Güncel

Enpay davasında zafer işçilerin oldu

Dün 6. İş Mahkemesi’nde görülen davayı da işçiler kazandı. Böylelikle fabrikadan atılan işçilerin tamamı işe iade ve sendikal tazminat davalarını kazanmış oldu.

28 Aralık 2016 Saat: 10:30
Enpay davasında zafer işçilerin oldu
Enpay davasında zafer işçilerin oldu

Enpay fabrikasından atılan işçilerin çoğunluğu geçtiğimiz aylarda işe iade ve sendikal tazminat hakkını kazanmıştı. Dün 6. İş Mahkemesi’nde görülen davayı da işçiler kazandı. Böylelikle fabrikadan atılan işçilerin tamamı işe iade ve sendikal tazminat davalarını kazanmış oldu

İki yıl önce Renault’da başlayan ‘Metal Fırtınası’ sırasında Kocaeli’de Enpay fabrikasında, Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçen yaklaşık 236 işçi işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılan işçiler uzun süre fabrika önünde eylemlerine devam etmişti. İşe iade davalarında ise zafer işçilerin olmuştu. Yerel mahkemelerde davaları kazanan işçilerin kararı işveren tarafından Yargıtay’a taşınmış Yargıtay da 11 işçinin dışında kalan işçilerin davasını yerel mahkemelerin incelemesi amacıyla geri göndermişti. Geçtiğimiz yaz aylarında ise işçiler gruplar halinde Kocaeli iş mahkemelerinde davayı kazanmıştı.

SON GRUP İŞÇİ

İşçilerin davaları kazanmasından sonra işveren kararı yeniden Yargıtay’a taşımıştı. Geçtiğimiz aylarda ise Yargıtay’ın verdiği karar ile işçiler işe iade ve sendikal tazminat hakkını kazanmış oldu. Bu süreçte 6. İş Mahkemesi’nde görülen dava ise hakimin tayini nedeniyle uzamıştı. Dün 6. İş Mahkemesi’nde görülen davada da yaklaşık 50 işçi işe iade ve sendikal tazminat hakkını kazandı. Mahkemenin kararına işveren itiraz ederse konu yine Yargıtay’a taşınacak.

Hatırlanacağı üzere iki yıl önce Bursa’da başlayan eylem dalgası ilimize de yayılmıştı. İzmit’te üretim yapan Enpay fabrikası işçileri de Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na gruplar halinde geçmişlerdi. Yapılan toplu sözleşme gereği, iş yerinde yetkili sendika Türk Metal olmasına rağmen bu sendikayı beğenmeyen işçiler yeni iş yeri temsilcilerini seçmişti. İşveren ise bu yeni temsilcileri tanımamıştı. Buna rağmen işçiler eylemlerini sürdürmüştü. Tüm bu gelişmeler üzerine ise Yargıtay tarihte görülmemiş bir karara imza atarak, “Yetkili sendikayı beğenmeyen işçilerin kendi aralarında bir seçim yaparak iş yeri temsilcisi seçebileceğine, bunun demokratik bir hak olduğuna, işverenin de bu temsilcileri tanıması gerektiğine hükmetmişti.”(Kaynak: Askakos Haber-Fotolar Birleşik Metal -İş Sendikası))

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız