Güncel

'Gazetecilere, habere, emeğe özgürlük'

Basına yönelik saldırıların gün geçtikçe arttığına dikkat çeken gazeteciler Kadıköy'de yaptıkları eylemde, basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

11 Ocak 2023 Saat: 01:13
Gazetecilere, habere, emeğe özgürlük
'Gazetecilere, habere, emeğe özgürlük'

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Kadıköy Beşiktaş iskelesinde bir araya gelen gazeteciler tutsak meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi, mesleği savunacaklarını kaydetti.  Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de katıldığı eylemde tutsak gazetecilerin fotoğrafları taşındı, "Gazetecilere, habere, emeğe özgürlük" yazılı pankart açıldı. 

Basın metnini okuyan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, 10 Ocak 1961'de Türkiye'de gazetecilerin birçok hakkını güvence altına alan 212 sayılı yasanın çıktığını, 10 Ocak'ın 12 Mart askeri darbesinin ardından bu haklar budanınca çalışan gazeteciler günü olarak adlandırıldığını hatırlattı. 212 sayılı yasanın fiilen yürürlükte olmadığını ve gazetecilerin çalışmasını engelleyecek birçok yeni yasa, uygulama ve fiili durum yaratıldığını kaydeden Eren, "Özellikle sahada çalışan meslektaşlarımız büyük baskı altında. Güvenlik güçleri tarafından işlerini yapmaları engelleniyor, itilip kakılıyor, şiddete uğruyor, gazeteci oldukları bilindikleri halde gözaltına alınıyor. Saray gazetecilere basın kartı vermiyor, güvenlik güçleri basın kartınız yok diye gazetecilere saldırıyor" dedi. 

Son operasyonlarla tutuklu bulunan gazetecilerin sayısının 60'a yaklaştığını belirten Eren, "Yaptıkları haberler ve yorumlar nedeniyle iktidarı rahatsız eden televizyon kanalları RTÜK aracılığıyla cezalandırılıyor. Bazen gerçekten komik gerekçelerle. Gazeteler ise Basın İlan Kurumu tarafından keyfi ilan kesme cezalarıyla ekonomik baskı altına alınıyor. Geçtiğimiz yılın en önemli olaylarından biri tabii ki iktidarın dezenformasyon, gazetecilerin sansür yasası dediği yasanın çıkmasıydı. Etkisini seçim sürecinde göreceğimiz yasa ile internet siteleri de keyfi bir denetime sokuldu" ifadelerini kullandı. 

Eren, şöyle devam etti: "Meslektaşlarımız gazeteciliğin yapılabileceği umudunu sürdürüyor. Gerçekten demokratik bir ülkede gazeteciliği sürdürmek istiyoruz. Bu nedenle hapishanelerde tutulan tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını, açılan davaların düşürülmesini talep ediyoruz. 'Basın hürdür ve sansür edilemez' denilen anayasa hükmü uygulansın. Özellikle sahada çalışan meslektaşlarımıza uygulanan şiddete son verilsin. Basın ve ifade özgürlüğü önünde engel olan tüm yasalar değişsin veya kaldırılsın. Gazeteciler ve medya organlarını boğma görevini üstlenen RTÜK, BİK, İletişim Başkanlığı lağvedilsin, yerine meslek örgütlerinin temsilcilerini yer aldığı gerçekten özerk kurumlar ve kurullar kurulsun. Sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılsın."

Eylem sloganlarla sona erdi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız