Güncel

Emekliler bir araya geldi: Krizin bedelini ödemeyeceğiz

Ankara'da bir araya gelen binlerce emekli açlık sınırı altında yaşadıklarının altını çizdi. İnsan onuruna yaraşır bir emeklilik istediklerini dile getiren emekliler, emekliyken de vergi ve zamlarla soyulmaya devam ettiklerini söyledi.

26 Mayıs 2024 Saat: 19:42
Emekliler bir araya geldi: Krizin bedelini ödemeyeceğiz
Emekliler bir araya geldi: Krizin bedelini ödemeyeceğiz

Binlerce emekli, Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya aktı. Tandoğan meydanında düzenlenen mitingde taleplerini dile getiren emekliler, krizin bedelini ödemeyeceklerini kaydetti. 

'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'
Sabahın erken saatlerinden itibaren miting alanında toplanmaya başlayan Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok  demokratik kitle örgütü, "Mutfakta yangın var bıçak kemiğe dayandı", "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.

'EMEKLİYKEN VERGİ VE ZAMLARLA SOYULUYORUZ'
CHP'nin düzenlediği mitingde söz alan DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, emekliliği verdikleri emekle hak ettiklerini ifade ederek, "Emek emek, ilmek ilmek ördük memleketi. İnsan onuruna yaraşan bir emeklilik istiyoruz. Ancak bize reva gören, açlık sınırının altında yaşamdır. Emekliyken de dolaylı vergi ve zamlarla soyulmaya devam ediliyoruz" dedi. Yavuz, demokrasi ve sınıf mücadelesinden emekli olmadıklarını belirterek, "Ülkeyi yiyip doymayanlara karşı alanlardayız. Buzdolabımız, market poşetlerimiz boş. Buna karşılık öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor" dedi.

'EMEKLİ AÇ VE PERİŞAN'
Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül de şöyle konuştu: "Bir an önce yönetemiyorsanız istifa edin. Emekliler olarak talebimiz var. Sayın Cumhurbaşkanı emeklilere ne verirsek verelim dipsiz kuyu diyor. Biz de diyoruz ki kuyu dipsiz değil kuyunun altından tünel kazıp 3-5 yandaş müteahhide bağlamışsınız, onun için emekli aç ve perişan".

Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan da "Emeklilik lütuf değil haktır, biz bu emekliliği alnımızın teriyle aldık" dedi. 

ÖZEL EMEKLİLER İÇİN ÖNERİLERİNİ SIRALADI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de konuşmasında şu önerileri sıraladı: 
 -"En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
 -Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.
 -İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.
 -Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını, fiyat farklarını, muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.
 -Emeklinin ortezlerinden protezlerine; ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30'da 1'i; ortez de protez de en iyisi emekliye. Hemen ödenmeli.
 -Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.
 -Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.
 -Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli.    ????Onlara promosyon ödemesi yapılmalı.
-Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.
-Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
-Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.
- 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde, şoför esnafını da düşünerek, onları karşı karşıya bırakmadan, kanun yoluyla, devlet eliyle, devletin cebinden çözülmelidir.
-Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.
-Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.
-Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız