Güncel

Ercan Karakaş: Hükümet kültür-sanata adeta savaş açtı

CHP Kültür ve Sanat Platformu, 2015'te "kültür ve sanat alanına yapılan baskı ve sansürleri" içeren bir rapor yayımladı.

6 Ocak 2016 Saat: 12:37
Ercan Karakaş: Hükümet kültür-sanata adeta savaş açtı
Ercan Karakaş: Hükümet kültür-sanata adeta savaş açtı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, "2015'te saptadığımız 104 ihlal, ülkemizde kültür ve sanatın ciddi bir tehdit altında olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rapora ilişkin açıklamada bulunan Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, geçen yıl uygulanan baskı ve sansür olaylarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sınırlı kalmadığını, baskı ve yasakların illerdeki bakanlıklara ait kurumlar ve AKP'li belediyeler eliyle tüm ülkeye yayıldığını ileri sürdü.

Hükümetin kültür-sanata adeta savaş açtığını öne süren Karakaş, "2015'te de filmler, belgeseller sansürlendi, konserler yasaklandı, tabloların sergilenmesi engellendi, kitap yeniden suç aleti olarak gösterildi" görüşünü savundu.

Karakaş, bazı başarılı sanatçıların işine son verildiğini, bazılarının ise istifaya zorlandığını savunarak, şunları kaydetti:

"Bu uygulamalar, ülkemizin insani gelişmişlik endeksinde geriye düşmesine ve çağdaş dünyadan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Diğer yandan, kültür-sanat çevrelerinin ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, Kültür Bakanlığının Kültür ve Turizm Bakanlığından ayrı bir bakanlık haline getirilmemesi ve kültürün genel bütçe içinde payının yükseltilmemesi, hükümetin kültür-sanat alanını gözden çıkardığını göstermektedir. Kültür-sanat etkinliklerine halkın erişimini sağlamak, yalnızca devletin-hükümetin görevi olmakla kalmayıp, aynı zamanda temel bir insan hakkıdır. CHP olarak, kültür-sanat alanına yapılan baskıları, kısıtlamaları, sansürü, otoriter rejime özgü demokrasi dışı uygulamalar olarak görüyoruz. Bakanlık bünyesindeki sanat kurumlarının yok edilmek istenmesini, sanatın vesayet altına alınmak istenmesini kabul etmiyoruz. 2015 yılında saptadığımız 104 ihlal, ülkemizde kültür ve sanatın ciddi bir tehdit altında olduğunu gösteriyor."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız