Güncel

Güçlükonak Katliamı dosyası kamuoyuyla paylaşıldı

İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınları, Konak eski Sümerbank önünde yan yana geldi. Kayıpların fotoğrafları taşınan eylemde açıklamayı Caner Canlı okudu.

13 Ocak 2024 Saat: 22:08
Güçlükonak Katliamı dosyası kamuoyuyla paylaşıldı
Güçlükonak Katliamı dosyası kamuoyuyla paylaşıldı

ERKAN SOYLU


Güçlükonak Katliamı dosyasını kamuoyuyla paylaşan Canlı, 10 Ocak 1996'da Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerine baskın yapan askerlerin Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç'u gözaltına aldığını söyledi.

Taşkonak Jandarma Taburu'na götürülen köylülerin işkencede öldürüldüğünü kaydeden Canlı, 15 Ocak'ta Koçyurdu köy muhtarı Mehmet Öner'i arayan jandarmanın gözaltındakileri serbest bırakacağını, onları almak için minibüs göndermelerini söylediğini ifade etti.

Bir 9 kişi, kaykay ve yazı görseli olabilir

Mehmet Öner'in şüphelenerek Hamit Yılmaz ve Lokman Özdemir'le birlikte Ramazan Nas'ın kullandığı 56 AH 320 plakalı minibüsle tabura gittiğini belirten Canlı, şöyle devam etti: "Taburdakiler korucuların gelmesini beklemiyordu. Gelen korucular da öldürüldü ve daha önce öldürülen 6 köylü ile birlikte, 10 kişinin cansız bedenleri minibüsün koltuklarına bağlandı. Başlarına da çuval geçirildi. Ramazan Nas'ın kullandığı minibüs Jandarmanın kontrolünde yola çıktı. Yol; askerler tarafından trafiğe kapatıldı. Minibüs bir noktaya kadar gelince aracın içindeki jandarmalar inerek uzaklaştı. Yolu kesen Özel Tim önce minibüsü silahla taradı, atılan roketler sonucunda minibüs ve içindeki 10 ceset kömür haline geldi. Kaçmaya çalışan minibüs sürücüsü de taranarak öldürüldü."

Bedenlerin ailelere teslim edilmek yerine askerler tarafından toplu halde gömüldüğünü belirten Canlı, bölgeye giden heyetlerin katliamla ilgili devlet güçlerini suçladığını, katliamın derin devlet ya da kontrgerilla tarafından yapıldığını savunanların yargılandığını söyledi.

Bir 12 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Canlı, "İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi ve insan hakları savunucuları olarak, 28 yıl önce işlenmiş olan bu insanlığa karşı suç ile ilgili inkara son verilerek, gerçeğin hem aileler hem de toplum düzeyinde resmi olarak açıklanmasını ve bu suçun faillerinin tespit edilerek adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmalarını istiyoruz" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız