Güncel

Evleri boşaltılmak istenen Tozkoparan halkı her akşam eylemle tepkilerini dile getiriyor

İstanbul Güngören Belediyesi, Tozkoparan Mahallesi ile Mehmet Mesih Özmen mahallesi bir bölümü (Küba Mahallesi) sınırları içinde bulunan bazı alanların riskli alan ilan edilmesinin ardından burada yaşayan vatandaşların kentsel dönüşüm adı altında 3

27 Aralık 2020 Saat: 10:35
Evleri boşaltılmak istenen Tozkoparan halkı her akşam eylemle tepkilerini dile getiriyor
Evleri boşaltılmak istenen Tozkoparan halkı her akşam eylemle tepkilerini dile getiriyor

İSTANBUL-GÜNGÖREN

Belediye, verilen süre içinde tahliye edilmeyen yapılarda elektrik, su, doğal gazın kesileceği duyuruldu. Kış günü evsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan  yurttaşlar ise buna tepki gösteriyor. “Sosyal konut yapılmasına değil, haklarımızın gasbedilmesine karşıyız” diyen mahalle halkı, her akşam eylem yaparak  haklarından vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar. 

Cumhurbaşkanlığı bu bölgeyi riskli alan ilan etmesinin ardından, mahalle halkı karşı dava açtı. Bununla ilgili mahkeme  devam ediyor. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  mahkeme sonucu beklemeden ‘evleri boşaltın’ diye  belediyelere talimat gönderdi. Güngören Belediyesi ise vatandaşlara ‘boşaltın’ yazısını yazdı. Vatandaşlar ve  bu uygulamaya karşı çıkan çeşitli kurumlar belediye ile görüşmeler yapmasına  rağmen  bir sonuç alamadılar. Vatandaşlar sokağa atılmasına ve bir çözüm sunulmamasına  büyük tepki gösteriyor. 

Kentsel dönüşüme değil, rantsal yaklaşıma karşı olduklarını, yerinde dönüşüm istediklerini  dile getiren vatandaşlar, “Devlet vatandaşa ev sağlar. Vatandaşı evsiz bırakmaz. Yerinde dönüşüm, sosyal konut istiyoruz. Mahallemizin sosyal ve kültürel dokusunun bozulmasını istemiyoruz. Borçlandırılmadan, hak kaybına uğramadan, yeşilimizi kaybetmeden, beton yığınına boğulmadan konut sahibi olmak istiyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız. Mahallemize karşı bir önyargının olduğunu da düşünüyoruz. Çünkü, ‘Yeni Tozkopran’ denilerek, sosyal ve kültürel dokumuza uygun hareket edilmeyeceğini görüyoruz” diyor. 

Vatandaşlar görüşlerini şöyle dile getiriyor: “Evlerimizi  boşaltmamızı istiyorlar. Neyin karşılığında binalarımızı  boşaltmamızın istendiği belirsiz. Kentsel dönüşüme karşı  değiliz ama  arsalarımızın üstüne hangi hakla, hangi sözleşmeye dayanarak bina yapılacağı konusunda bilgi vermiyorlar. Ne ödeyeceğimizi, ne verileceğini bilmiyoruz. Haklarımızın gasp edileceğini düşünüyoruz. Her şey belirsiz ama vatandaşlara evlerinizi boşaltın, yoksa elektrik su ve doğalgazınız kesilecek diye tehdit ediliyor. Sonuna kadar direneceğiz.”.

Mahalle halkı her akşam tencere tava ses çıkararak, ışık söndürerek tepkilerini dile getiriyorlar.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız