Güncel

Genç çevreciler, DOĞANIN ÇOCUKLARI : zeytinliklere dokunma

Genç çevreciler, DOĞANIN ÇOCUKLARI İzmir, Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde doğa, maden, ağaç, çevre ve zeytinler için eylem yaptılar.

3 Mart 2022 Saat: 08:53
Genç çevreciler, DOĞANIN ÇOCUKLARI : zeytinliklere dokunma
Genç çevreciler, DOĞANIN ÇOCUKLARI : zeytinliklere dokunma

İZMİR-SULTAN ESEN


Yaptıkları açıklamada şunları dile getirdiler:

1 Mart 2022 tarihli AKP hükümetinin Zeytin Yasası'nı işlevsiz kılacak yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle faaliyet sonrası 'rehabilite' edilmesi şartıyla zeytinlik alanlarda maden çalışması yürütülebilecek. 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanununa aykırı olması yanında Ayrıca Zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin vermediği için birçok maden ve enerji projesinin iptalini sağlayan Zeytin Yasasını yok sayıyor. Kanunların yönetmeliklerle engellenmesini ve anayasaya aykırı bu değişikliği kabul etmemiz mümkün değildir.

Yönetmelik değişikliği ile Kamu Yararı kavramının arkasına sığınarak zeytinlik alanlar tarım dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu saldırı zeytinliklerin yanı sıra o bölgede yaşayan diğer canlıların da yaşamını tehdit etmektedir. Kanuna aykırı bu yönetmelik değişikliği geniş madencilik faaliyetlerini kapsamaktadır. "Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda" maddesi sınırlayıcı bir ifade içermemekte ve şu an İkizköyde yapılacak Santral olmak üzere daha pek çok doğa düşmanı projenin mesrulasmasina sebep olacaktır.

Diğer taraftan “Madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi, mümkünse zeytin sahasının taşınması, mümkün olmadığı durumlarda eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi" madenden kaynaklı doğan doğal tahribatı düzeltecek bir durum değildir. Zeytinlik bir taşınmaz tarım arazisi vasfıdır ve diğer canlıların da yaşam alanıdır. Üzerindeki Zeytin ağaçlarının taşınarak vasfının değiştirilmesi bilimsel açıdan kabul edilecek bir durum değildir.

Böyle bir faaliyet çevresindeki zeytinliklerin ve tarım alanlarının bütünlüğünün bozulması ve zarar görmesine sebep olacaktır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız