Güncel

'Giyim yardımı hakkımız gasp edilemez'

Kamu emekçilerinin giyim yardımı hakkının gasp edilmek istenmesine tepki gösteren BTS, Tarım Orkam Sen ve ESM, iki kentte yaptıkları açıklamalarla sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

21 Mart 2024 Saat: 00:00
Giyim yardımı hakkımız gasp edilemez
'Giyim yardımı hakkımız gasp edilemez'

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam Sen) ve Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), kamu emekçilerinin giyim yardımının gasp edilmek istenmesine ilişkin İzmir'de Alsancak Gar önünde basın açıklaması düzenledi.

"Giyim yardımı hakkımız gasp edilemez! Giyim yardımı hemen ödensin" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol okudu.

Siyasi iktidarın kamu emekçilerinin haklarına yönelik saldırılara devam ettiğini ifade eden Akyol, kamu emekçilerinin giyim yardımı hakkının Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kurumlara 8 Mart'ta yazdığı tehdit dolu yazı gerekçesiyle gasp edilmek istendiğini kaydetti.

2024-2025 yıllarını kapsayan 7. dönem toplu sözleşme metninde, yetkili sendika Memur-Sen'in vurdumduymazlığıyla mevzuatta boşluk bırakıldığını kaydeden Akyol, şöyle devam etti: "Gelinen noktada Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem 7. dönem toplu sözleşmesinde koruyucu giyim yardımının belirli şartları sağlayan teknik personele ayni olarak yapılabileceğine dair ibare ile bırakılan boşluğu hem de 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede bulunan giyim yardımının ayni olarak gerçekleştirilebileceğine dair hükümleri kullanarak kamu emekçilerinin giyim yardımı hakkını gasbetmek istemekte ve ödenmesi halinde giyim yardımı bedelinin sorumlulardan tahsil edileceğini, ilgililer hakkında idari süreçlerin başlatılacağını belirterek kurum yönetimlerine aba altından sopa göstermektedir."

Açıklama yok.

'YANDAŞ SENDİKA HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR'
Bakanlığın yardımı engellemenin gerekçesi olarak Cumhurbaşkanlığının 2021/14 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni öne sürdüğünü ifade eden Akyol, "Bu nasıl bir tasarruftur ki kamuda üç beş maaş alan bürokratlara, lüks makam araçlarına, iktidar sahiplerinin şatafatına, sermayenin affedilen vergilerine uğramazken; her fırsatta emekçinin cebine göz dikmektedir. Peki yetkili yandaş 'sendika' bu durum karşısında ne yapmaktadır? Koca bir hiç" dedi.

'GİYİM YARDIMI HAKKIMIZIN GASP EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'
Kamu emekçilerinin ücretlerinin her toplu sözleşme masasında daha da eridiğini vurgulayan Akyol, bunda emek düşmanı iktidarın yanı sıra sarı sendika Memur-Sen'in de rolü olduğunu söyledi. Memur-Sen'in süreci sessizce izlediğini ifade eden Akyol, şöyle devam etti: "TARIM ORKAM SEN, BTS ve ESM olarak bulunduğumuz iş kollarında yer alan kamu kurumlarında yıllardır ödenen giyim yardımı hakkının gasp edilmesini kabul edilemez buluyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eliyle işçiler ve emekçiler üzerinden yürütülen kemer sıkma politikalarının, hak gasplarının bununla sınırlı kalmayacağını görüyoruz. Seçimlerin ardından yeni vergilerin gündeme geleceği, başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere temel tüketim kalemlerine fahiş zamların yapılacağı, KİTlere yönelik özelleştirme saldırılarının hızlandırılacağı şimdiden dile getirilmektedir. Giyim Yardımının gasbedilmesi bu sürecin bir parçasıdır."

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
KESK üyesi sendikalar olarak işyerlerinde, alanlarda, sokaklarda adaletsizliklere, emek sömürüsüne, sefalet ücretlerine karşı mücadeleyi durmaksızın sürdüreceklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Akyol, "Sadece bizim sesimizi yükseltmemiz de yetmez; tüm kamu emekçilerini sesimizi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

İSTANBUL
İstanbul'da da Sirkeci Gar önünde BTS ve Tarım Orkam Sen tarafından basın açıklaması düzenlendi. "Giyim yardımı hakkımız gasp edilemez! Giyim yardımı hemen ödensin" pankartı açılan eylemde giyim yardımının tüm kamu emekçilerini kapsayacak şekilde derhal ödenmesi gerektiği belirtildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız