Güncel

Hak savunucuları: Salgın intikam aracına dönüştürüldü

İSTANBUL - İktidarın salgını hasta tutuklular karşısında bir “intikam aracı” olarak kullandığını belirten insan hakları savunucuları, duyarlılık çağrısında bulunarak, hasta tutukluların serbest bırakılmalarını istedi.

17 Mayıs 2020 Saat: 11:28
Hak savunucuları: Salgın intikam aracına dönüştürüldü
Hak savunucuları: Salgın intikam aracına dönüştürüldü
İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, Türkiye cezaevlerinde 457’si ağır olmak üzere 1333 hasta tutuklu bulunuyor. Bunlardan bir çoğu hakkında Adli Tıp Kurumu’nun cezaevinde kalamayacakları yönünde raporlar bulunmasına rağmen serbest bırakılmayan hasta tutuklular, AKP ve MHP oyları ile Meclis’ten geçen İnfaz Yasası’nın kapsamı dışında bırakıldı. Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile birlikte zaten zor durumda olan hasta tutukların ölüme terk edildiğini belirten insan hakları savunucuları ise, duyarlılık çağrısında bulundukları hasta tutukluların serbest bırakılmaları beklentisinde. 
ÖLÜME TERK EDİLDİLER 
Hasta tutukluların durumunun gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini söyleyen İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, tutukluların tedaviye ulaşamama, kelepçeli tedavi, uygun olamayan ring araçları ile hastane sevkleri gibi sorunlar yaşadığını dile getirdi. Salgın ile birlikte mevcut sorunların daha da büyüdüğünü söyleyen Yoleri, “Revirdeki hekime görünme ya da hastaneye sevkler tamamen durduruldu.  Daha önce tedaviye erişimde sorunlar varken şu anda tedaviye erişim ihtimali kalmadı. Dolayısıyla hasta mahpuslar hem var olan hastalıkları ile hem de salgınla baş başa bırakıldılar. Yani hasta mahpuslar hem mevcut hastalıklarından kaynaklı hem de salgından kaynaklı serbest bırakılmayarak iki kez ölüme mahkum edildi” diye konuştu.  
DÜŞMAN GİBİ YAKLAŞILIYOR 
Devletin siyasi sebeplerden kaynaklı cezaevinde olan hasta tutuklulara düşmanca bir yaklaşım sergilediğini ifade eden Yoleri, infaz yasasında siyasi tutukluların kapsam dışı bırakılmasının da bu “düşman hukukunun göstergesi” olduğunu vurguladı. Uygulanan düşman hukukunun hem mahkemelerde yargılama sürecinde hem de cezaevlerinde siyasi tutuklulara yaklaşım biçiminde karşılarına çıktığını kaydeden Yoleri, ağır hasta tutukluların halen serbest bırakılmamasının en büyük nedeninin bu düşmanca tutumdan kaynaklandığını sözlerine ekledi. Yoleri, devlet yetkililerine çağrıda bulunarak hem siyasi tutukluların hem de salgın döneminde ağır risk altında olan hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.  
MUHALİF OLAN HERKES ‘TERÖR’ SUÇLUSU  
Yürürlüğe giren infaz yasasında siyasi nedenlerden dolayı cezaevinde olan hasta tutukluların kapsam dışında bırakılmasını eleştiren Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, infaz yasasında “terör” suçundan yargılanmış ve hüküm giymiş kişilerin yasadan yararlanamayacağı söylendiğini, ancak “terör” suçunun oldukça geniş bir kavram olduğu üzerinde durdu. 
Türkiye’de iktidara muhalif olan herkesin “terör” suçlaması ile tutuklanıp, yargılandığına işaret eden Fincancı, “Muhalif biri cumhurbaşkanını yada hükümeti eleştirdiğinde aslında başta ‘terör’ suçlusu olarak kabul edilmeniz için bir gerekçe oluşturuyor. Öyle olunca bütün hasta tutuklu ve hükümlülerde bu kapsamda kaldığı için serbest bırakılmıyorlar” diye konuştu.  
İNTİKAM ALMA ARACINA DÖNÜŞTÜ 
İktidarın kendisine muhalif olan herkesten intikam aldığını söyleyen Fincancı, “İHD verilerinde 457 ağır hasta tutuklu var. Bu sayıya Kovid-19 salgınına yakalananlar da eklenmiş bulunuyor. Üstelik gerçek rakamları ne yazık ki bilme olanağına sahip değiliz. Bu da kaygılarımızı çok fazla arttırıyor. Hasta tutukluların durumunu bir bütün düşündüğümüzde devlet yaşam hakkı ihlali suçu işliyor. Bugün bu suçun bir bedeli yokmuş gibi görünse de önümüzdeki dönemde yaşam hakkı ihlallerinin insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilecektir” dedi. 
 
Kaynak: MA / Erdoğan Alayumat

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız