Güncel

‘Erdoğan’a hakaret’ten 11 ay hapis cezası alan Zuhal Olcay hakkındaki gerekçeli karar açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiası ile hapis cezasına çarptırılan Zuhal Olcay hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.

27 Temmuz 2018 Saat: 15:32
‘Erdoğan’a hakaret’ten 11 ay hapis cezası alan Zuhal Olcay hakkındaki gerekçeli karar açıklandı
‘Erdoğan’a hakaret’ten 11 ay hapis cezası alan Zuhal Olcay hakkındaki gerekçeli karar açıklandı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiası ile 11 ay 20 gün hapis cezası alan Zuhal Olcay ile ilgili gerekçeli kararı açıkladı.

‘Fevren yapılmış bir hareket’

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’nin gerekçeli kararında, sanık Zuhal Olcay’ın yerel mahkeme tarafından verilen 10 aylık hapis cezasının kaldırılması, Erdoğan’ın avukatlarının da sanığın eylemini alenen yaptığı için cezanın artırılması talebiyle istinaf başvurusunda bulunduğu belirtildi. Kararda, tüm dosya kapsamına göre; “Sanığın, sahne aldığı mekanda seslendirdiği şarkının sözlerini Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a uyarladığı ve bu sırada yaptığı hareketiyle de hakaret ettiği anlaşıldığı gerekçesiyle TCK’nin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan mahkumiyetinin talep edildiği” anlatıldı.

Erdoğan’ın avukatı Muhammed Cemil İmamoğulları’nın yapılan yargılama sırasında, olayın meydana geldiği yer itibarıyla aleniyet unsurunun gerçekleştiği iddiasıyla sanık Olcay’a üst sınırdan ceza verilmesini istediği aktarılan gerekçeli kararda, sanık Olcay’ın da savunmasında eyleminin bar ortamında çok kısa süreliğine ve fevren yapılmış bir hareket olduğunu savunarak, hakaret kastıyla hareket etmediği için hakkında beraat kararı verilmesini talep ettiği belirtildi. Gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Sanığın sahne alarak şarkı söylediği, bilet almak suretiyle parasını ödeyen herkesin rahatlıkla girebildiği, özel davetli olmayan bir topluluk önünde ve aleni ortamda şarkılarını söylediği esnada, Türkiye Cumhurbaşkanının ismine bir şarkıyı uyarlayıp söylediği esnada, genel kabule göre hakaret olduğundan kuşku bulunmayan hareketi birden çok kez yaparak atılı suçu işlediğinin sabit olduğu, sübut bulan suç nedeniyle sanığın cezalandırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.”

Yargıtay kararı bozarsa, ceza infaz edilecek

Davaya ilişkin kararını 12 Temmuz’da yaptığı duruşmada açıklayan Ceza Dairesi, Zuhal Olcay hakkında İstanbul 46’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen 10 aylık hapis cezasının kaldırılmasına karar vermişti. Sanık Olcay’ın, Erdoğan’a hakarette bulunduğu gerekçesiyle önce bir yıl hapisle cezalandırılmasına karar veren Ceza Dairesi; söz konusu eylemin, alenen gerçekleştirilmesi nedeniyle bu cezayı 1 yıl 2 aya çıkarmıştı.

Daire; Olcay’ın geçmişi, yaşı ve eylem sonrası davranışlarını takdiri indirim nedeni sayarak bu cezayı cezayı 11 ay 20 güne indirmişti. Ceza Dairesi, sanığın geçmişi, ekonomik ve sosyal durumu, olaydan sonra duyduğu pişmanlığı dikkate alarak, verilen hapis cezasının ertelenmesine, Olcay’ın 1 yıl 6 ay süreyle de denetime tabi tutulmasına hükmetmişti. Erdoğan’ın avukatları, Ceza Dairesi’nin sanık Olcay hakkında 11 ay 20 günlük hapis cezasının ertelenmesi yönünde verdiği kararı temyiz etti. Yargıtay’ın erteleme kararını bozması halinde, Zuhal Olcay’ın 11 ay 20 günlük hapis cezası infaz edilecek.

Ayrıca Zuhal Olcay, hakkında daha önceden verilen 10 bin 620 liralık adli para cezasını ödeyecek.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız