, sahip çıkacağız

YÜKSEL UYGUN


TTB'nin çağrısıyla basın toplantısı düzenleyen emek, meslek örgüleri TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın yıllardır insan hakları için mücadele yürüten bir adli tıp uzmanı olduğunu kaydetti. Kendisine yöneltilen  soruyu meslek etiği ilkeleri doğrultusunda yanıtladığını belirten emek meslek örgütleri, "Şebnem hocamız onurumuzdur" dedi.

AKP-MHP iktidarının bir televizyon programında yaptığı konuşma sonrası hedef göstermesi ardından gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yla dayanışmak için TTB'nin çağrısıyla basın toplantısı düzenlendi. TTB merkez binasında yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da destek verdi. KESK, DİSK, TMMOB, İHD, TİHV, Ankara Tabip Odası, İnsan Hakları Ortak Platformu, SES, Mülkiyeliler Birliği'nin imzacı olduğu ortak basın metninde, "Şebnem hocamıza ve TTB'ye sahip çıkıyoruz" denildi.

'BİR SORUŞTURMA BAŞLADIĞI VE İFADEYE ÇAĞRILACAĞI BAŞSAVCILIK TARAFINDAN BİLDİRİLDİ'
21 Ekim'de TTB Hukuk Komisyonu'nun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığıyla yapılan görüşme sonucu sosyal medyadan bir soruşturma başladığının öğrenildiğini ve Fincancı'nın uygun bir zamanda ifade için geleceğinin bildirildiği aktarılan metinde, "Başsavcılık tarafından ifade için uygun bir vakitte davet edeceğinin bildirilmesine rağmen başsavcılık gözaltına alınma sürecini başlattı. Dahası bir karalama kampanyasına dönüştürüldü. İktidar çevrelerinin yargıya müdahale niteliğindeki açıklamaları ardından gelen bu gözaltı kararı bu çevrelerin uzun zamandır TTB ve emek, meslek örgülerine arttırdığı baskının son aşamasıdır" ifadeleri kullanıldı.

'İVEDİLİKLE SERBEST BIRAKILMALI'
Fincancı'nın evinde bulunan dede yadigarı antikaların TRT tarafından kriminalize edilip haberleştirilerek servis edildiği hatırlatılan açıklamada, "TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı'nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları tüm emek ve meslek örgütleri olarak kabul etmediğimiz bir kez daha belirtiyoruz" denildi. Açıklamada Fincancı'nın ifadesinin alınıp ivedilikle serbest bırakılması istendi.

KORAMAZ: UZMANLIK ALANINDA AÇIKLAMA YAPMAK ANAYASAL HAKKIMIZ
Metnin okunmasının ardından basın toplantısına katılan emek, meslek örgütü temsicileri söz aldı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Şebnem Korur Fincanı'nın bu ülkenin yüzakı olan TTB'nin başkanı olduğunu ve bu şekilde gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. "Bizler meslek odaları olarak kendi uzmanlık alanlarımızda, toplumu bilgilendiren her konuda açıklama yapıyoruz. Bu açıklamaları yaparken üç ana ilkemiz var. Bu açıklamalar kamu yararını gözetmelidir, toplumun ortak değerlerine faydası olmalıdır üçüncü de bu açıklamalar yapılırken meslek etiğinin gözetilmesidir" diyen Koramaz, bu ilkeler çerçevesinde yasaların verdiği haklarla açıklama yaptıklarını dile getirdi.

Fincancı'nın bu ilkeler doğrultusunda bir açıklama yaptığını belirtti ve sözlerinin çarpıtılmasına tepki gösterdi. Koramaz, Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

KABLAN YEŞİL: BU BAKILAR EMEK, MESLEK ÖRGÜTLERİNİ YILDIRAMAYACAK
KESK Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de ülkenin bütün değerlerine sahip çıkan Fincancı'nın kriminalize edilmesinin kabul edilebilir bir şey olmadığını söyledi. "Bu gözdağı ve korkutma hali iktidarın seçim sürecine giderken, bu ülkedeki emek meslek örgütlerine dönük saldırılarının bir göstergesi olarak mı karşımıza çıkıyor" ifadesini kullanan Kablan, bu baskıların kendilerini yıldıramayacağının altını çizdi. Emek meslek örgütleri olarak bu ülkenin onurlu geleceği için mücadeleden geri durmayacaklarını söyledi.

GÖRGÜN: SAĞLIK EMEKÇİLERİNE BU HAKSIZLIĞI KİMSE YAPAMAZ
DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün, hekimlere yönelik saldırılara tepki gösterdi. Bu düşmanlığın fayda etmeyeceğini belirten Görgün, "Şebnem Korur Fincancı'nın ve tüm sağlık çalışanlarının pandemi de dahil olmak üzere özverilerine takdirlerimizi sunuyorum. Bu haksızlığı kimse yapamaz" dedi.

BULUT: FAŞİZME KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Bulut, THİV olarak gerek salon etkinliğinde gerekse sokakta yapılacak tüm eylemlere katılacaklarını belirtti. Bulut, "Faşizmin geldiği noktanın çok önemli bir dönemeçte olduğunu belirtmek istiyorum. Faşizm neye karar vermişse Şebnem ablamın tutuklanması veya serbest kalması uygulanacaktır. Biz faşizme karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: BU EMEĞE, DEMOKRASİYE KARŞI İKTİDARIN BASKISIDIR
SES Eşbaşkanı Hüsnü Yıldırım ise bu saldırıyla siyasi iktidarın özellikle sağlık meslek örgütlerine hıncının bir daha açığa çıktığını kaydetti. Özellikle pandemi döneminde sağlık emekçilerinin ve halkın yaşadığı sorunları dillendiren, halkın yanında olan, yaşamayı ve yaşatmayı önceleyen tutum sergilemelerinin bunun nedeni olduğunu belirten Yıldırım, Fincancı'nın yaptığı açıklamanın da insani ve yaşanan durumun kontrol edilmesi, sorumluların yargılanması olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Emeğe, demokrasiye karşı siyasi iktidarın yürüttüğü baskıdır. Birlikte buna karşı duracağız" dedi.

AKCASOY: İKTİDAR BU POLİTİKADAN VAZGEÇMELİ
Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı İlker Akcasoy da uzun süredir kendisi gibi düşünmeyen, söz üretmeyen ve kendinden olmayan herkesi düşmanlaştıran bir iktidarla, politikayla karşı karşıya olunduğunu hatırlattı. Uzun süredir TTB başta olmak üzere birçok emek, meslek örgütünün bu hedefin ve düşmanlaştırma politikasına maruz kaldığını söyleyen Akcasoy, şöyle devam etti: "Gerek pandemi sürecinde gerekse de uzun yıllardır sadece hekimlerin, sağlık emekçilerinin daha iyi koşullara sahip olması, özlük haklarının daha iyi geliştirilmesi için değil toplumun sağlık hakkı için mücadele eden örgütün merkez konsey başkanına yapılan gözaltı ve gözaltı süreci içerisinde yürütülenler Vedat hocam anlattı. Sürecin yürütülme biçimini açıkça kınıyoruz. Bunu doğru bulmuyoruz. İktidarı bu politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz. Vazgeçmediği takdirde ise burada gördüğünüz üzere birçok kurum olarak yan yana durmaya, püskürtmeye çalışacağımızı deklare ediyoruz."

BAYTEMÜR: TÜRKİYE'NİN SAĞLIK ORTAMINA KATKIMIZ SÜRECEKTİR
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Baytemür, "TTB 70 yıllık bir örgüt ve 70 yıl boyunca zaman zaman siyasi iktidarların bu şekliyle suçlamasına, dava açılmasına neden olmuştur. Tamamı karşılıksız çıkmıştır bu da bertaraf edilecektir bir karşılığı yoktur. 70 yıldır olduğu gibi bizler meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının emeğinin değerlendirilmesine, Türkiye'nin sağlık ortamına ve ülkemize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı.

KANAT: TÜRKİYE'NİN İHLAL HIZINA YETİŞEMİYORUZ
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat ise mevcut iktidarın ihlal hızına artık yetişemediklerini dile getirdi. Her gün pek çok kötü haberin yaşandığını, gözlemlemesi ve raporlanması anlamında devletin hızına yetişemediklerini söyleyen Kanat, TTB'nin "savaş bir halk sağlığı sorunudur" dedikten sonra doğrudan iktidar tarafından hedefleştirildiğine dikkat çekti. Şebnem Korur Fincancı'yla onur duyduklarını söyleyen Kanat, "Tüm kurumlarla birlikte serbest kalması, Türkiye'deki demokratik, özgürlük mücadelesi adına omuz omuza durmaya devam edeceğiz" dedi.

SALMAN: ŞEBNEM HOCA YILLARDIR İNSAN HAKKI SAVUNUCULUĞU YAPIYOR
İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan Feray Salman da Fincancı'nın yıllardır insan hakları savunuculuğu yapan bir adli tıp uzmanı olduğunun altını çizdi. Fincancı'nın söylediği her sözün insan haklarının korunması, güçlendirilmesi, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu dile getiren Salman, "Ama bilelim ki asli olan insan haklarıdır. Asli olmayan ise otoriterleşmedir. Dolayısıyla insan hakları bakımından, insan haklarının korunması bakımından bu çabayı gösteren Şebnem Korur Fincancı'nın yanındayız, insan hakları savunuculuğunun ve örgütlenme özgürlüğü için mücadelemiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından basın toplantısı soru-cevaplarla son buldu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız