Dünya

Gazeteci Tolga Tanış'tan "Zarraf, ABD'yle işbirliği yapacaktır"iddiası

Gazeteci Tolga Tanış, Reza Zarrab'ın tutuklanmasıyla ilgili olarak; "Bu işin ucu Türkiye'de de uzanacak. Bütün mallarına Türkiye'dekiler de dahil hepsine el konacak" iddiasında bulundu.

22 Mart 2016 Saat: 23:48
Gazeteci Tolga Tanış'tan "Zarraf, ABD'yle işbirliği yapacaktır"iddiası
Gazeteci Tolga Tanış'tan "Zarraf, ABD'yle işbirliği yapacaktır"iddiası

Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış, ABD'de tutuklanan 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarının kilit ismi İran asıllı iş adamı Reza Zarrab'ın "ABD ile bir işbirliği yapmış olabileceğini, olmasa da mutlaka işbirliğine gideceğini düşündüğünü" iddia etti.

"Bu işin ucu Türkiye'ye de uzanacak" diyen Tanış, "Bütün mal varlığına Türkiye'dekiler de dahil hepsine el konacak. Türkiye'de kapatılan 17 Aralık dosyaları yeniden açılabilir mi onu dava sürecinde göreceğiz. İddianamede 17-25 Aralık soruşturmalarına atıf var" ifadesini kullandı.

'ABD İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAKTIR'

Fox TV ana haber canlı yayınında Fatih Portakal'ın sorularını yanıtlayan Tanış'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "İran anlaşması sonrası "Zarrab'lara veda yazısını" yazmıştım. Çünkü ABD tarafından yaptırımlar kaldırılmıştı İran'a. Zarrab gibi bir dönem bu işleri yürüten kişilerin de artık bu sistemden çıkarılacağını belirtmiştim o yazıda. Zarrab, cumartesi günü FBI tarafından gözaltına alındı. Federal mahkemeye çıkarıldıktan sonra da cezaevine gönderildi. ABD'ye bilerek mi geldi yoksa bilmeden mi geldi soruşturma sırasında öğreneceğiz. Geldikten iki gün sonra tutuklandı. ABD bankalarının ağına takılanlar iddianamede açıkça belirtilmiş. Onun dışındaki detaylar para transferlerinin nerelere kadar uzanıyor bunlar dava sürecinde ortaya çıkacak.  6 isim var adı açıklanmayan 'CC1', 'CC2', 'CC3' diye gidiyor. ABD ile Zarrab arasında bir işbirliği olabilir. Yapmamışsa bile yapacaktır. Bu işin ucu Türkiye'de de uzanacak. Bütün mallarına Türkiye'dekiler de dahil hepsine el konacak. Türkiye'de kapatılan 17 Aralık dosyaları yeniden açılabilir mi onu dava sürecinde göreceğiz. İddianamede 17-25 Aralık soruşturmalarına atıf var." 
Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla ABD’nin Miami kentinde tutuklanan işadamı Rıza Sarraf kefaletle serbest kalmayı bekliyor.

DHA’nın haberinde tutuklama kararını aldırtan iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın ofisinden Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmak için başvuruda bulunduğu belirtildi. Talep Miami federal mahkemesi tarafından 4 Nisan’da görüşülmeye başlayacak.

Sarraf’ın avukatı da Reuters’a kefalet ücreti belli olur olmaz mahkemeye başvuracaklarını söyledi. Amerikan yasaları, tutuklanmış bir şüphelinin belirli bir ücreti ödemesi karşılığında tutuksuz yargılanmasına imkan tanıyor. Ancak şüpheli söz konusu dönemde adli denetimde tutuluyor.

İran kökenli işadamı halen Miami’deki federal hapishanede tutuluyor.

Sarraf, ABD’yi dolandırmak, İran’a ABD yaptırımlarını düzenleyen Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası’nı ihlal etmek, banka dolandırmak ve kara para aklamakla  itham ediliyor.

Bu suçlara verilebilecek en ağır cezalar ise sırasıyla şöyle: Beş yıl hapis, 20 yıl haps, 30 yıl hapis ve 20 yıl hapis. Dolayısıyla tüm suçlamalardan suçlu bulunması ve hakimin üst sınırdan ceza vermesi durumunda Sarraf 75 yıl hapis cezası alabilir.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız