Güncel

'Eşit ve erişebilir bir yaşam' talepli kampanyaya çağrı

Engelsiz Erişim Derneği'nden Burak Sarı, Engelliler Haftası nedeniyle başlattıkları "EngellenmekIstemiyoruz" hashtag çalışmalarının bu akşam son bulacağını belirterek, herkesi "hayallerini paylaşmaya" çağırdı.

17 Mayıs 2020 Saat: 11:26
Eşit ve erişebilir bir yaşam talepli kampanyaya çağrı
'Eşit ve erişebilir bir yaşam' talepli kampanyaya çağrı
Engelsiz Erişim Derneği ve Eşit, Erişebilir, Engelsiz Hayat Dergisi'nin (EEEH), 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle “EngellenmekIstemiyoruz” etiketiyle başlattığı hashtag çalışması bu akşam sona eriyor. 12 Mayıs tarihinde başlatılan kampanyaya şimdiye kadar yüzlerce kişi katıldı. Kampanyanın  ilk gününde, yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. İkinci günde “engelsizimza” etiketiyle bankalarda, noterlerde yaşanılan şahit dayatmaları, atılan imzaların geçersiz sayılmaları ve "sözleşmeyi elden aldım" yazma zorunlulukları gündeme taşındı. Sonrasında ise, “dildeki ayrımcı söylemler” ve “erişilebilirlik” konusunda yaşanılan sorunlar ile okul ve işyerlerinde karşı karşıya kalınan engellere ilişkin paylaşımlarda bulunuldu.  
Hashtag çalışması, bu akşam saat 21.30’da “Bizim bir rüyamız var” başlığı altında yapılacak olan paylaşımlarla sona erecek.   
‘DUYGUSAL TATMİN ARACI DEĞİLİZ’ 
Kampanyaya ilişkin konuşan Engelsiz Erişim Derneği üyesi Burak Sarı, “Engelliler Haftası’nda etraf  ‘engel kalplerdedir’, ‘hepimiz engelli adayıyız’ ve ‘onların tek ihtiyacı sevgi’ gibi gerçek anlamda hiçbir karşılığı olmayan sloganlarla doluyor. Ancak biz kimsenin duygusal tatmin aracı değiliz. Sonuçta engelli birisini sevmek zorunda değilsiniz ama onun da eşit yaşayabileceği koşullar yaratmak zorundasınız. Bu amaçla hashtag çalışması başlattık ve kendi taleplerimizi belirtmek istedik” dedi. 
‘EKSİKLİK DEĞİL FARKLILIKTIR’ 
“Engel” durumunun daha çok “engellenmişlik” olduğuna dikkati çeken Sarı, “Erişebilir her koşulu sağladığınız ve toplumu ön yargılarından arındırdığınızda engellilik durumu da fiilen ortadan kalkmış olur. Engellilik durumu bir eksiklik değil, farklılıktır. Sonuçta gerekli koşullar sağlandığında eşit derece yapmak istediğimiz şeyleri yaparız. Engel durumu da ortadan kalkmış olur.  Bizler her yıl engelliler haftasında sahneye konan bu oyunun figüranları olmayı reddediyor ve hakiki engelsiz yaşamın önümüzdeki engelleri gerçekten kaldırdığımızda mümkün olacağını biliyoruz. Kısacası ne merhamet, ne övgü dolu sözler, ne ibretlik hikayelerin konusu olmayı bekliyoruz. Sadece istihdamda, evde, eğitimde, sokakta, noterde, bankada #Engellenmekİstemiyoruz” ifadelerini kullandı. 
'BİR RÜYAMIZ VAR' 
Sarı, akşam yapılacak çalışmada da değinerek, şöyle devam etti: “Arzuladığımız ve kurmak için mücadele ettiğimiz, eşit ve erişilebilir bir hayata dair hayallerimizi paylaşıyoruz. Yardım yerine dayanışmanın egemen olduğu, yollarıyla, kaldırımlarıyla, binalarıyla herkes için eşit, erişilebilir ve engelsiz bir yaşam düşlüyoruz. Herkesi #EngellenmekIstemiyoruz etiketiyle hayallerimizi paylaşmaya çağırıyoruz. Herkes için eşit ve erişilebilir bir yaşamı kuruncaya dek mücadeleye devam edecek ve haykıracağız.” 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız