Siyaset

Gebzeliler de Cerattepe için eylemde

Artvin'in Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde maden işletmesi istemeyen yurttaşlara bir destek de Gebze’den geldi.

21 Şubat 2016 Saat: 17:08
Gebzeliler de Cerattepe için eylemde
Gebzeliler de Cerattepe için eylemde

 

Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve vatandaşKent Meydanı’nda toplandı ve doğa katliamına karşı geldi. Protestoya  CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da katılarak destek Verdi.

“CERATTEPE YALNIZ DEĞILDIR” SLOGANLARI

 Tüm müdahalelere ragmen direnmekte kararlı olun Artvin halkı için Gebze Artvinli Gençlik İnisiyatifi önderliğinde kalabalık bir grup Gebze Kent Meydanı’nda toplandı. “Cerattepe Yalnız Değildir” sloganları ile başlayan eyleme CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da katılarak destek verdi..

 CERATTEPE’DE NE OLMUŞTU?

Cengiz Holding şirketlerinden Eti Bakır 2012’de ruhsat verilen Artvinli Özaltın Madencilik’ten altın ve bakır madeni projesini devralmıştı; ancak 2015’in ilk günlerinde Rize İdari Mahkemesi tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu raporunun iptal edilmesiyle Cerattepe maden planları rafa kaldırılmıştı.

HALK İSTEMİYOR

Geçtiğimiz Mayıs ayında ÇED girişimlerinin yinelenmesi ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün olumlu görüş bildirmesi üzerine yeniden gündeme gelen maden planı bölgedeki gruplar başta olmak üzere birçok farklı kesimden tepki gördü. 19 Haziran 2015’te Orman Bölge Müdürlüğü önünde başlayan protestolar, ilerleyen günlerde bölgede 24 saat nöbet tutulmasıyla devam etmişti. Zaman zaman jandarmanın da korumasıyla alana girmeye çalışan madenci şirket her defasında bölgede yaşayanlar tarafından engellenmişti.

EN GENİŞ KATILIMLI ÇEVRE DAVASI

 61 avukatın hazırladığı ve 760’ın üzerinde davacının imzası bulunan dava dosyası, Türkiye’nin en geniş katılımlı çevre davası olma özelliği taşıyor.

 Cerattepe, Kafkas ekosisteminin Türkiye’deki tek uzantısı olan, fauna ve flora açısından eşsiz bir zenginliğe sahip. Çok sayıda kuş türünün göç yollarını ve birçok endemik tür barındıran, doğal yaşlı ormanların son yaşam alanlarından biri ve gelirinin büyük bir kısmını turizmden sağlıyor.

 “HATILA VADISI MILLI PARKI” YER ALIYOR

 Madenin ruhsat sahası içerisinde ise “Artvin Kafkasör Turizmi Koruma ve Geliştirme Bölgesi”, ormanlık alan, ağaçlık karakteri korunacak alanlar ve kentsel yerleşim alanı yer alıyor. Bunun ötesinde ruhsat alanı Artvin Şehir Merkezi’ne kuş uçuşu 4 km mesafede ve ruhsat alanının yaklaşık 660 metre kuzeybatısında “Hatila Vadisi Milli Parkı” yer alıyor.

ONBINLERCE AĞAÇ KESİLECEK DEMEK

Cerattepe’de madene karşı çıkan pek çok Artvinli, madenin olası çevresel etkilerinden korkuyor. En az 50.300 ağacın kesilmesi bekleniyor. Özaltın Holding sadece yeraltı maden işletmesi için değil, sonradan üst zondaki altın madeninin açık işletme yöntemiyle işlenmesi için de müracaatta bulundu. Açık işletme yöntemine geçmek demek, yeraltındaki madenlerin üzerini örten yeryüzü tabakasının kaldırılması demek ve bu da öngörülen ağaçtan daha fazla ağacın kesileceği anlamına geliyor.

HEYELAN KORKUSU

Pek çok Artvinli altın işletmesinde kullanılacak olan siyanürün Artvin’in etrafındaki derelere ve yeraltı sularına karışmasından, bu siyanürlü suların eninde sonunda evlerine ulaşmasından korkuyor. Maden sahası civarında pek çok su kaynağının bulunması, ve bu kaynaklardan aynı zamanda Artvin’in içme suyunun da sağlanması bu endişelerin temelini oluşturuyor.

Maden sahasında heyelan ise bir başka endişe konusu.

 “GAZINIZ DA, COPUNUZ DA YETMEZ”

“Cerattepe Geçilmez, Artvin Halkı Yenilmez” ve “Diren Artvin” pankartlarını taşıyan Tarhan Tarhan, bugün Cerattepe’de altın madenine karşı durmanın yurtseverlikle ilgili bir tercih olduğunu söyledi. Türkiye’nin çok az kalan ciğerlerinin siyanürle doldurulmaması için herkese görev düştüğünü söyleyen Tahsin Tarhan, “Bir işadamı millet en ağır ifadeleri kullanıyor. Bu ortaya çıktıktan sonra da Artvin’de çevre katliamına imza atmak istiyor. Planlanan büyük katliama ise Hükümet emriyle güvenlik güçleri canhıraş sahip çıkmak istiyor. Ne gazınız, ne copunuz, sopalarınız Karadeniz’in yiğit halkını yıldırmayacak. Cerattepe direnecek, biz de bu direnişin sonuna kadar destekçisi ve takipçisi olacağız” dedi.

NET HABER AJANSI/MURAT GÖKKAYA

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız