Güncel

Gar önünde 317. kez “Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak, O tren Bu Gara Gelecek”eylemi

Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması Pazar günü Haydarpaşa Gar önünde 317. kez “Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak, O tren Bu Gara Gelecek” sloganı ile eylem yaptı.

5 Şubat 2018 Saat: 13:51
Gar önünde 317. kez “Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak, O tren Bu Gara Gelecek”eylemi
Gar önünde 317. kez “Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak, O tren Bu Gara Gelecek”eylemi

YHT ve Marmaray projeleri gerekçe gösterilerek Haydarpaşa Gar’ın 31 Ocak 2012’de Anahat Trenlerine kapatılmasının ardından 5 Şubat 2012 tarihinde Pazar günü garın merdivenlerinde başlayan eylemin 6 yılını, 316 haftasını geride bıraktı. Dün de 317. Pazar “Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak, O tren Bu Gara Gelecek” sloganı ile eylem yapıldı.

Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması tarafından Haydarpaşa Gar önünde yapılan açıklamada şöyle denildi:

Marmaray Projesine hız vermek için 19 Haziran 2013’te banliyö trenlerinin seferleri 2 yıllığına sonlandırılmasının üzerinden 5 yıl, projenin temelinin atılış tarihi olan 9 Mayıs 2004 tarihinin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen banliyö hatları hala tamamlanmadı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan’ın Ağustos 2016 ayında yaptığı açıklamada “Haydarpaşa Garı’nın yüksek hızlı tren ve bölgesel trenler için kullanılacağı, tren garı olarak hizmet verecektir” söylemi kamuoyunda yandaş medyanın da yönlendirmesi ile Haydarpaşa Garı’nın kurtulduğu imajı yaratılmak istenmiştir.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 25 Eylül 2016 tarihinde yaptığı açıklamada, “Haydarpaşa Garı, yüksek hızlı tren garı olarak hizmet vermeye devam edecek. Sadece gar değil Haydarpaşa limanı ve orada çok sayıda kamusal alan var. Oranın kazandırılması için bir proje var. Kruvaziyer limanı, yat limanı, otel projeleri var. Ancak bu Haydarpaşa Garı için değil gar ile Haydarpaşa limanı arasındaki bölge için bir proje var” diyerek Haydarpaşa liman sahasında rant projesi için dönüşüm ısrarından vazgeçmediklerini ilan etmiştir.

2005 yılında 1 milyon m2 lik Haydarpaşa Gar ve Liman sahasına 7 adet 70 katlı gökdelen dikerek Dünya Ticaret Alanı yapmak isteyen, karşı duranlara ise “ ben adeta ülkemi pazarlamakla mükellefim” diye yanıt veren 15 yıllık AKP iktidarının yerli ve milli olduğuna inanmamızı kimse beklemesin.

İstanbul’un ve ülkemizin Haydarpaşa Garına ihtiyacı vardır. Hızlı trenlerin yanı sıra ülkenin en uç sınırlarına kadar giden trenler Haydarpaşa gara kadar gelmelidir. Şehir içi banliyö taşımacılığını üstelenen Marmaray projesinin trenlerinden bazıları Haydarpaşa Gar bağlantılı olmalıdır.

Haydarpaşa Dayanışması olarak sürdürdüğümüz mücadeleler sonunda elde edilen kazanımların koruması ve Haydarpaşa Garının çevresi ile birlikte işlevini sürdürmesi için mücadelede kararlı olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

İstanbul ulaşımının olmazsa olmazı, deniz ulaşımı ile raylı sistemin entegre olmasıdır. Haydarpaşa Garı ve geri sahasında deniz ve demiryolu bağlantısı koparılmamalıdır.

Haydarpaşa Garı’nın restorasyonunun aslına uygun şekilde biran önce tamamlanarak yeniden trenlere ve yolculara kapılarını açmalıdır.

Hat boylarındaki tescilli istasyonların korunması ve hattın ivedi olarak tamamlanması sağlanmalıdır.

Haydarpaşa Garı ve liman sahasını gelir getirici projeler için Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devreden TCDD İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 12 Eylül 2012 tarihli kararı derhal iptal edilmelidir.

Haydarpaşa Garı ve liman sahasını gelir getirici imar planları hazırlanması için TCDD ile İBB arasında 30.11.2007 tarihinde imzalanmış olan protokol iptal edilmelidir. İBB Haydarpaşa Gar ve Liman Sahasına imar planı hazırlamaktan vazgeçmelidir."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız